ΠΟΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΔΙΔΟΥΝ ΑΛΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ;
Η υπογλυκαιμία έχει συχνά τα ίδια συμπτώματα με το άγχος και πολλοί που ταλαιπωρούνται από τα συμπτώματά της τα αποδίδουν στο στρες. Πώς θα ξεχωρίσεις όμως τι από τα δύο συμβαίνει;
Μήπως τις εργάσιμες μέρες λίγο πριν από το μεσημεριανό αρχίζεις να νιώθεις ότι «σέρνεσαι»; Η μήπως μετά από μια κουραστική μέρα νιώθεις εκνευρισμό, υπερβολική κούραση και δεν μπορείς να συγκεντρωθείς ούτε για να παρακολουθήσεις μια τηλεοπτική εκπομπή;
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε στρες αλλά μπορεί επίσης να δηλώνουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, δηλαδή υπογλυκαιμία. «Είναι πολύ συχνό η υπογλυκαιμία να μην εντοπίζεται, γιατί παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του στρες» αναφέρει η Δρ Priyanka Majety, αναπληρώτρια καθηγήτρια ενδοκρινολογίας, διαβήτη και μεταβολισμού στο Virginia Commonwealth University. «Ειδικά αν το άτομο δεν έχει ιστορικό διαβήτη ή υπογλυκαιμίας, το στρες μπορεί να μοιάζει πιο πιθανή αιτία».
Η υπογλυκαιμία μπορεί να επηρεάζει ανθρώπους που έχουν διαβήτη αλλά και αυτούς που δεν έχουν. Κάποιες από τις αιτίες που ενδεχομένως κάνουν κάποιον που δεν πάσχει από διαβήτη να παρουσιάσει υπογλυκαιμία είναι να παραλείπει γεύματα, να παίρνει συγκεκριμένα φάρμακα ή αντιβιοτικά, η κατανάλωση αλκοόλ και παθήσεις στα νεφρά ή το συκώτι.
Ποια είναι τα κοινά συμπτώματα στρες και υπογλυκαιμίας
Μια σειρά συμπτωμάτων είναι κοινά και στις δύο περιπτώσεις:
- Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
- Ανησυχία
- Εκνευρισμός
- Τρέμουλο
- Αδυναμία συγκέντρωσης
- Κούραση ή αδυναμία
- Διαταραχές στον ύπνο
- Ταχυπαλμία
- Ζαλάδα
Εάν έχεις τα παραπάνω συμπτώματα, πιθανότατα έχεις και υπογλυκαιμία και στρες. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο γιατί η μια κατάσταση δεν αποκλείει την άλλη αλλά γιατί .όπως εξηγεί η Majety. «και οι δύο καταστάσεις ενεργοποιούν στον οργανισμό την αντίδραση πάλης ή φυγής και εκλύουν τις ορμόνες του στρες, που κάνουν το άτομο να νιώθει το ίδιο».
Πώς θα καταλάβεις αν πρόκειται για στρες ή υπογλυκαιμία
1. Μέτρα το ζάχαρό σου με μια συσκευή μέτρησης ζαχάρου
«Σε περίπτωση υπογλυκαιμίας, η μέτρηση θα δείξει κάτω από 70 mg/dL σε άτομα που έχουν διαβήτη ή παίρνουν ινσουλίνη. Στα άτομα που δεν έχουν διαβήτη πρέπει να είναι κάτω από 55, σύμφωνα με το National Institute of Health, ενώ σύμφωνα με τη Majety ακόμη και το 50 μπορεί να είναι φυσιολογικό. Αν το ζάχαρό σου είναι πάνω από αυτά τα επίπεδα, τότε μάλλον τα συμπτώματα που νιώθεις οφείλονται στο άγχος.
2. Κάνε στον εαυτό σου τις σωστές ερωτήσεις
Εάν δεν έχεις μια τέτοια συσκευή, μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου μερικές απλές ερωτήσεις που σχετίζονται με τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου: Έχουν περάσει τρεις ώρες από την τελευταία φορά που έφαγες; Τι είδους τροφές κατανάλωσες στο τελευταίο σου γεύμα; Είχε το γεύμα σου ισορροπημένες ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους;
Κάνε ανάλογες ερωτήσεις και όσον αφορά το άγχος σου: Μπορεί να συνέβη κάτι που σου πυροδότησε άγχος; Κάποια κατάσταση, κάποια άβολη συνθήκη στο περιβάλλον σου; Το στρες μπορεί να πυροδοτηθεί από πολλές και διαφορετικές καταστάσεις ακόμη και από πιο χρόνια ζητήματα, όπως το τραύμα, ή ακόμη και από κληρονομικούς παράγοντες στην οικογένεια.
3. Φάε κάτι που ανεβάζει το σάκχαρο
Αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν αφού φας, αυτό σημαίνει πως επρόκειτο για υπογλυκαιμία. Η Majety προτείνει 15 γραμμάρια υδατανθράκων που λειτουργούν γρήγορα, όπως χυμός φρούτων ή ταμπλέτες γλυκόζης.
Είναι πολύ σημαντικό να λάβεις υπόψη πως οι τροφές που περιέχουν λίπη επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων, συνεπώς αν και συχνά οι άνθρωποι επιλέγουν να φάνε σοκολάτα, δεν λειτουργεί τόσο άμεσα. Μια λιγότερο υγιεινή επιλογή είναι τα αναψυκτικά και τα ζελεδάκια ή οι καραμέλες.
Πώς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα
1. Πρώτα αντιμετώπισε την υπογλυκαιμία
To να αντιμετωπίσεις την υπογλυκαιμία είναι ιδιαίτερα επείγον στην περίπτωση που έχεις διαβήτη, ενώ είναι πολύ σημαντικό ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν έχεις. Στην αντιμετώπιση της υπογλυκαιμίας βοηθάει να τρως τακτικά γεύματα και να μην παραλείπεις κάποιο από αυτά. Επίσης, βοηθάει να παρακολουθείς το σάκχαρό σου και να καταναλώνεις τροφές που το ανεβάζουν όταν πέφτει.
2. Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης
Στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτών βοηθά και η διαχείριση του στρες. Η διαφραγματική αναπνοή, τεχνικές mindfulness, διαλογισμός αλλά και η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν.