Unsplash Markus Spiske

ΠΩΣ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Πρόσθεσε τα δαμάσκηνα στη λίστα με τα αγαπημένα σου σνακ, γιατί η κατανάλωσή τους φαίνεται να βοηθά, ειδικά τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Το 2021, οι γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω αντιπροσώπευαν το 26% όλων των γυναικών και των κοριτσιών πάνω στον πλανήτη. Δέκα χρόνια νωρίτερα, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 22%. Επιπλέον, οι γυναίκες σήμερα ζουν περισσότερο και μια γυναίκα που το 2019 ήταν 60 ετών, αναμένεται να ζήσει κατά μέσο όρο άλλα 21 χρόνια.

Οι γυναίκες, λοιπόν, έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, που οδηγεί σε απώλεια oστικής πυκνότητας του σπογγώδους και του φλοιώδους οστού. Η ανεπάρκεια οιστρογόνων συμβάλλει και στην αύξηση των φλεγμονωδών μεσολαβητών, που ενισχύουν ακόμα περισσότερο την οστική απορρόφηση από τους οστεοκλάστες και καταστέλλουν τον σχηματισμό οστών από τους οστεοβλάστες.

Μελετώντας τον γυναικείο σκελετό

Δύο μελέτες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας δείχνουν ότι, αν και η φλεγμονή έχει αρνητική επίδραση στην υγεία των οστών, η διατροφική παρέμβαση με δαμάσκηνα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστικής απώλειας και στη διατήρηση της οστικής αντοχής.

«Τα στοιχεία υποδηλώνουν μια σχέση μεταξύ χρόνιας φλεγμονής, οστεοπόρωσης και κινδύνου κατάγματος. Εξετάζοντας μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, διερευνήσαμε αρχικά τη σχέση μεταξύ βιοδεικτών φλεγμονής και οστών. Έτσι, δημιουργήσουμε μια βάση αναφοράς πριν από τη διατροφική παρέμβαση», δήλωσε η Connie Rogers, Καθηγήτρια και Επικεφαλής του Τμήματος Επιστημών Διατροφής.

Ουσιαστικά, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι «οι φλεγμονώδεις δείκτες σχετίζονται αρνητικά με την υγεία των οστών σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, κάτι που φαίνεται να δείχνει ότι η φλεγμονή μπορεί να είναι ένας πιθανός στόχος για διατροφικές παρεμβάσεις».

Ένας ακόμα λόγος για να φας δαμάσκηνα
Unsplash Monika Grabkowska

Πόσα δαμάσκηνα να φας;

Η δεύτερη μελέτη αξιολόγησε την επίδραση 50 γρ. (5-6 δαμάσκηνα) την ημέρα και 100 γρ. (10-12 δαμάσκηνα) την ημέρα στην ογκομετρική οστική πυκνότητα, τη γεωμετρία των οστών και την εκτιμώμενη οστική αντοχή κατά τη διάρκεια μιας διατροφικής παρέμβασης 12 μηνών.

«Στην πρώτη μελέτη δείξαμε ότι η κατανάλωση 5-6 δαμάσκηνων την ημέρα για 12 μήνες είχε ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του οστού στο ισχίο, ένα εύρημα που παρατηρήσαμε στους έξι μήνες και διατηρήθηκε μέχρι τον 12ο μήνα. Σε αυτό το δεύτερο μέρος της δοκιμής, η τρισδιάστατη απεικόνιση των οστών παρείχε κάποιες πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την ανταπόκριση των οστών στην καθημερινή κατανάλωση δαμάσκηνων», δήλωσε η βασική ερευνήτρια, Mary Jane De Souza, καθηγήτρια και διευθύντρια του The Women's Health and Exercise Lab. «Φαίνεται ότι τα δαμάσκηνα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της οστικής απώλειας, ειδικά στο ισχίο και την κνήμη», κατέληξε σε δήλωσή της η De Souza.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.