Unsplash Marcin Jozwiak

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ ΤΑ ΜΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Τα μωρά δεν μπορούν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Ούτε όμως κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από Covid-19. Οι νέες μεταλλάξεις αυξάνουν τις πιθανότητες να κολλήσουν, λένε οι ειδικοί. Τι μπορούμε να κάνουμε για να τα προφυλάξουμε;

Με τα σχολεία, τους παιδικούς σταθμούς και όλες τις εξωσχολικές δραστηριότητες να λειτουργούν κανονικά, τα παιδιά, αν και ανεμβολίαστα στην πλειονότητά τους, επέστρεψαν εδώ και καιρό στην κανονικότητα. Μαζί τους και τα μωρά.

Μόνο την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, τα κρούσματα που καταγράφηκαν στις ηλικίες 4-18 ετών ξεπέρασαν τα 9.500. Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που μπήκε στην εξίσωση η Όμικρον, που καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό.

Τι συμβαίνει όμως με τα μικρότερα παιδιά; Τα μωρά και τα νήπια; Εκείνα που μόλις γεννήθηκαν κι εκείνα που πρωτοπήγαν στον παιδικό σταθμό χωρίς την προστασία της μάσκας;

Τα μωρά απέναντι στους ιούς

Αν η πανδημία είχε συμβεί την εποχή που η κόρη μου ήταν μωρό, θα ήμουν πολύ τρομαγμένη. Οι οδηγίες του νεογνολόγου για το παιδί, που είχε γεννηθεί πρόωρα, ήταν απόλυτες: να μην αρρωστήσει καθόλου τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Η ευαισθησία που είχε στο αναπνευστικό ήταν δεδομένη και μας ταλαιπωρούσε για αρκετό καιρό. Τι θα έκανα στη θέση των γυναικών που γεννούν εν μέσω πανδημίας;

Είναι γνωστό πως το ανοσοποιητικό σύστημα ενός νεογέννητου βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση. Δεν έχει ολοκληρωθεί. Γι’ αυτό άλλωστε και τα πρώτα εμβόλια γίνονται στην ηλικία των 2 μηνών. Πώς μπορούν οι γονείς να το προστατεύσουν; Και πώς μπορούν να προφυλάξουν τα 2χρονα και 3χρονα παιδιά, που πάνε στον παιδικό σταθμό χωρίς μάσκες; Διαβάζοντας και ρωτώντας, κατέληξα σε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα.

Κορονοϊός και μωρά
istock

Παιδιά και Covid-19

Συνήθως τα παιδιά που νοσούν με Covid-19 δεν χρήζoυν νοσηλείας σε ΜΕΘ. Αν έχετε ακούσει ότι οι παιδικές ΜΕΘ στις ΗΠΑ γέμισαν, αυτό έχει να κάνει με το ότι δεν υπάρχουν πολλές μονάδες εντατικής νοσηλείας για μικρά παιδιά. Ούτε κρεβάτια σε παιδιατρικά νοσοκομεία.

Ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης από κορονοϊό στα παιδιά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος σε σχέση με άλλες ηλικίες.

Τι συμβαίνει με τα μωρά;

Τα νεογέννητα είναι σαφώς πιο ευάλωτα απέναντι σε όλους τους ιούς και τα μικρόβια. Αυτό συμβαίνει επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι πολύ νέο και δεν έχει εκπαιδευτεί.

Από την άλλη, τα μωρά των λίγων μηνών δεν εκτίθενται εκ των πραγμάτων σε πολλά παθογόνα. Δεν περπατούν, δεν έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, δεν βάζουν τα χέρια στο στόμα.

Όταν μάλιστα συμπληρώσουν τους πρώτους μήνες της ζωής τους, τα μωρά μπαίνουν στην ηλικιακή ομάδα του χαμηλότερη ρίσκου για σοβαρή νόσηση από Covid-19 (ηλικίες 0-4), σύμφωνα με τη Dr Allison Messina, επικεφαλής λοιμωξιολογίας του παιδιατρικού νοσοκομείου John Hopkins. Η αμέσως επόμενη ομάδα κινδύνου είναι η 5-11 χρονών.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΠΑΙΖΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΡΟΛΟ ΣΤΟ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΘΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟ.

Ο εμβολιασμός στην εγκυμοσύνη προστατεύει το μωρό;

Ο εμβολιασμός κατά την εγκυμοσύνη προστατεύει το έμβρυο, καθώς μέσω του πλακούντα λαμβάνει τα απαραίτητα αντισώματα. Μετά τη γέννηση και καθώς οι μήνες περνούν, η προστασία φθίνει. Mέσω του εμβολίου έχει εκπαιδευτεί να αντιμετωπίζει τον ιό μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας, όχι και του βρέφους.

Τα καλά νέα είναι ότι τους πολύ πρώτους μήνες της ζωής του, όταν το αμυντικό σύστημά του είναι αδύναμο, το μωρό διατηρεί ακόμη ικανοποιητικά επίπεδα προστασίας από τη μητέρα του. Μετά, ισχυροποιείται φυσικά.

Μπορεί ένα μωρό να λάβει αντισώματα από το μητρικό γάλα;

Ναι, μπορεί. Σχετική έρευνα βρήκε πως το γάλα των γυναικών που είτε έχουν νοσήσει είτε έχουν εμβολιαστεί κατά τη διάρκεια της κύησης περιέχει ικανοποιητικά αντισώματα εναντίον του κορονοϊού. Είναι δύσκολο να πούμε πόσα ακριβώς αντισώματα παρέχονται, καθώς οι έρευνες είναι υπό εξέλιξη.

