ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙΣ ΤΗ ΓΑΣΤΡΟΟΙΣΟΦΑΓΙΚΗ ΠΑΛΙΝΔΡΟΜΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΚΑ
Αν υποφέρεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου μπορεί να προλάβουν το πρόβλημα και να αποφύγεις έτσι τα φάρμακα.
Πόσες φορές σου έχει συμβεί μετά από κάποιο γεύμα να νιώθεις καούρες, τις οποίες εντοπίζεις πίσω από το στέρνο και σταδιακά ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο; Μήπως, παράλληλα, έχεις ξινίλες, ενώ υπάρχουν και φορές –ευτυχώς λίγες– που δυσκολεύεσαι να καταπιείς; Αν η απάντηση σε κάθε ερώτηση είναι θετική, τότε είναι πολύ πιθανό να πάσχεις από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτό σημαίνει ότι το όξινο περιεχόμενο από το στομάχι σου ανεβαίνει προς τον οισοφάγο. Η παλινδρόμηση οξέος μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο και βραχνάδα και μπορεί κυριολεκτικά να σου αφήσει μια άσχημη γεύση στο στόμα.
Αν θες να νιώσεις καλύτερα, η λήψη αντιόξινων ίσως είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο νου. Πριν όμως τρέξεις στο φαρμακείο, δοκίμασε τις συμβουλές που σου έχουμε παρακάτω. Είναι πολύ πιθανό να συμβάλλουν στην αποφυγή της παλινδρόμησης κι έτσι να μειώσουν τα δυσάρεστα συμπτώματα.
Τι να κάνεις για να προλάβεις τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
1. Φρόντισε να τρως αργά και με φειδώ: Όταν το στομάχι είναι γεμάτο, το πρόβλημα μπορεί να επιδεινωθεί. Ένας τρόπος να ελέγξεις την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεις είναι να τρως μικρά γεύματα πιο συχνά, αντί για τρία μεγάλα γεύματα μέσα στην ημέρα.
2. Πρόσεξε τι καταναλώνεις: Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα και φαγητά που είναι πιο πιθανόν να προκαλέσουν έκκριση μεγάλης ποσότητας γαστρικού οξέος, όπως η μέντα, τα λιπαρά ή τα πικάντικα φαγητά, οι ντομάτες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα και το αλκοόλ. Εάν τα καταναλώνεις τακτικά, μπορείς να τα αφαιρέσεις για ένα διάστημα από τη διατροφή σου, ώστε να δεις αν περιοριστεί το πρόβλημα, και στη συνέχεια δοκιμάζεις να τα εισαγάγεις ξανά ένα ένα.
3. Μην πας για ύπνο αμέσως μετά το φαγητό: Όταν είσαι όρθιος ή καθιστός, η βαρύτητα βοηθά στο να μείνει το γαστρικό οξύ εκεί που ανήκει: στο στομάχι. Προσπάθησε να πέφτεις για ύπνο 2-3 ώρες αφού έχεις φάει. Με άλλα λόγια, ξέχνα τη μεσημεριανή σιέστα μετά το γεύμα και τα μεταμεσονύχτια σνακ.
4. Κράτα το κεφάλι σου ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα όταν κοιμάσαι: Για τον σκοπό αυτό μπορείς να προμηθευτείς ένα μαξιλάρι παλινδρόμησης (έχουν κλίση για να κρατούν το πάνω μέρος του κεφαλιού ψηλότερα). Τα κλασικά μαξιλάρια δεν παρέχουν την κατάλληλη υποστήριξη.
5. Προσπάθησε να αποφύγεις τα ανθρακούχα αναψυκτικά: Προκαλούν ρέψιμο, κάτι που στέλνει οξύ στον οισοφάγο. Προτίμησε το απλό νεράκι.
6. Μην καπνίζεις: Η νικοτίνη μπορεί να χαλαρώσει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα.
Σε περίπτωση που τηρείς όλα τα παραπάνω αλλά τα συμπτώματα επιμένουν, καλό είναι να επισκεφτείς γιατρό.