iStock

ΟΙ ΤΡΟΦΙΚΕΣ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ «ΑΣΠΙΔΑ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ COVID-19

Οι τροφικές αλλεργίες ίσως τελικά προστατεύουν τους ανθρώπους από την Covid-19. Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι έχουν τροφικές αλλεργίες έχουν και λιγότερες πιθανότητες μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2.

Οι τροφικές αλλεργίες δεν είναι ευχάριστες. Δεσμεύουν πολύ τα άτομα που πάσχουν από αυτές ως προς τις τροφές που θα καταναλώσουν και τα αναγκάζουν να μεριμνούν και να προγραμματίζουν εκ των προτέρων τις τροφές που θα καταναλώσουν. Στην εποχή της Covid-19, όμως, οι άνθρωποι με τροφικές αλλεργίες ίσως είναι «τυχεροί». Αυτό το ενδεχομένως απρόσμενο εύρημα έδειξε μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με τροφικές αλλεργίες έχουν λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID-19, σε σχέση με άτομα που δεν έχουν τροφικές αλλεργίες. Επιπλέον, η έρευνα συμπέρανε ότι ένας ακόμη παράγοντας που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από SARS-CoV-2 είναι η παχυσαρκία και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος. Αντιθέτως, οι ερευνητές κατέστησαν σαφές ότι το άσθμα δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.

Τα συμπεράσματα της μελέτης

Ας αναλύσουμε, όμως, ένα προς ένα τα στοιχεία. Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε μολύνσεις από τον ιό SARS-CoV-2 σε περισσότερα από 4.000 άτομα, σε σχεδόν 1.400 νοικοκυριά που περιλάμβαναν τουλάχιστον ένα άτομο ηλικίας 21 ετών ή μικρότερο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, και διεξήχθη πριν από την ευρεία κυκλοφορία των εμβολίων για την Covid-19 (σε όσους δεν εργάζονταν στον τομέα της υγείας) αλλά και πριν από την εξάπλωση των παραλλαγών του ιού. Επίσης, περίπου τα μισά από τα παιδιά, τους εφήβους και τους ενήλικες που συμμετείχαν είχαν αναφέρει τροφική αλλεργία, άσθμα, έκζεμα ή αλλεργική ρινίτιδα.

Η συσχέτιση που παρατηρήθηκε ανάμεσα στην τροφική αλλεργία και τον κινδύνο μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, καθώς και μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος και του κινδύνου μόλυνσης αξίζει περαιτέρω διερεύνησης, ανέφερε ο Anthony S. Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), το οποίο αποτελεί μέρος του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ.

iStock

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που είχαν αναφέρει ή είχαν διαγνωστεί από γιατρό με τροφική αλλεργία είχαν μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό κατά το ήμισυ, σε αντίθεση με το άσθμα το οποίο δεν συσχετίστηκε ούτε με αυξημένο ούτε με μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης. Επίσης, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι είχαν τροφική αλλεργία ήταν αλλεργικοί σε τρεις φορές περισσότερα αλλεργιογόνα από τους συμμετέχοντες που δεν ανέφεραν ότι είχαν τροφική αλλεργία.

Το σημαντικό είναι να δούμε ποια εξήγηση δίνουν οι ερευνητές στις παραπάνω δεδομένα. Συγκεκριμένα, εικάζουν ότι η «φλεγμονή τύπου 2», χαρακτηριστικό των αλλεργικών καταστάσεων, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται υποδοχέας ACE2 στην επιφάνεια των κυττάρων των αεραγωγών. Ο SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί αυτόν τον υποδοχέα για να εισέλθει στα κύτταρα, επομένως η έλλειψή του θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα του ιού να τα μολύνει.

Επίσης, ενώ οι συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με το φαγητό στους ανθρώπους με τροφικές αλλεργίες (όπως ότι πηγαίνουν λιγότερο συχνά σε ένα εστιατόριο) θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημαντικά στοιχεία για τον χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα νοικοκυριά με συμμετέχοντες με τροφική αλλεργία είχαν μόνο ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα έκθεσης στην κοινότητα συγκριτικά με άλλα νοικοκυριά.

Ο παράγοντας της παχυσαρκίας σχετίζεται επίσης με τον κίνδυνο μόλυνσης

Άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα που διαπίστωσε η μελέτη είναι ότι τα παιδιά ηλικίας 12 ετών ή μικρότερα έχουν ίδιες πιθανότητες να μολυνθούν από τον ιό με τους έφηβους και τους ενήλικες, αλλά το 75% των λοιμώξεων στα παιδιά είναι ασυμπτωματικές. Ακόμη, επιβεβαίωσε ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 σε νοικοκυριά με παιδιά είναι υψηλή.

Τέλος, όπως είπαμε, οι ερευνητές διαπίστωσαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ του δείκτη μάζας σώματος και του κινδύνου μόλυνσης από SARS-CoV-2 (προσοχή: άλλο αυτό και άλλο η βαριά νόσηση εξαιτίας υψηλού δείκτη μάζας σώματος, που έχει διαπιστωθεί από προηγούμενες έρευνες). Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι είχαν 41% μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από εκείνους που δεν ήταν.

Συμπερασματικά, αυτό που θέλει να μας δείξει η έρευνα είναι το εξής: η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο παράγοντες όπως οι τροφικές αλλεργίες και ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος τροποποιούν τον κίνδυνο λοίμωξης μπορεί να προσφέρει νέους δρόμους για καλύτερη πρόληψη των λοιμώξεων.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.