iStock

ΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙΣ ΤΟ ΕΙΔΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥ ΠΟΥ ΣΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΠΟΥ ΝΙΩΘΕΙΣ

Όταν έχεις πονοκέφαλο, το σημείο που αισθάνεσαι τον πόνο μπορεί να σε βοηθήσει να βρεις την αιτία του. Μάθε τους τύπους των πονοκεφάλων για να μπορέσεις να αντιμετωπίσεις τον επόμενο πιο αποτελεσματικά.

Το να εντοπίσεις το σημείο του πόνου όταν έχεις πονοκέφαλο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα για να καταλάβεις την αιτία του. Καθώς υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πονοκεφάλου και μεγάλη αλληλοεπικάλυψη ως προς το πού προκαλούν τον πόνο, οι λεπτές διαφορές στη θέση του μπορούν να σε βοηθήσουν να λάβεις τη σωστή θεραπεία για να απαλλαγείς από τον πονοκέφαλο το συντομότερο.

Ο οδηγός που ακολουθεί θα σε βοηθήσει να καταλάβεις τι σημαίνει η θέση του πόνου στο κάθε είδος πονοκεφάλου.

1. Πόνος γύρω από τα μάτια

Ο πόνος μέσα και γύρω από τα μάτια μπορεί να είναι κλασικό σημάδι αθροιστικής κεφαλαλγίας. Το όνομα αυτού του είδους προκύπτει από τον τρόπο εμφάνισης των κρίσεων κεφαλαλγίας που παρουσιάζονται κατά ομάδες. Ο πόνος είναι αυστηρά μονόπλευρος και τείνει να επηρεάζει την ίδια πλευρά σε κάθε επεισόδιο.

Η επεισοδιακή αθροιστική κεφαλαλγία είναι πιο συχνή. Αυτός ο τύπος συμβαίνει καθημερινά για περιορισμένους περιόδους (μπορεί να διαρκέσει έως και 3 ώρες) και μετά παρουσιάζει πλήρη ύφεση. Όταν εμφανίζονται αυτές οι ομάδες πονοκεφάλων, μπορεί να συμβαίνουν πολλές φορές μέσα στη μέρα ή με διαφορά ημερών. Μόλις τελειώσει το επεισόδιο, μπορεί να μην εμφανιστεί άλλος αθροιστικός πονοκέφαλος για εβδομάδες ή και για χρόνια.

Πονοκέφαλος γύρω απο τα μάτια
iStock

Συνήθως αυτοί οι περίοδοι διαρκούν από έξι έως 12 εβδομάδες, αλλά μπορεί να παύσουν μετά από δύο εβδομάδες ή να συνεχιστούν μέχρι και 6 μήνες. Ο πόνος από την αθροιστική κεφαλαλγία είναι έντονος και συχνά συγκεντρώνεται πίσω από το ένα μάτι. Συνήθως κορυφώνεται μέσα σε 10-15 λεπτά και μπορεί να υπάρχει πτώση των βλεφάρων ή πρήξιμο στην πλευρά που πονάει.

Οι πάσχοντες συχνά αισθάνονται ανήσυχοι, αποφεύγουν πηγές φωτός και θορύβου και θέλουν να παραμείνουν όσο το δυνατόν σε ηρεμία. Η συνύπαρξη με την αθροιστική κεφαλαλγία μπορεί να είναι επίπονη και δυσχερής. Οι επιθέσεις μπορεί να φαίνονται αφόρητες και να προκαλούν άγχος και κατάθλιψη, που δύναται να επηρεάσει την κοινωνικότητα, την εργασία και την ποιότητα της ζωής.

Η επίσκεψη σε έναν ειδικό νευρολόγο μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της αθροιστικής κεφαλαλγίας.

