ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ
Μετά τους ωκεανούς, τα βουνά, το έδαφος και το νερό, οι επιστήμονες εντοπίζουν για πρώτη φορά μικροπλαστικά στο αίμα μας. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία μας;
Θα έχετε ακούσει για τα μικροπλαστικά, απειροελάχιστα κομμάτια πλαστικού που δεν πιάνει το μάτι μας, αλλά βρίσκονται παντού.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τα πρωτογενή μικροπλαστικά, αυτά δηλαδή που απελευθερώνονται άμεσα στο περιβάλλον (προέρχονται από συνθετικά ρούχα και προϊόντα προσωπικής φροντίδας) αποτελούν το 15-31% των μικροπλαστικών στους ωκεανούς. Η πρωτοκαθεδρία, ωστόσο, ανήκει στα δευτερογενή μικροπλαστικά, τα οποία προέρχονται από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών αντικειμένων, όπως σακούλες, μπουκάλια αναψυκτικών και δίχτυα αλιείας.
Παλαιότερες –όχι και τόσο ευχάριστες– εκτιμήσεις ανέφεραν ότι το 2017 υπήρχαν τουλάχιστον 51 τρισ. μικροπλαστικά σωματίδια στις θάλασσες, 500 φορές περισσότερα από τα αστέρια στον γαλαξία!
Είναι πλέον τόσο μεγάλη η ποσότητα των πλαστικών απορριμμάτων, που τα μικροπλαστικά έχουν μολύνει ολόκληρο τον πλανήτη. Από την κορυφή του Έβερεστ, που είναι το ψηλότερο βουνό στη Γη, μέχρι την Τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο σημείο των ωκεανών.
Τα μικροπλαστικά και ο άνθρωπος
Σαν να μην έφτανε αυτό, επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά και στο ανθρώπινο αίμα. Μελέτη στο περιοδικό Environment International εξέτασε δείγματα αίματος από 22 υγιείς εθελοντές και βρήκε μικροπλαστικά σχεδόν στο 80% των συμμετεχόντων.
Τα μισά δείγματα περιέχουν ίχνη πλαστικού PET, αυτό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπουκαλιών, ενώ περισσότερο από το ⅓ περιείχαν πολυστυρένιο, το οποίο χρησιμοποιείται στα δοχεία τροφίμων μιας χρήσης. Ίσως να υπήρχαν και άλλα είδη μικροπλαστικών, που δεν εντόπισε η μελέτη, γιατί για παράδειγμα, ήταν μεγαλύτερα από τη διάμετρο της βελόνας που χρησιμοποιήθηκε για τη λήψη του δείγματος, αναφέρει μέλος της επιστημονικής ομάδας, ο καθηγητής Dick Vethaak, οικοτοξικολόγος στο Πανεπιστήμιο Vrije του Άμστερνταμ.
ΤΑ ΜΙΚΡΟΠΛΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΝΙΧΝΕΥΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΑΙΜΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.
Πώς μπήκαν τα μικροπλαστικά στο σώμα μας; Με πολλούς τρόπους: Μέσω του αέρα, του νερού, της τροφής, αλλά και από τη χρήση προϊόντων, όπως οδοντόκρεμες και μελάνι για τατουάζ.
Οι άγνωστες συνέπειες
Παλαιότερες έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να κολλήσουν στις εξωτερικές μεμβράνες των ερυθρών αιμοσφαιρίων, επηρεάζοντας την ικανότητά τους να μεταφέρουν οξυγόνο. Επίσης, έχουν βρεθεί στον πλακούντα εγκύων, αλλά και στα κόπρανα βρεφών, ενώ έρευνα από το Trinity College Dublin έδειξε ότι τα μωρά που τρέφονται με πλαστικά μπιμπερό καταπίνουν εκατομμύρια τέτοια σωματίδια.
Είναι, ωστόσο, η πρώτη φορά που επιστήμονες ανιχνεύουν και ποσοτικοποιούν μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα και προειδοποιούν ότι τα σωματίδια αυτά θα μπορούσαν να εισέλθουν στα όργανα. Ο Vethaak θέτει μια σειρά από ερωτήματα, όπως το αν παραμένουν στο σώμα μας, αν μπορούν να ξεπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, αν τα επίπεδα είναι αρκετά υψηλά ώστε να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα.
Αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα τις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν τα μικροπλαστικά στην υγεία μας, ειδικοί εξηγούν ότι συχνά περιέχουν πρόσθετα, όπως σταθεροποιητές ή επιβραδυντικά φλόγας και άλλες πιθανώς τοξικές ουσίες, που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τα ζώα ή τον άνθρωπο, όταν μπουν στον οργανισμό τους.