ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΣΑΙ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΣΟΥ, ΤΟΣΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΝΟ ΝΙΩΘΕΙΣ
Η εμπιστοσύνη που δείχνει ένας ασθενής στον γιατρό του φαίνεται ότι επηρεάζει τον πόνο που νιώθει κατά την υποβολή του σε μια επίπονη ιατρική πράξη.
Πάντα πίστευα ότι η σχέση γιατρού και ασθενούς είναι πολύ σημαντική και πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στην εμπιστοσύνη. Ως ασθενής, προτιμώ να επισκέπτομαι γιατρούς στους οποίους νιώθω ασφάλεια, χωρίς ωστόσο να μου εγγυάται κανείς ότι θα κάνουν καλύτερη διάγνωση ή θα μου δώσουν πιο αποτελεσματική θεραπεία.
Όσον αφορά τα κριτήρια με βάση τα οποία ένας γιατρός εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια, φαντάζομαι ότι είναι τόσο αντικειμενικά όσο και υποκειμενικά. Η εκπαίδευση, οι συστάσεις και η προηγούμενη εμπειρία του ειδικού είναι στοιχεία που σίγουρα λαμβάνουμε υπόψη πριν αποφασίσουμε να τον επισκεφτούμε.
Ποιος να φανταζόταν ότι υπάρχουν και ενδείξεις ότι η εμπιστοσύνη των ασθενών στον γιατρό τους μπορεί μπορεί να επηρεάσει την ίδια μας την υγεία!
Όταν εμπιστεύεσαι τον γιατρό σου, ο πόνος μειώνεται
Πρόσφατα, μια νέα έρευνα κατέληξε σε ένα ακόμη πιο ειδικό πόρισμα, το οποίο αφορούσε το αίσθημα του πόνου κατά τη διάρκεια μιας επίπονης ιατρικής πράξης σε σχέση με την εμπιστοσύνη στον γιατρό. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cerebral Cortex.
Ειδικότερα, ερευνητές του πανεπιστημίου του Μαϊάμι διαπίστωσαν έπειτα από πειράματα ότι οι ασθενείς είχαν μεγαλύτερη δραστηριότητα σε τμήματα του εγκεφάλου που προκαλούν πόνο όταν τους παρακολουθούσε ένας λιγότερο αξιόπιστος γιατρός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι ασθενείς ένιωθαν πιο έντονο και πιο δυσάρεστο πόνο, σε σχέση με όταν τους παρακολουθούσε ένας γιατρός που τον θεωρούσαν αξιόπιστο. Με άλλα λόγια, οι δοκιμές έδειξαν ότι οι επώδυνες ιατρικές πράξεις είναι λιγότερο βασανιστικές αν εμπιστευόμαστε τον γιατρό μας!
Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη δυσπιστία είχε κάποιος προς ιατρικές οργανώσεις, τόσο μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα βρέθηκε να έχει σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον πόνο, την προσοχή και το συναίσθημα όταν βιώνει και αξιολογεί τον πόνο.
Τρόπος διεξαγωγής της μελέτης
Για τη μελέτη, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε προσομοιωμένες επώδυνες ιατρικές πράξεις με διαφορετικούς εικονικούς γιατρούς, από τους οποίους άλλοι έμοιαζαν περισσότερο και άλλοι λιγότερο αξιόπιστοι. Οι εικονικοί γιατροί ήταν ντυμένοι με λευκές στολές, αλλά είχαν επιλεγεί έτσι ώστε να προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα στους ασθενείς, αναφορικά με το πόσο άνετα θα ένιωθαν μαζί τους. Η εγκεφαλική δραστηριότητα των ασθενών κατά τη διάρκεια των προσομοιώσεων μετρήθηκε μέσω λειτουργικών μαγνητικών τομογραφιών.
Οι ερευνητές συνέκριναν τις αντιδράσεις στην επώδυνη πράξη και τις αξιολογήσεις των συμμετεχόντων σχετικά με το πόσο πονούσαν όταν τους αντιμετώπιζαν περισσότερο ή λιγότερο έμπιστοι γιατροί.
Η σημασία της και το μέλλον
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Steven Anderson,«παρόλο που είχαμε διαπιστώσει προηγουμένως ότι το πόσο εμπιστεύεστε τον γιατρό σας μπορεί να επηρεάσει την εμπειρία του πόνου, ήταν εκπληκτικά λίγα γνωστά για την εγκεφαλική βάση αυτής της επίδρασης».
Τέλος, η έρευνα αναφέρει ότι μελλοντικές έρευνες θα πρέπει να στοχεύουν στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ευρήματα της παρούσας μελέτης άλλοι ψυχολογικοί και νευροβιολογικοί παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον πόνο, όπως για παράδειγμα το άγχος ή η αναλγησία λόγω εικονικού φαρμάκου.