2. Πόνος στον αυχένα

Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό της ημικρανίας, παρότι μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που θα σκεφτείς. Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας τείνουν να έχουν σταδιακή έναρξη, η οποία εξελίσσεται σε έντονο πόνο που συνήθως εντοπίζεται στη μια πλευρά του κεφαλιού. Μπορεί να εμφανίζει κανείς αυξημένη ευαισθησία στο φως και τους θορύβους, να νιώθει αυξημένο πόνο με την κίνηση, και να αισθάνεται ναυτία ή τάση για εμετό.

Πονοκέφαλο με πόνο στον αυχένα
iStock

Μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν επίσης συμπτώματα γνωστά ως «αύρα», δηλαδή παροδικές διαταραχές όρασης ή άλλων αισθήσεων, όπως το να βλέπουν λάμψεις φωτός, τυφλές κηλίδες ή αίσθημα τσιμπήματος ή μούδιασμα.

Ορισμένες προσαρμογές στον τρόπο ζωής, όπως τακτικά γεύματα και επαρκής ύπνος, μπορεί να βοηθήσουν στην αποφυγή παραγόντων πρόκλησης ημικρανιών, αλλά και στη μείωση της συχνότητάς τους.

3. Πόνος στο κρανίο

Σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους τύπους, τους αθροιστικούς πονοκεφάλους και τις ημικρανίες, οι πονοκέφαλοι τάσης συνήθως προκαλούν πόνο και στις δύο πλευρές του κεφαλιού, κυρίως στο μέτωπο, στους κροτάφους, στο πίσω μέρος του κεφαλιού και μερικές φορές στον αυχένα και στους ώμους. Όταν εμφανίζονται πονοκέφαλοι τάσης, το μυϊκό σφίξιμο σε αυτές τις περιοχές συχνά προκαλεί δυσφορία.

Πόνος στο κρανίο
iStock

Επίσης, το στρες, η κατάθλιψη, το άγχος και ο τραυματισμός του κεφαλιού μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους τάσης. Άλλες συχνές αιτίες περιλαμβάνουν την καταπόνηση των ματιών, οδοντιατρικά προβλήματα και λοιμώξεις των ιγμορείων. Οι τεχνικές διαχείρισης του άγχους, όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι ασκήσεις αναπνοής και άλλες δραστηριότητες αυτοφροντίδας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη αυτού του τύπου πονοκεφάλου. Ο επαρκής ύπνος, η ισορροπημένη διατροφή και η καθημερινή σωματική άσκηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

4. Πόνος στα ιγμόρεια

Πολλοί πονοκέφαλοι των ιγμορείων, παρότι εμφανίζουν πόνο στην περιοχή των ιγμορείων, είναι στην πραγματικότητα πονοκέφαλοι τάσης ή ημικρανίες. Οι λοιμώξεις των ιγμορείων και τα κρυολογήματα μπορούν να προκαλέσουν αντίστοιχους πονοκεφάλους. Γι' αυτό αν θέλεις να προλάβεις ή να μειώσεις τον πόνο από τον πονοκέφαλο των ιγμορείων, συστήνεται να ξεκουράζεσαι αρκετά και να αντιμετωπίζεις τα συμπτώματα του κρυολογήματος όταν αυτά προκύψουν.

Πόνος στα ιγμόρεια
iStock

Όποιο είδος πονοκεφάλου κι αν αντιμετωπίζεις, είναι σημαντικό να μιλήσεις με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν ο πόνος γίνεται χρόνιος ή αφόρητος, εάν οι πονοκέφαλοι έχουν διαφορετική αίσθηση από ότι είχαν παλαιότερα, εάν εμφανίζονται ξαφνικά ή εάν συνοδεύονται από πυρετό, σύγχυση, δύσκαμπτο αυχένα, διπλή όραση ή επιληπτικές κρίσεις.

Αντίστοιχα, επικοινώνησε με έναν επαγγελματία υγείας εάν αντιμετωπίζεις συστηματικά πονοκεφάλους, εάν τα φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή δεν καταπραΰνουν τον πόνο ή εάν οι πονοκέφαλοι σε κάνουν μη λειτουργικό/ή στην καθημερινότητά σου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.