iStock

ΠΩΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕ Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ;

Αν έχεις νοσήσει με Covid-19 και αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι σε αναπαραγωγική διαδικασία, έχει νόημα να γνωρίζεις τα συμπεράσματα νέας μεγάλης μελέτης.

Όπως όλα δείχνουν, θα περάσουν όχι απλά χρόνια, μα δεκαετίες ολόκληρες, κι ακόμα ίσως να μην έχουν αποκαλυφθεί πλήρως οι επιπτώσεις που είχε στη ζωή μας ο SARS-CoV-2, ο ιός που είναι υπεύθυνος για την Covid-19. Πέντε χρόνια μετά, ενώ η πανδημία βρίσκεται πλέον σε ύφεση, οι έρευνες φέρνουν κάθε τόσο στο φως αλλαγές που ο ιός αυτός προκάλεσε σε διάφορους υποδοχείς των ανθρώπινων κυττάρων και ως εκ τούτου στον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων οργάνων. Στο στόχαστρο τελευταία μπήκε το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και συγκεκριμένα το σπέρμα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο ιός του κορονοϊού συνδέεται με τον υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου 2 (ACE-2) της αγγειοτενσίνης, που βρίσκεται σε όργανα όπως οι πνεύμονες, τα νεφρά, η καρδιά και οι όρχεις, εγείροντας ανησυχίες για την επίδρασή του στην ανδρική αναπαραγωγική υγεία. Οι πρώτες μελέτες που έγιναν είχαν δείξει πιθανές μειώσεις στα επίπεδα τεστοστερόνης και στην ποιότητα του σπέρματος σε άνδρες που είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2, αλλά τα στοιχεία ακόμα τότε ήταν περιορισμένα.

Η παρούσα μελέτη, με επικεφαλής τον Victory Ashonibare από το Πανεπιστήμιο Heinrick Heine του Ντίσελντορφ, επανεξέτασε συστηματικά και μετα-ανέλυσε δεδομένα από μελέτες που εξέταζαν την επίδραση της Covid-19 στην ανδρική γονιμότητα. Οι ερευνητές επέλεξαν 40 μελέτες που εστίασαν στην ποιότητα του σπέρματος (αριθμός σπερματοζωαρίων, κινητικότητα, συγκέντρωση κ.λπ.) και στα επίπεδα αναπαραγωγικών ορμονών (τεστοστερόνη, οιστρογόνα, προλακτίνη) σε άνδρες που είχαν μολυνθεί με Covid-19 και σε μη μολυσμένους άνδρες από 12 χώρες του κόσμου.

Πώς επηρέασε ο κορονοϊός το σπέρμα;
iStock

Πώς άλλαξε το σπέρμα των ανδρών που νόσησαν με κορονοϊό

Η Covid-19 συσχετίστηκε σημαντικά με μειωμένο όγκο εκσπερμάτισης, αλλά και μειωμένη συγκέντρωση σπέρματος, κινητικότητα και βιωσιμότητα. Ωστόσο, περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι η διαφορά στον όγκο της εκσπερμάτισης δεν ήταν στατιστικά τόσο σημαντική. Επιπλέον, ενώ η μορφολογία του σπέρματος δεν διέφερε σημαντικά μεταξύ μολυσμένων και μη μολυσμένων ανδρών, οι συγκρίσεις της μορφολογίας του σπέρματος στο ίδιο άτομο πριν και μετά τις λοιμώξεις από SARS-CoV-2 έδειξαν μείωση στο μορφολογικά φυσιολογικό σπέρμα μετά τη μόλυνση. Οι αναπαραγωγικές ορμόνες επίσης μεταβλήθηκαν, με αυξημένα επίπεδα προλακτίνης και οιστρογόνων. Διαπιστώθηκε δε μεταβλητότητα στα επίπεδα τεστοστερόνης, υποδεικνύοντας μια πολύπλοκη σχέση μεταξύ της Covid-19 και των ανδρικών αναπαραγωγικών ορμονών.

Στα συμπεράσματα, λοιπόν, της μελέτης υποδηλώθηκε ότι η Covid-19 επηρεάζει αρνητικά την ανδρική γονιμότητα, ιδιαίτερα την ποιότητα του σπέρματος και τα επίπεδα ορμονών. Και παρόλο που σημειώθηκαν κάποιες βελτιώσεις μετά τη θεραπεία της νόσου, πολλές βασικές παράμετροι –όπως η συγκέντρωση και η κινητικότητα του σπέρματος– παρέμειναν σε επίπεδα χαμηλότερα από τα προ-μόλυνσης.

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη διερεύνηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του SARS-CoV-2 στην ανδρική γονιμότητα και για πιθανές θεραπευτικές παρεμβάσεις. Σε κάθε περίπτωση, όμως, έχει νόημα να γνωρίζει κανείς τα παραπάνω δεδομένα σε περίπτωση που βρίσκεται σε αναπαραγωγική διαδικασία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.