Illustration: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Ο ΥΠΝΟΣ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ;

Αν θέλεις να χάσεις βάρος ευκολότερα ή να μην ξαναπάρεις τα κιλά που έχασες, ο καλής ποιότητας ύπνος είναι απαραίτητο συστατικό της όλης προσπάθειας.

Μετά από ένα σύντομο γκάλοπ μεταξύ γνωστών και φίλων, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πολλοί από εμάς κοιμόμαστε λιγότερο από 7 ώρες την ημέρα ή ο ύπνος μας δεν είναι και πολύ καλός. Ο λόγος; Δυστυχώς δεν είναι μόνο ένας. Το άγχος, η υπερβολική χρήση έξυπνων κινητών, τα εξαφανισμένα όρια μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, μια πανδημία, η ακρίβεια, ένας πόλεμος. Διαλέξτε.

Αν και οι επιστημονικές έρευνες γύρω από τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας ο ανεπαρκής ή ο κακής ποιότητας ύπνος πολλαπλασιάζονται, δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής συχνά δεν αφήνει περιθώρια βελτίωσης της κατάστασης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τον διαβήτη και τη φλεγμονή στον οργανισμό, και αυξάνει τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, υψηλής χοληστερόλης, αθηροσκλήρωσης, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και θανάτου.

Κοιμηθείτε τουλάχιστον ένα 7ωρο

Στην παραπάνω λίστα, προσθέστε και τα παραπανίσια κιλά. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο 29ο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, η έλλειψη επαρκούς ύπνου και ο κακής ποιότητας ύπνος φαίνεται να δυσκολεύουν τις προσπάθειες όσων έχουν χάσει (μετά κόπων και βασάνων) βάρος να παραμείνουν στα επιθυμητά επίπεδα, συμβάλλοντας στην επαναπρόσληψή του.

ύπνος και βάρος
Illustration: Ελένη Καστρινογιάννη

Για την συγκεκριμένη έρευνα, 195 ενήλικες με παχυσαρκία ακολούθησαν δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων για οκτώ εβδομάδες και έχασαν κατά μέσο όρο 12% του σωματικού τους βάρους. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και κάθε ομάδα ακολούθησε για έναν χρόνο πρόγραμμα συντήρησης. Οι ώρες που κοιμόντουσαν μετρήθηκαν πριν και μετά τη δίαιτα, καθώς και μετά από 13, 26 και 52 εβδομάδες. Η ποιότητα του ύπνου αξιολογήθηκε με ειδικό ερωτηματολόγιο.

Τα νέα δεν είναι ευχάριστα, αν κοιμάστε λίγες ώρες. Οι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο λιγότερες από 6 ώρες στην αρχή της μελέτης παρουσίασαν αύξηση του Δείκτη Μάζας Σώματος κατά 1,3 kg/m² (κιλά/ύψος) κατά τη διάρκεια της περιόδου συντήρησης, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμόντουσαν πάνω από 6 ώρες. Ομοίως, τα άτομα που είχαν κακής ποιότητας ύπνο στην αρχή της μελέτης αύξησαν τον ΔΜΣ τους κατά 1,2 kg/m² κατά την περίοδο συντήρησης, σε σύγκριση με όσους κοιμόντουσαν καλά.

Η σύνδεση μεταξύ ύπνου και των… χαμένων μας κιλών έχει μεγάλη σημασία, αν αναλογιστούμε ότι πολλοί από εμάς δεν συμπληρώνουμε τις απαιτούμενες ώρες ύπνου.

Ο ύπνος και το βάρος που μπορεί να... χάσουμε

«Η επιδημία παχυσαρκίας εξηγείται κυρίως από την αύξηση της θερμιδικής πρόσληψης και όχι από την έλλειψη άσκησης», λέει η Esra Tasali, Διευθύντρια του Κέντρου Ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Σε κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, η Tasali και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι οι νέοι, υπέρβαροι ενήλικες που συνήθως κοιμόντουσαν λιγότερες από 6,5 ώρες κατάφεραν να αυξήσουν τη διάρκεια του ύπνου τους κατά μέσο όρο 1,2 ώρες έπειτα από μία μόλις εξατομικευμένη συμβουλευτική συνεδρία. Η παρέμβαση, που σκοπό είχε να παρατείνει τη διάρκεια του ύπνου σε 8,5 ώρες, οδήγησε σε μείωση της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης των συμμετεχόντων κατά 270 θερμίδες την ημέρα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Η μείωση αυτή μεταφράζεται σε απώλεια περίπου 12 κιλών σε διάστημα τριών ετών.

Η παραπάνω μελέτη όχι μόνο εξέτασε το πόσο επηρεάζει την πρόσληψη θερμίδων η αύξηση του χρόνου που κοιμόμαστε, αλλά το έκανε σε πραγματικές συνθήκες, καθώς οι συμμετέχοντες δεν άλλαξαν τρόπο ζωής όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.