ΠΩΣ Ο ΙΔΡΩΤΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ
Υπάρχει καλός λόγος που ιδρώνουμε, αλλά από ένα σημείο και μετά ο ιδρώτας μπορεί να επιφέρει απώλειες για τον οργανισμό. Ποιες είναι και τι κάνουμε;
Κοιμόμαστε ιδρωμένοι, ξυπνάμε ιδρωμένοι και γενικά όλη την ημέρα ζούμε υπό το καθεστώς της εφίδρωσης που ρυθμίζει το θερμοκρασία του σώματος μας, ώστε να επιβιώσουμε του καύσωνα που ζούμε όλο το καλοκαίρι.
Πόσο όμως επικίνδυνη είναι αυτή η συνθήκη για την υγεία μας;
Όπως έχουν διαπιστώσει ερευνητές, ενώ η εφίδρωση είναι μια φυσική λειτουργία του σώματος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα.
Ένα είναι η αφυδάτωση στην οποία οδηγούμαστε με την απώλεια πολλών υγρών. Αυτή προκαλεί συμπτώματα όπως είναι η δίψα, η κόπωση, η ζάλη και ο πονοκεφάλους.
Μετά μπορεί να προκύψει ανισορροπία ηλεκτρολυτών. Ο ιδρώτας περιέχει βασικούς ηλεκτρολύτες όπως είναι το νάτριο και το κάλιο. Η υπερβολική εφίδρωση ενδέχεται να τους εξαντλεί, οδηγώντας σε μυϊκές κράμπες, αδυναμία και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.
Η συνεχής υγρασία από τον ιδρώτα μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την αναπαραγωγή βακτηρίων, οδηγώντας σε εξανθήματα και λοιμώξεις.
Τέλος, υπάρχουν και ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη, με την υπερβολική εφίδρωση να αυξάνει τον κίνδυνο θερμικής εξάντλησης και θερμοπληξίας. Αμφότερες είναι απειλητικές για τη ζωή.
Το «αντίδοτο» στον ιδρώτα
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε όταν είμαστε μόνιμα ιδρωμένοι είναι να πίνουμε όσο περισσότερο νερό μπορούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ακόμα κι όταν δεν αισθανόμαστε διψασμένοι! Δεν θα πάει χαμένο. Το χρειάζεται ο οργανισμός μας. Μάλιστα, έχει μελετηθεί πόσο χρειάζεται καθημερινά, όπως και πότε τελικά μιλάμε για επικίνδυνη υπερβολή.
Χρήσιμο είναι και να επιλέγουμε ρούχα που να είναι ανοιχτόχρωμα και από ύφασμα που «αναπνέει», όπως είναι τα βαμβακερά και τα λινά.
Προφανώς θα βοηθήσει να είμαστε σε δροσερά περιβάλλοντα, ωστόσο ενέχει κινδύνους και η συνεχής παρουσία μας σε χώρους με κλιματισμό και κλειστά παράθυρα. Χρειάζεται λοιπόν, ένα μέτρο, όπως και να περιορίσουμε τις επίπονες –και δη υπαίθριες– δραστηριότητες κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.