ΠΩΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Γνωρίζεις ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που μπορείς να προσφέρεις σε έναν συνάνθρωπό σου που παθαίνει επιληπτική κρίση; Αν όχι, τι μπορείς να κάνεις.
Μέχρι 5% του πληθυσμού θα έχει τουλάχιστον μία επιληπτική κρίση κατά τη διάρκεια της ζωής του, αναφέρουν στοιχεία από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Οι ειδικοί τονίζουν, μάλιστα, ότι δεν πρέπει να συγχέουμε τους όρους «επιληψία», η οποία αποτελεί νόσο, και «επιληπτική κρίση», που αποτελεί σύμπτωμα.
«Οτιδήποτε διακόπτει το κύκλωμα του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις. Από όγκους, λοιμώξεις και εγκεφαλικά, μέχρι υψηλά ή χαμηλά επίπεδα σακχάρου ή γλυκόζης στο αίμα ή κληρονομικά γενετικά χαρακτηριστικά. Διαφορετικοί τύποι επιληπτικών κρίσεων μπορεί να εμφανιστούν με διαφορετικά συμπτώματα», λέει ο Dipali Nemade, νευρολόγος - επιληπτολόγος στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών Υγείας του Ορλάντο.
Μπορεί λοιπόν εκεί που κάθεσαι να βρεθείς μπροστά σε ένα περιστατικό. Αν έχεις σχετική πιστοποίηση για παροχή πρώτων βοηθειών, θα ξέρεις τι να κάνεις. Αν δεν έχεις, όπως πάρα πολλοί από εμάς, μπορείς με κάποιον τρόπο να βοηθήσεις έναν άνθρωπο σε ανάγκη, χωρίς να υπερεκτιμήσεις τις δυνάμεις σου ή να το παίξεις ήρωας;
Χαρακτηριστικά επιληπτικών κρίσεων
Δημοσίευση στο ελληνικό περιοδικό Θέματα Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής αναφέρει ορισμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των επιληπτικών κρίσεων. Ποια είναι αυτά;
- Σπασμοί. Μπορεί να εμφανίζεται τρόμος στα άνω ή στα κάτω άκρα, μπορεί τα άνω ή τα κάτω άκρα να μένουν ακινητοποιημένα σε σύσπαση, ή μπορεί να εκδηλώνονται ως τινάγματα.
- Γρήγορο ανοιγοκλείσιμο των ματιών ή βολβοστροφή (που σημαίνει ότι «τα μάτια γυρίζουν»).
- Αισθητικές διαταραχές, π.χ. μουδιάσματα.
- Οπτικές, ακουστικές ή οσφρητικές διαταραχές.
- Δυσκολία στην ομιλία ή διακοπή της, σιελόρροια, μασητικοί ήχοι και κινήσεις, τρίξιμο των δοντιών, δάγκωμα γλώσσας.
- Απώλεια ούρων ή και κοπράνων.
- Περίεργη αιφνίδια συμπεριφορά. Ο άνθρωπος καρφώνει το βλέμμα του «σαν χαμένος» και κάνει αυτόματες στερεοτυπικές κινήσεις.
- Αιφνίδια απώλεια μυϊκού τόνου σε όλο το σώμα. Αυτό σημαίνει ο ασθενής πέφτει στη γη.
Τι χρειάζεται να γνωρίζεις
Η Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας αναφέρει στην ιστοσελίδα της πώς μπορείς να βοηθήσεις έναν συνάνθρωπό μας που παθαίνει επιληπτική κρίση. Κατ’ αρχάς, είναι σημαντικό να κρατήσεις την ψυχραιμία σου, να καθησυχάσεις όσους βρίσκονται γύρω και στη συνέχεια:
- Αφήνεις την κρίση να εξελιχθεί.
- Τη χρονομετράς.
- Απομακρύνεις από τον ασθενή αντικείμενα που μπορεί να τον τραυματίσουν.
- Χαλαρώνεις τα ρούχα του.
- Βάζεις κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι, για να το προστατέψεις.
- Γυρίζεις (μετά την κρίση) τον ασθενή σε πλάγια θέση.
- Μένεις μαζί με τον άνθρωπο για 15-20 λεπτά και ελέγχεις την αναπνοή και το χρώμα του.
- Καλείς κάποιον δικό του για να βοηθήσει να πάει σπίτι.
Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η αναπνοή επανέρχεται μετά από μια κρίση, αλλά αν δεν συμβεί καλείς άμεσα το ΕΚΑΒ, γιατί απαιτεί επείγουσα ιατρική βοήθεια.
Τι δεν πρέπει να κάνεις κατά την κρίση επιληψίας
Η ψυχραιμία είναι σημαντική και πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι δεν μετακινείς τον ασθενή (εκτός εάν κινδυνεύει). Επίσης, δεν προσπαθείς να περιορίσεις τις κινήσεις του, δεν ανοίγεις το στόμα του και δεν βάζεις στο στόμα του κάποιο αντικείμενο. Δεν δίνεις στον ασθενή να πιει ή να φάει κατά την κρίση και φυσικά δεν του κάνεις τεχνητή αναπνοή αν δεν ξέρεις πώς, ή αν ο ασθενής αναπνέει μετά την κρίση.