iStock

ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΕΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

Η αλλεργική κνίδωση είναι πραγματική κακοτυχία αν ζεις στην Ελλάδα. Ο αλλεργιολόγος Σταύρος Γαβριλιάδης μιλά για τα συμπτώματα και την επικινδυνότητά της, και συμβουλεύει πώς να προστατευτείς από αυτήν.

Πόσο μεγάλη ατυχία να ζεις στην Ελλάδα και να υποφέρεις από αλλεργία στον ήλιο! Να μην μπορείς να απολαύσεις τις καυτές ακτίνες του στο κορμί σου, έστω για μερικά λεπτά, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σε κάνει να υποφέρεις για ώρες μετά. Κι όμως, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την ατυχία και που αναγκάζονται να κρύβονται κάτω από μακριά ρούχα και σκιές κάθε καλοκαίρι, για να μη γεμίσει το σώμα τους εξανθήματα με κνησμό.

Πώς θα καταλάβει κανείς ότι είναι ο ήλιος που του έχει προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα; Πώς θα τα αντιμετωπίσει και τι πρέπει να κάνει για να προφυλάσσεται; Ο αλλεργιολόγος παίδων-ενηλίκων Σταύρος Γαβριλιάδης έδωσε όλες τις απαντήσεις στο OW.

– Τι είναι η αλλεργία στον ήλιο;

Αλλεργία στον ήλιο μπορεί να είναι πολλά πράγματα. Μπορεί να είναι αυτό που λέμε solar urticaria, δηλαδή ηλιακή κνίδωση. Μπορεί κάποιος ασθενής ο οποίος έχει αλλεργία στον ήλιο όταν εκτεθεί σε αυτόν να εμφανίσει συμπτώματα με κνησμό, με ερυθρότητα στο δέρμα του και με πομφούς, σα να σε έχει τσιμπήσει κουνούπι, αυτά που ονομάζουμε «καντήλες». Να κάνει, λοιπόν, κνίδωση με πολύ έντονη φαγούρα, κάτι που οι ασθενείς που έχουν αυτή την αλλεργία μπορούν να αναγνωρίσουν όταν τους συμβεί.

Είναι μια κατάσταση κατά την οποία το δέρμα υπερπαράγει μια ουσία που λέγεται ισταμίνη, που σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία δημιουργεί φαγούρα. Δεν είναι μία πολύ συνηθισμένη αλλεργία, αλλά είναι υπαρκτή.

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις αλλεργία στον ήλιο
iStock

Επίσης, υπάρχουν οι ηλιακές φωτοδερματίτιδες, που είναι μια διαφορετική κατάσταση, οι οποίες δεν κάνουν κνίδωση με φαγούρα. Στην περίπτωση αυτή έχουμε ερυθρότητα, οίδημα που φαίνεται σαν έγκαυμα. Αυτό μπορεί να είναι μια απλή αλλεργική φωτοδερματίτιδα από τον συνδυασμό του ήλιου με το δέρμα μας, ή μπορεί να είναι φαρμακευτική. Δηλαδή αντίδραση σε κάποια αντιβιοτικά (π.χ. κινολόνες) ή διουρητικά, που σε συνδυασμό με την ηλιακή ακτινοβολία προκαλούν αλλεργική φωτοδερματίτιδα εξ επαφής. Κάποιος που θα εμφανίσει τέτοια αλλεργία θα πρέπει να ενημερώσει άμεσα τον γιατρό που του χορήγησε την αγωγή, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες μετατροπές.

– Πού οφείλεται;

Η αλλεργία ως έννοια έχει πολλά πρόσωπα. Ο ασθενής που είναι ατοπικός, που έχει προδιάθεση για αλλεργίες όπως η αλλεργική κνίδωση, ξεκινάει από όταν γεννιέται με εκζεματάκια, με αλλεργία στις τροφές όταν αυτές πρωτομπαίνουν, αργότερα με αλλεργική ρινίτιδα, η οποία γίνεται άσθμα. Μπορεί να συνυπάρχει και φαρμακευτική αλλεργία, μπορεί να υπάρχει αλλεργία σε μέλισσες, σε σφήκες, μπορεί να υπάρχει αναφυλαξία. Είναι πολλά τα πρόσωπα της κατάστασης αυτής.

Αυτό έχει να κάνει και με την αλλεργική προδιάθεση που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος από όταν γεννιέται, αλλά έχει να κάνει και με τον δυτικό τρόπο ζωής, δηλαδή τον τρόπο ζωής που κάνουμε στις πόλεις, στα σπίτια, στα διαμερίσματα, με την τόση καθαριότητα, τα αντισηπτικά, τις αντιβιώσεις για το παραμικρό, την απόσταση που παίρνουμε από τη φύση και από τη βρωμιά. Αυτός ο τρόπος ζωής μας κάνει να έχουμε περισσότερες αλλεργίες. Στην Ευρώπη το βλέπουμε πάρα πολύ, αλλά δεν το βλέπουμε καθόλου στην Αφρική, ας πούμε.

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις αλλεργία στον ήλιο
iStock

– Είναι κληρονομική η αλλεργία;

Υπάρχει κληρονομικότητα, βεβαίως.

– Είναι πολύ επικίνδυνη η αλλεργία στον ήλιο;

Δεν μπορεί να απειλήσει τη ζωή του ανθρώπου. Δεν μπορεί να πεθάνει, δηλαδή, κάποιος από αλλεργική κνίδωση. Αλλά μπορεί να βλάψει πάρα πολύ την ποιότητα της ζωής του. Μπορεί να δυσκολεύεται να κάνει τις καθημερινές δουλειές του, να βγει έξω, να χαρεί τις διακοπές του στη θάλασσα. Ωστόσο, δεν είναι από τις απειλητικές για τη ζωή αλλεργίες.

– Οπότε, τι συμβουλεύουμε τον άνθρωπο που την έχει;

Θα πρέπει καταρχάς να γίνει η διάγνωσή της από αλλεργιολόγο. Μετά θα πρέπει να ακολουθήσει πρωτόκολλο κατά το οποίο να αποφεύγει το άτομο τον ήλιο, φορώντας ρούχα με σφιχτή ύφανση, δηλαδή όχι αέρινα ρούχα που θα περνάει ο ήλιος, με αντηλιακά 50άρια με φυτικά αντανακλαστικά φίλτρα, με συγκεκριμένες ώρες που θα πηγαίνει στη θάλασσα, δηλαδή όχι μεσημέρι μα όσο πιο αργά γίνεται.

Πάντως, η ηλιακή κνίδωση είναι μια κατάσταση η οποία έχει υφέσεις και εξάρσεις, δηλαδή δεν είναι κάθε χρόνο ίδια. Μπορεί να υπάρχει, αλλά μπορεί και για δέκα χρόνια να ηρεμήσει και μετά να επανέλθει.

Ουσιαστικά, λοιπόν, η οδηγία είναι το άτομο να προστατεύεται από τον ήλιο και να λαμβάνει αντισταμινικά την περίοδο που η κνίδωση είναι σε έξαρση, για να έχει καλύτερη ποιότητα ζωής.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.