Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΠΩΣ Ο ΚΑΠΝΟΣ ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΟΥ

Ίσως αυτό που χρειάζεσαι για να κόψεις το κάπνισμα δεν είναι γενικές προειδοποιήσεις στα προϊόντα καπνού, αλλά περισσότερες πληροφορίες γύρω από την βλαπτική επίδραση του τσιγάρου. Keep reading, λοιπόν.

Κάθε καπνιστής γνωρίζει πόσο επιβλαβής είναι αυτή η συνήθεια. Του το λένε οι γιατροί, του το επιβεβαιώνουν δεκάδες έρευνες, του το «πετάει στα μούτρα» ακόμα και το ίδιο το πακέτο του. Με τόση πληροφορία εκεί έξω, θα υποθέταμε ότι είναι πλέον πιο εύκολο το να κόψει κάποιος το κάπνισμα.

Τα πράγματα, όμως, σπάνια είναι τόσο εύκολα. Από τη θεωρία στην πράξη η απόσταση δεν είναι… ένα τσιγάρο δρόμος, αλλά ένας μαραθώνιος. Κάθε καπνιστής ξέρει σε γενικές γραμμές το κακό που κάνουν οι ουσίες του καπνού, του φίλτρου, του χαρτιού στον οργανισμό του, αλλά αντί να κόψει το τσιγάρο, αποδέχεται τον κίνδυνο και συνεχίζει.

Ίσως είχε μεγαλύτερη επίδραση να γνωρίζεις με ακρίβεια τι συμβαίνει στο σώμα σου. Ο Guillermo López Lluch, Καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Pablo de Olavide, εξηγεί σε άρθρο του πώς σε επηρεάζει το τσιγάρο σε κυτταρικό επίπεδο.

Ξεκινώντας από το στόμα

Ας αφήσουμε στην άκρη τη μυρωδιά που αφήνει σε μαλλιά και χέρια, και ας μιλήσουμε για όσα συμβαίνουν μέσα μας. Τα πρώτα κύτταρα που έρχονται σε επαφή με τον καπνό του τσιγάρου είναι αυτά στο στόμα, τη μύτη και τον φάρυγγα. Ο καπνός περιέχει δεκάδες καρκινογόνες ουσίες, που διαλύονται στο σάλιο και τα ρινικά υγρά και μεταξύ άλλων προκαλούν οξειδωτική βλάβη και κυτταρικό θάνατο. «Στη χειρότερη περίπτωση», αναφέρει ο Lluch, «εισέρχονται στο DNA, προκαλώντας κατακερματισμό και άλλες βλάβες που, όταν επισκευαστούν, προκαλούν μεταλλάξεις οι οποίες μπορούν να πυροδοτήσουν καρκίνο».

καπνός τσιγάρου
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Μάλιστα, ο καπνός είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου του 8ου πιο θανατηφόρου τύπου καρκίνου, αυτόν του στόματος, σύμφωνα με το Tobacco Induced Diseases, το περιοδικό της Διεθνής Ένωσης για την Πρόληψη των Ασθενειών που προκαλούνται από τον Καπνό.

Δεν ξεχνάμε, φυσικά, ότι μας στερεί την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης.

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, ΠΡΟΚΑΛΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1 ΕΚ. ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΩΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

Ανοσοποιητικό & καπνός τσιγάρου

«Ο καπνός προκαλεί αλλαγές στις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος που επιδεινώνουν την απόκριση διαφόρων μικροοργανισμών στις λοιμώξεις. Αυτές οι επιδράσεις στην άμυνα του οργανισμού συνδέονται με υψηλότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου», συνεχίζει ο ειδικός.

Κατεβαίνοντας στον πνεύμονα

Πολλές από τις βλάβες που προκαλεί ο καπνός στο αναπνευστικό σύστημα μπαίνουν κάτω από τον όρο «ομπρέλα» Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Η δύσπνοια, ο χρόνιος ξηρός βήχας, η χρόνια παραγωγή πτυέλων είναι συμπτώματά της. «Επιπλέον, λόγω της άμεσης βλάβης που προκαλεί ο καπνός στον ιστό που διατηρεί τη δομή των πνευμόνων, οι βρόγχοι και τα βρογχιόλια μπλοκάρουν, προκαλώντας συμπτώματα παρόμοια με ασφυξία. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα άτομα με ΧΑΠ είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο και καρκίνο του πνεύμονα».

Η σχέση μεταξύ της χρήσης καπνού και του καρκίνου του πνεύμονα είναι πλέον δεδομένη. Αποτελεί, δε, μια από τις πιο επιθετικές μορφές καρκίνου, προκαλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως σε όλο τον κόσμο.

Ο καπνός του τσιγάρου και το ανοσοποιητικό

«Οι πνεύμονες είναι πλούσιοι σε μακροφάγα, κύτταρα που παίζουν βασικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς αντιδρούν σε επιθέσεις παράγοντας φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Αυτά τα κύτταρα καταλήγουν να “καταπίνουν” την πίσσα του καπνού και "πεθαίνουν" φορτωμένα με αυτήν». Επιπλέον, ο καπνός μειώνει την ικανότητα των μακροφάγων να “υπερασπίζονται” τον οργανισμό έναντι διαφορετικών παραγόντων, ιδιαίτερα ιών, αλλά και καρκινικών κυττάρων. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του καπνιστή

«Ως γνωστόν, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει νικοτίνη, ουσία που διεγείρει τους υποδοχείς στους νευρώνες. Όπως με κάθε άλλη ένωση που διεγείρει τους υποδοχείς νευροδιαβιβαστών, η μόνιμη διέγερση απευαισθητοποιεί τους νευρώνες. Αυτό σημαίνει ότι οι νευρώνες μειώνουν τον αριθμό των υποδοχέων ή αλλάζουν την ευαισθησία τους στο διεγερτικό». Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ολοένα και μεγαλύτερη διέγερση για να πάρουμε την ίδια απόκριση. Αυτή η διαδικασία απευαισθητοποίησης μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε εξάρτηση από τη νικοτίνη, αλλά και σε άλλες ασθένειες, όπως η απώλεια μνήμης.

Μια ιδιαίτερα σοβαρή συνέπεια μπορεί να είναι η Μυασθένεια Gravis, μία χρόνια νευρομυϊκή διαταραχή που οδηγεί σε αδυναμία και ασυνήθιστα ραγδαία εξάντληση των εκούσιων σκελετικών μυών, κατά το Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.