ΟΡΘΟΣΤΑΤΙΚΗ ΥΠΟΤΑΣΗ: ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕ 2 ΑΠΛΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
Ζαλίζεστε όταν στέκεστε για ώρα ή όταν σηκώνεστε; Δύο απλές τεχνικές θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της αρχικής ορθοστατικής υπότασης.
Είμαι στο 040, το λεωφορείο που κάνει τη διαδρομή Σύνταγμα-Πειραιάς. Έχουμε κολλήσει στην κίνηση, τα λεπτά περνούν βασανιστικά και δεν υπάρχει ελεύθερη θέση. Ξαφνικά αρχίζω να ιδρώνω, να έχω ναυτία και αδυναμία. Μπορώ να αισθανθώ τον καρδιακό μου παλμό και η όρασή μου σταδιακά θολώνει. Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι είναι να προσπαθώ να ανοίξω το παράθυρο που βρίσκεται κοντά μου.
Λίγα δευτερόλεπτα μετά, ανοίγω τα μάτια και το λεωφορείο έχει σταματήσει. Κάποια κυρία προσπαθεί να μου δροσίσει το πρόσωπο με νερό, μια άλλη μου φέρνει χυμό πορτοκάλι από το περίπτερο και κάποιος φωνάζει να αδειάσει μια θέση για να κάτσω. Το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί μερικές ακόμα φορές.
Όσοι έχετε σχετική εμπειρία, γνωρίζετε καλά για τι μιλάω. Όσοι δεν έχετε, καλωσήρθατε στον κόσμο της ορθοστατικής υπότασης, όταν δηλαδή η αρτηριακή πίεση πέφτει απότομα και παροδικά. Μπορεί να συμβεί όταν στεκόμαστε πολύ ώρα, αλλά και κατά τη μετάβαση από την καθιστή στην όρθια θέση.
Πρέπει να μας απασχολεί η ορθοστατική υπόταση;
Αν και ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων κάθε ηλικίας αντιμετωπίζει κάποια στιγμή το συγκεκριμένο σύνδομο, η ορθοστατική υπόταση δεν έχει μελετηθεί αρκετά και υπάρχουν ελάχιστες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς ή τη διαχείριση και θεραπεία των συμπτωμάτων της, τονίζουν ειδικοί.
«Σχεδόν όλοι έχουν αισθανεθεί κάποια στιγμή αυτήν την ελαφριά ζαλάδα όταν σηκώνονται όρθιοι. Για μερικούς ανθρώπους, όμως, είναι συχνό φαινόμενο και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής τους», εξηγεί ο Satish Raj, Καθηγητής Καρδιολογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά.
Απλές τεχνικές… επιβίωσης
Μελέτη, στην οποία ο καθηγητής Raj είναι επικεφαλής, προτείνει δύο απλούς χειρισμούς (maneuvers) για την αποτελεσματική διαχείριση των συμπτωμάτων της αρχικής ορθοστατικής υπότασης, προσφέροντας κάποια ανακούφιση σε όσους υποφέρουν.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart Rhythm, διερεύνησε την αποτελεσματικότητα δύο διαφορετικών χειρισμών, πριν και αμέσως μετά την αλλαγή θέσης, όσον αφορά τη μείωση της πτώσης της αρτηριακής πίεσης, καθώς και των συμπτώματα που συνήθως εμφανίζονται.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τρεις χειρισμούς από καθιστή σε όρθια στάση. Ο πρώτος πραγματοποιήθηκε χωρίς κάποια παρέμβαση, ενώ οι δύο επόμενοι με τις εξής παρεμβάσεις:
- PREACT: Προθέρμανση των μυών του κάτω μέρους του σώματος (των μηρών), μέσω επαναλαμβανόμενων άρσεων των γονάτων, πριν σηκωθεί κάποιος.
- TENSE: Ενεργοποίηση (σφίξιμο) των μυών σε μηρούς και γλουτούς, σταυρώνοντας τα πόδια, αμέσως μετά την αλλαγή θέσης.
Και στις δύο περιπτώσεις βελτιώθηκαν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης και μειώθηκαν τα συμπτώματα κατά την ορθοστασία. Στον χειρισμό PREACT αυτό έγινε μέσω της αύξησης της καρδιακής παροχής (ο όγκος αίματος που εξωθεί η καρδιά κάθε λεπτό). Στον χειρισμό TENSE μέσω της αύξησης του όγκου παλμού (η ποσότητα αίματος που εξωθεί η καρδιά σε κάθε συστολή).
«Η μελέτη παρέχει μια εύκολη τεχνική διαχείρισης συμπτωμάτων που μπορούν να εφαρμόσουν οι ασθενείς με αρχική ορθοστατική υπόταση», λέει η πρώτη συγγραφέας Nasia Sheikh, από το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο Libin του Πανεπιστημίου του Κάλγκαρι.
Ωστόσο, οι παραπάνω χειρισμοί πρέπει να δοκιμαστούν και σε άλλες ομάδες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, όπου επιπλέον παράμετροι πρέπει να ληφθούν υπόψη, σημειώνει η ομάδα.