ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ
Τσιμπήματα από σφήκες, μέλισσες, τσούχτρες και κουνούπια: πώς να τα αντιμετωπίσουμε και πώς πρέπει να εξοπλίσουμε το φαρμακείο των διακοπών μας για να είμαστε έτοιμοι; Μια φαρμακοποιός δίνει τις απαντήσεις.
Τα πιο συνηθισμένα καλοκαιρινά τσιμπήματα προκαλούν κουνούπια, σκνίπες, σφήκες, μέλισσες, τσούχτρες και μέδουσες. Οι περισσότεροι εφοδιαζόμαστε με αντικουνουπικό σπρέι και κάποιο τζελ για μετά το τσίμπημα και γνωρίζουμε τα βασικά, όπως για παράδειγμα ότι στο τσίμπημα από τσούχτρα κάνει καλό η αμμωνία.
Άλλοι γνωρίζουμε διάφορες φυσικές λύσεις για την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων, που κι αυτές είναι αρκετά βοηθητικές – κρατήστε ότι η τοποθέτηση πάγου αμέσως μετά το τσίμπημα επάνω στο δέρμα είναι η πιο εύκολη και προσιτή λύση.
Για να βάλουμε όμως τις σκόρπιες γνώσεις μας σε μια σειρά και να οργανώσουμε το φαρμακείο των διακοπών για την αντιμετώπιση των τσιμπημάτων, ζητήσαμε τις συμβουλές της φαρμακοποιού Άννας Μπιντέλα.
Τα απαραίτητα στο φαρμακείο
Στον βασικό εξοπλισμό του φαρμακείου μας πρέπει να υπάρχει απαραιτήτως ένα after nip gel, στικ, κρέμα ή σπρέι οποιασδήποτε εταιρείας το οποίο εφαρμόζουμε συνήθως αμέσως μετά το κάθε τσίμπημα για άμεση ανακούφιση και προκειμένου να μην προκληθεί ή να μην επεκταθεί το οίδημα.
Στη συνέχεια καθαρίζουμε την πληγή με φυσιολογικό ορό και, τέλος, αν πρόκειται για μέλισσα, τσούχτρα, σφήκα ή μέδουσα, καλό είναι να υπάρχει μια κορτιζονούχα αλοιφή με αντιβίωση την οποία θα εφαρμόσουμε στη δερματική βλάβη.
Μοβ μέδουσες
Για τα τσιμπήματα από τις μοβ μέδουσες, η αμμωνία αντενδείκνυται. Με θαλασσινό νερό και μια πλαστική κάρτα απομακρύνουμε τα υπολείμματα της νευροτοξίνης που εκκρίνει η μέδουσα, μετά κάνουμε χρήση πάγου, και μετά βάζουμε πάνω στην πληγή μαγειρική σόδα. Τη μαγειρική σόδα ανακατεύουμε με νερό (ακόμη και θαλασσινό) σε αναλογία 1:1 και αφήνουμε την πάστα που δημιουργείται επάνω στο δέρμα για για 2-3 λεπτά.
Μέλισσα και σφήκα
Το τσίμπημα της μέλισσας και της σφήκας έχουν ομοιότητες (ως προς το οίδημα και τη φαγούρα) και διαφορές. Της σφήκας είναι δάγκωμα και τις περισσότερες φορές πιο ακίνδυνο, ενώ η μέλισσα θα αφήσει κατά το τσίμπημα το κεντρί της με δηλητήριο στο δέρμα.
Αυτό την καθιστά πιο επικίνδυνη για τυχόν αλλεργική αντίδραση. Δεν πρέπει να πιέσουμε το δέρμα με τα δάχτυλα ή με το τσιμπιδάκι φρυδιών, γιατί μπορεί να κάνουμε το δηλητήριο να εξαπλωθεί. Μια συνήθης τακτική είναι η χρήση μιας πιστωτικής κάρτας για να το απομακρύνουμε.
Για την αναρρόφηση του δηλητήριου από τσιμπήματα ή δαγκώματα (ακόμη και σκορπιού και φιδιού) υπάρχει μια συσκευή Πρώτων Βοηθειών που διατίθεται στα φαρμακεία. Περιλαμβάνει μια ειδική αντλία και βεντούζες σε διάφορα μεγέθη, καθώς και οδηγίες για το πώς θα τις τοποθετήσετε στην πληγείσα περιοχή.
Στην ουσία, η συσκευή εμποδίζει την κυκλοφορία της δηλητηριώδους ουσίας και «ανεβάζει» την αλλεργική αντίδραση στα υψηλότερα στρώματα του δέρματος. Ωστόσο, η χρήση της δεν είναι πάντα αποτελεσματική και σίγουρα δεν υποκαθιστά την άμεση επίσκεψη σε γιατρό σε περιπτώσεις σοβαρών τσιμπημάτων/δαγκωμάτων ή αλλεργικές αντιδράσεις.
Σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα έχουν σοβαρά συμπτώματα μετά από ένα τσίμπημα εντόμου, αλλά μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιδράσουν άσχημα. Για να καταλάβουμε αν έχουμε αλλεργία (σε περίπτωση που δεν το ξέρουμε ήδη), τα παρακάτω συμπτώματα θα πρέπει να μας υποψιάσουν:
- μεγάλη τοπική αντίδραση που μπορεί να προκαλέσει έντονο οίδημα, με φλόγωση και πόνο
- συριγμός, βραχνάδα ή δυσκολία στην αναπνοή
- ναυτία, εμετός ή διάρροια
- γρήγορος καρδιακός ρυθμός
- ζάλη ή αίσθημα λιποθυμίας
- δυσκολία στην κατάποση
- πρήξιμο στο πρόσωπο ή το στόμα
- σύγχυση, άγχος ή διέγερση
Στα πρώτα από τα παραπάνω συμπτώματα είναι η απαραίτητη η λήψη ενός αντισταμινικού φαρμάκου που πρέπει να έχουμε πάντα στο φαρμακείο των διακοπών. Εάν τα συμπτώματα εντείνονται παρά τη λήψη του φαρμάκου, συστηματοποιούνται ή δεν υποχωρούν, θα πρέπει αμέσως να επισκεφτούμε έναν γιατρό ή το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας.