ΠΩΣ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΝΑ «ΚΡΥΒΕΤΑΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΑΣ
Ο ιός SARS-CoV-2 έχει την ικανότητα να «κρύβεται» και να «ξεγελά» το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόσα γνωρίζουμε στ’ αλήθεια για τον τρόπο που η Covid-19 επηρεάζει τον οργανισμό μας;
Σε λίγους μήνες συμπληρώνονται 3 χρόνια πανδημίας. Η νόσος που μας κράτησε συνολικά περίπου ένα χρόνο κλεισμένους στα σπίτια μας και μας στέρησε στιγμές και ανθρώπους είναι (δυστυχώς) ακόμη εδώ.
Βάλαμε μάσκες, βγάλαμε μάσκες, κάναμε εμβόλια, αναμνηστικές δόσεις, αγοράσαμε αντισηπτικά (σαν να μην υπάρχει αύριο) και ακολουθήσαμε πολλές άλλες πρακτικές υγιεινής, καθώς τα δεδομένα για τη νόσο άλλαζαν διαρκώς. Σιγά σιγά εξοπλιστήκαμε με φάρμακα κατά της Covid-19 και μάθαμε τι εξετάσεις πρέπει να κάνουμε μετά από τη νόσηση.
Σήμερα, μετά από τόσο καιρό, γνωρίζουμε πραγματικά τι κάνει η Covid-19 στο ανοσοποιητικό μας σύστημα; Ο Δρ. Jeff Gilchrist, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Carleton στον Καναδά, αναφέρει στον λογαριασμό του στο Twitter ότι ίσως το ευρύ κοινό δεν ξέρει κάποια βασικά πράγματα για το πώς δρα ο ιός στο ανοσοποιητικό μας. Ακολουθούν 5 στοιχεία από τις πληροφορίες που μοιράστηκε ο ειδικός.
1. Ο SARS-CoV-2 έχει την ικανότητα να «κρύβεται» από το ανοσοποιητικό μας
Ο ιός της Covid-19, SARS-CoV-2, έχει την ικανότητα να παρακάμπτει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ακόμη κι αν έχουμε εμβολιαστεί ή μολυνθεί στο παρελθόν, ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που έχουν εκπαιδευτεί να αναγνωρίζουν τον ιό δεν θα καταλάβουν ότι έχουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός μπορεί να «απενεργοποιήσει» το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης του μολυσμένου κυττάρου με το οποίο «καλείται βοήθεια».
2. Ο ιός δεν μπορεί να ανιχνευθεί εύκολα από τους αισθητήρες του ανοσοποιητικού
Ο ιός είναι αρκετά ύπουλος και δημιουργεί ένα μυστικό διαμέρισμα μέσα στο κύτταρο για να πολλαπλασιαστεί, εκεί όπου δεν μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί από ορισμένους από τους αισθητήρες του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν αποτρέπουν πλήρως τη μόλυνση. Ο ιός μπορεί να κρυφτεί για αρκετό χρονικό διάστημα από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να πολλαπλασιαστεί σε αρκετά μεγάλους αριθμούς ώστε να είναι μολυσματικός για τους άλλους, ακόμη και αν εμείς δεν αρρωστήσουμε σοβαρά.
3. Οι νέες παραλλαγές του ιού «ξεγελούν» πιο εύκολα το ανοσοποιητικό
Οι νεότερες παραλλαγές του COVID-19 είναι πιο αποτελεσματικές στο να ξεφεύγουν από το ανοσοποιητικό σύστημα, γι' αυτό και τόσο πολλοί άνθρωποι μολύνονται ξανά.
4. Τα εμβόλια που έχουμε δεν δημιουργούν βλεννογονικά αντισώματα
Τα σημερινά εμβόλια COVID-19 δημιουργούν αντισώματα στο αίμα τα οποία παρέχουν προστασία στα περισσότερα όργανα, αλλά δεν δημιουργούν πολλά αντισώματα στη μύτη και την άνω αναπνευστική οδό, απ' όπου ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό.
Σύμφωνα με τον Δρ Gilchrist, αποδεικνύεται έτσι ότι χρειαζόμαστε τοπικά, βλεννογονικά αντισώματα σε αυτά τα σημεία, για να προστατεύσουμε την άνω αναπνευστική οδό και τον εγκέφαλο από τη μόλυνση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα εμβόλια που χορηγούνται ενδομυϊκά δεν σταματούν εντελώς τη μόλυνση.
Να πούμε, επίσης, ότι σήμερα αναπτύσσονται νέα εμβόλια COVID-19 σε ρινικό σπρέι, τα οποία θα παράγουν βλεννογονικά αντισώματα.
5. Τα αντισώματα μειώνονται αργά με την παρόδο του χρόνου
Η ανοσολογική μνήμη, δηλαδή η ιδιότητα του ανοσοποιητικού συτήματος να θυμάται τον ιό, χρειάζεται χρόνο για να δημιουργήσει αντισώματα. Οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη προστασία από τη μόλυνση και τη σοβαρή νόσο όταν τα επίπεδα αντισωμάτων είναι ακόμη σχετικά υψηλά.
Τα επίπεδα των αντισωμάτων τείνουν να φτάνουν στα μέγιστα επίπεδά τους μέσα σε ένα μήνα από την έκθεση και στη συνέχεια μειώνονται αργά με την πάροδο του χρόνου, με πολύ ταχύτερη μείωση μεταξύ των 4 και 6 μηνών. Γι' αυτό οι ειδικοί συστήνουν να κάνουμε αναμνηστικές δόσεις μεταξύ 3 και 6 μηνών μετά την τελευταία δόση.