ΠΟΙΟ ΕΥΡΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΡΤΥΡΑ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑΣ;
Αν η μαστογραφία σου δείξει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να το αναφέρεις σε κάθε γιατρό που ζητά το ιστορικό σου.
Οι εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες του μαστού (επασβεστώσεις) είναι μία συνηθισμένη κατάσταση, ειδικά σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Μπορεί να αιτιολογείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους (π.χ. ένας παλαιότερος τραυματισμός, κάποιες κύστες ή ιναδενώματα) και άλλοτε είναι καλοήθεις, ενώ άλλοτε ύποπτες.
Οι υποψίες έχουν να κάνουν με τον κίνδυνο καρκινώματος, όπως αναφέρει και ο χειρουργός μαστού Δρ Αναστάσιος Παπαδόπουλος, κάτι που θα κρίνει ο μαστολόγος, που θα κατευθύνει σε περαιτέρω διάγνωση. Αυτά τουλάχιστον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, γιατί ένα νέο συμπέρασμα προέκυψε από δύο ερευνητικές ομάδες που ανέφεραν στην ετήσια συνάντηση της Menopause Society στο Σικάγο το εξής: Η συσσώρευση ασβεστίου που ανιχνεύεται με τη μαστογραφία, συνήθως δεν είναι σημάδι καρκίνου, αλλά μπορεί να υποδηλώνει υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο.
Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η μία από τις δύο ομάδες ακολούθησε για 18 χρόνια περίπου 400 γυναίκες και διαπίστωσε ότι η αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσος (φραγμένες αρτηρίες που περιορίζουν τη ροή του αίματος) διαγνώστηκε στο 23% των γυναικών με ασβεστώσεις του μαστού, σε σύγκριση με το 13,9% που δεν είχαν.
Όπως δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης, Hannah Daley, από το Drexel University College of Medicine στην Πενσυλβάνια, «προηγούμενη έρευνα έχει ήδη προτείνει αυτό το είδος συσχέτισης. Με βάση αυτά που βρήκαμε πιστεύουμε ότι η παρουσία ασβεστοποιήσεων του μαστού σε μία μαστογραφία θα πρέπει να αναφέρεται πάντα ως σύμπτωμα όταν ο γιατρός ζητά το ιστορικό».
Σε ξεχωριστή έρευνα, οι επιστήμονες του Penn State College of Medicine στην Πενσυλβάνια εξέτασαν δεδομένα από εννέα προηγούμενες μελέτες, που αφορούσαν σχεδόν 47.000 γυναίκες οι οποίες παρακολουθήθηκαν για 12 χρόνια. Εκείνοι διαπίστωσαν πως οι ασθενείς με επασβεστώσεις στους μαστούς (οι οποίες εντοπίστηκαν στη μαστογραφία) διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακού θανάτου, αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου και συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας.
Σχολιάζοντας το παραπάνω, ο επικεφαλής της έρευνας Dr. Matthew Nudy κάλεσε τους γιατρούς να λαμβάνουν αυτή την ένδειξη υπόψη: «Πιστεύω ότι αυτή η μελέτη είναι σημαντική για τους γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης, καθώς και για τους καρδιολόγους, και πραγματικά για οποιονδήποτε κλινικό ιατρό εξετάζει την αξιολόγηση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων».
Οι πληροφορίες που προκύπτουν από τις παραπάνω μελέτες «ενισχύουν την ιδέα ότι οι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο στις γυναίκες είναι διαφορετικοί από ό,τι για τους άνδρες», δήλωσε καταληκτικά στο συνέδριο η Dr Stephanie Faubion, καλώντας εμμέσως και τις ίδιες να λαμβάνουν τα σχετικά προληπτικά μέτρα.