ΠΟΙΕΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙΣ
Οι περισσότερες σοβαρές διαταραχές του πεπτικού συστήματος ξεκινούν ως μια μικρή αδιαθεσία ή και ενόχληση, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε κάτι πιο σοβαρό. Πότε οι ενοχλήσεις στο στομάχι πρέπει να σε στείλουν στον ειδικό;
Όλοι έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή μας κάποια ενόχληση στο στομάχι, μικρότερη ή μεγαλύτερη. Για ορισμένους, το στομάχι είναι το «ευαίσθητο σημείο» τους. Ξέρουν ότι πονάνε και έχουν ενοχλήσεις με διάφορες αφορμές. Συνήθως έχουν επισκεφτεί αρκετούς γιατρούς και προσπαθούν να παίρνουν τα μέτρα τους. Έχουν μάθει δηλαδή να ζουν με αυτές.
Μια τέτοια περίπτωση είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, που αν δεν βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, μπορεί να περιοριστεί με φυσικούς τρόπους, χωρίς φάρμακα.
Οι διαταραχές του πεπτικού συστήματος είναι από τις πιο συνηθισμένες ενοχλήσεις και τις περισσότερες φορές συνδέονται με την κακή διατροφή και τον τρόπο ζωής, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις μάς φέρνουν σε δύσκολη θέση και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής μας. Οι καούρες, οι διάρροιες, οι ναυτίες και τα αέρια είναι μερικά από τα ανεπιθύμητα συμπτώματα που μας ειδοποιούν πως κάτι δεν πάει καλά.
Ενοχλήσεις και συμπτώματα που θα σε στείλουν στον γιατρό
Και οι πιο σοβαρές διαταραχές του πεπτικού συστήματος ξεκινούν ως μια μικρή αδιαθεσία ή και ενόχληση, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επιδεινωθούν. Πότε λοιπόν οι ενοχλήσεις στο στομάχι πρέπει να σε στείλουν στον ειδικό; Ποια είναι τα ενδεικτικά συμπτώματα;
- Πόνος που σε πιάνει συχνά ψηλά στην κοιλιά (επιγάστριο) κυρίως κατά τις πρωινές ώρες, ειδικά αν σε ξυπνάει κιόλας. Αν επεκτείνεται περιφερειακά και νιώθεις ότι σε σφίγγει σαν ζώνη, συνοδεύεται από τάση για εμετό ή ακόμη κι από εμετό, τότε ενδέχεται να οφείλεται στο πάγκρεας.
- Καυστικοί πόνοι που νιώθεις στο στέρνο, αλλά έχουν αντίκτυπο και στην πλάτη ενδέχεται να οφείλονται στην καρδιά.
- Αναιμία αδιευκρίνιστης αιτιολογίας. Ως αναιμία θεωρείται η κατάσταση του οργανισμού κατά την οποία κυκλοφορεί μικρότερη από τη φυσιολογική μάζα αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα.
- Πόνοι στην κοιλιά που συνοδεύονται από εμετούς.
- Έντονη και συστηματική δυσπεψία, σφίξιμο και πόνος στο κέντρο του πάνω μέρους της κοιλιάς.
- Κοιλιακός πόνος και διαταραχές των κενώσεων (ίσως και από σπαστική κολίτιδα).
- Αίσθημα πνιγμού που διακόπτει τον ύπνο σου.
- Έντονη και παρατεταμένη ανορεξία.
- Δυσκολία στην είσοδο της τροφής από τον οισοφάγο προς το στομάχι.
Χρόνια γαστρίτιδα ή έλκος; Τι μπορεί να φταίει
Αν και κατά κανόνα το στομάχι είναι άσηπτο, δηλαδή δεν συναντώνται μικρόβια, υπάρχει ένα μικρόβιο που μπορεί να επιβιώνει στο όξινο περιβάλλον του και έχει ενοχοποιηθεί τόσο για τη χρόνια γαστρίτιδα, όσο και για το έλκος του δωδεκαδακτύλου.
Πρόκειται για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο ανακαλύπτουν ότι έχουν σε ποσοστό πάνω από 90% οι άνθρωποι που υποφέρουν από έλκος, όταν κάνουν τη σχετική εξέταση. Υπάρχουν διαφορετικές εξετάσεις που αποκαλύπτουν την ύπαρξη του ελικοβακτηριδίου.
Αυτές είναι: η βιοψία δείγματος που παίρνει ο γιατρός κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης, η απλή εξέταση αίματος και τέλος το τεστ αναπνοής που θεωρείται η πιο αξιόπιστη και είναι και η πιο ανώδυνη εξέταση. Η θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη αντιβιοτικών και μαζί με αυτά ένα φάρμακο που προστατεύει το στομάχι.