Τι γίνεται όταν υπάρχει και μεγαλύτερο παιδί, που πηγαίνει παιδικό σταθμό;

Τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό είναι γνωστό ότι κολλάνε πολλές ιώσεις τις οποίες φέρνουν στο σπίτι. Μάλιστα, πολλοί παιδίατροι συστήνουν στους γονείς να διακόψουν ένα νήπιο από τον παιδικό σταθμό όταν έρχεται το νεογέννητο στο σπίτι, ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες.

Στην περίπτωση του κορονοϊού, τα πράγματα περιπλέκονται. Ο παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης γράφει για τις ηλικίες 2-4 ετών: «Δυστυχώς οι ηλικίες αυτές από την προσωπική μου εμπειρία και τη βιβλιογραφία δείχνουν να περνούν Covid χωρίς τα χαρακτηριστικά συμπτώματα. Με μόνη διαφοροποίηση, ίσως, σε σχέση με άλλες ιώσεις το ότι η κλινική εικόνα των μικρών παιδιών στην Covid έχει μεν ήπια συμπτώματα, αλλά επιμένουν επί μέρες και εβδομάδες. Για παράδειγμα, επίμονη καταρροή, επίμονο βήχα, αλλαγή από γαστρεντερικά συμπτώματα σε συμπτώματα αναπνευστικού και το ανάποδο, ή επίμονα δέκατα».

«Τα ερευνητικά δεδομένα για τη μετάλλαξη Δέλτα έδειξαν ότι τα παιδιά ίσως να έχουν το ίδιο ιικό φορτίο με τους ενήλικες. Άρα διασπείρουν τον ιό, και μάλιστα ενώ φαίνεται ότι περνούν μια απλή ίωση», αναφέρει η παιδίατρος Άννα Παρδάλη.

Από την άλλη, οι ιώσεις στους παιδικούς σταθμούς είναι τόσες, που ο κορονοϊός εξακολουθεί να μην αποτελεί την κυρίαρχη. Το αν λοιπόν θα στείλετε το μεγαλύτερο παιδί σας στον σταθμό, ενώ μόλις αποκτήσατε ένα μωρό, είναι κάτι που θα συναποφασίσετε με τον παιδίατρό σας. Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι μάλλον το μοναδικό μέτρο που μπορείτε να πάρετε σε περίπτωση που η απόφασή σας είναι θετική.

Κορονοϊός και μωρά
Unsplash Marcin Jozwiak

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε ένα μωρό από τον κορονοϊό;

Όταν φέραμε το πρόωρο μωρό μας στο σπίτι, χρόνια πριν από την πανδημία, ο παιδίατρος είχε συστήσει σε όσους το επισκέπτονται να φοράνε μάσκα. Μάσκα θα έπρεπε να φοράμε και εμείς οι γονείς, εφόσον είχαμε κάποιο σύμπτωμα ίωσης.

Το ιδανικό σενάριο είναι οι επισκέπτες σας να έχουν εμβολιαστεί και να μην παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Η μάσκα είναι η αμέσως επόμενη εναλλακτική.

Ίσως αυτή η χρονιά να μην είναι η καλύτερη για να δεχτείτε πολύ κόσμο στο σπίτι. Επιλέξτε να κάνετε παρέα με συγκεκριμένους ανθρώπους. Δεν χρειάζεται όμως να φοβάστε τα πάντα. Μπορείτε να παίρνετε το μωρό σας στις βόλτες και στα ψώνια, εφόσον καλύπτετε με κάποιον τρόπο το πρόσωπό του. Αφού η μάσκα δεν ενδείκνυται σε αυτές τις ηλικίες, μια ελαφριά κουβέρτα ριγμένη στο καρότσι ή ακόμη και το αδιάβροχο κάλυμμα στο καρότσι για τη βροχή μπορούν να το προστατεύσουν.

Να θυμάστε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 2 μέτρων και σε χώρους που αερίζονται. Ούτε αν διασταυρωθείτε στον δρόμο με κάποιον που νοσεί. Ο χρόνος που θα παραμείνει με κάποιον το μωρό παίζει τεράστιο ρόλο. Έτσι, αν κάποιος το φροντίζει όσο λείπετε στη δουλειά, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος και να μην έχει κανένα σύμπτωμα. Σε περίπτωση που έχει, καλύτερα να μην φυλάξει το παιδί για λίγες μέρες.

ΟΙ ΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΕΣ, ΠΟΥ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ.

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε ένα νήπιο που πηγαίνει παιδικό σταθμό;

«Η καλύτερη άμυνα για τα παιδιά είναι το τρίπτυχο: σωστή διατροφή, καλός ύπνος και σωματική δραστηριότητα», συμβουλεύει η παιδίατρος Άννα Παρδάλη. Μην υποτιμάτε τα συμπτώματα σε ένα μικρό παιδί.

«Συχνός έλεγχος, επικοινωνία με τον γιατρό και παραμονή στο σπίτι, μέχρι να αναρρώσει εντελώς. Μην στέλνετε αμέσως το παιδί στον σταθμό ακόμη κι αν έχει μια απλή ίωση. Οι απανωτές ιώσεις μπορεί να εξαντλήσουν το ανοσοποιητικό του, όταν δεν δίνεται χρόνος για να ανασυνταχθεί», συμπληρώνει.

Η υγιεινή των χεριών, ο συχνός εξαερισμός του σπιτιού και οι βόλτες στην εξοχή είναι εξίσου σημαντικές για την πρόληψη όλων των ιώσεων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.