Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

ΠΟΙΟΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα υγείας ως ενήλικες; Μια έρευνα απαντάει στο ερώτημα.

Πολλές από τις ιατρικές έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και δίνουν ελπίδα σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνια νοσήματα. Για παράδειγμα, όπως γράψαμε πριν από λίγες ημέρες στο OW, μια μελέτη έδειξε ότι η γιόγκα μειώνει όχι μόνο τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αλλά και τους δείκτες της φλεγμονής που τα προκαλούν.

Κάποιες έρευνες, όμως, καταλήγουν σε απογοητευτικά ευρήματα. Μια τέτοια δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό JAMA και εξέταζε τα προβλήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσουν στο μέλλον παιδιά που έχουν επιζήσει από καρκίνο.

Τι κινδύνους διατρέχουν τα παιδιά που έχουν περάσει καρκίνο

Οι ερευνητές εξέτασαν 73 μελέτες και τεκμηρίωσαν μια σειρά από ανησυχίες που μπορεί να έχουν τα παιδιά που θεραπεύονται από τον καρκίνο, όπως η εμφάνιση μεταγενέστερων ορμονικών ζητημάτων, προβλήματα στην αναπαραγωγική υγεία, τους μυς και τα οστά ή γνωστικές διαταραχές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι είχαν καρκίνο στην παιδική ηλικία ήταν πολύ πιθανό να αντιμετωπίσουν σωματικές και ψυχικές προκλήσεις στη μετέπειτα ζωή τους, με το 95% να αναπτύσσει ένα «σημαντικό πρόβλημα υγείας» που σχετίζεται με τον καρκίνο ή τη θεραπεία του μέχρι την ηλικία των 45 ετών.

προβλήματα υγείας
Εικονογράφηση: Ελένη Καστρινογιάννη

Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, μεταξύ των επιζώντων καρκίνου στην παιδική ηλικία με μεταγενέστερα προβλήματα υγείας, περίπου το ένα τρίτο θα περάσει από «σοβαρά ή δυνητικά απειλητικά για τη ζωή χρόνια προβλήματα υγείας», τα πιο συνηθισμένα εκ των οποίων είναι οι ενδοκρινικές διαταραχές, οι μεταγενέστερες νεοπλασίες και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι ερευνητές παρατήρησαν, επίσης, ότι πολλοί νέοι καρκίνοι εμφανίστηκαν σε σημεία που είχαν υποστεί ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της θεραπείας, με πεδία ακτινοβολίας στον θώρακα, τον εγκέφαλο, τον λαιμό, την κοιλιά και τη λεκάνη να προκαλούν «ιδιαίτερη ανησυχία».

Επιπτώσεις και στην ψυχική υγεία

Ούτε και η ψυχική υγεία φαίνεται να μένει ανεπηρέαστη από την τραυματική εμπειρία της αντιμετώπισης του καρκίνου στην παιδική ηλικία. Όπως έδειξε η έρευνα, τα ποσοστά κατάθλιψης σε αυτόν τον πληθυσμό κυμαίνονταν από 2,3% έως 40,8% σε σύγκριση με τον εθνικό μέσο όρο των ΗΠΑ που είναι 9,6%.

Ο κίνδυνος αυτοκτονίας ήταν, επίσης, υψηλότερος για όσους είχαν περάσει καρκίνο ως παιδιά, ιδιαίτερα για άτομα 28 ετών και άνω. Σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, οι ενήλικες που είχαν επιβιώσει από καρκίνο στην παιδική ηλικία είχαν 1,4 φορές υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από αυτοκτονία από τους συνομηλίκους τους που δεν είχαν παρόμοιο ιατρικό ιστορικό.

Τι πρέπει να γίνεται

Αυτό που υποδηλώνουν τα παραπάνω ευρήματα είναι η σημασία της έγκαιρης πρόληψης. Οι ερευνητές συνιστούν στους ανθρώπους να λαμβάνουν προληπτική φροντίδα για την υγεία τους και να υποβάλλονται σε ετήσιες ιατρικές εξετάσεις έτσι ώστε να μπορέσουν να ανιχνεύσουν εγκαίρως πιθανές επιπλοκές από τη θεραπεία του καρκίνου.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.