ΟΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Νέα έρευνα έδειξε ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά μέσα στη νύχτα, μπορεί να οδηγήσουν κάποιους ανθρώπους στο νοσοκομείο με ανησυχητικά συμπτώματα.
Αν συμβαίνει και σε σένα να νιώθεις ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σου προκαλούν ζάλη, θολούρα, μειωμένη όραση και έντονο πονοκέφαλο, μην αμελήσεις τα σημάδια γιατί όλα αυτά μπορεί να αποτελούν προειδοποιητικά συμπτώματα επικείμενου εγκεφαλικού επεισοδίου, το οποίο νέα έρευνα έδειξε ότι σχετίζεται άμεσα με τη ζέστη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναλύσεις δεδομένων από το Augsburg Hospital της Γερμανίας κατά τη 15ετία από το 2006 έως το 2020, η αύξηση των εγκεφαλικών τους πιο ζεστούς μήνες υπήρξε δραματική. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν αναλύοντας παράλληλα δεδομένα από τον τοπικό μετεωρολογικό σταθμό κατά το ίδιο διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη και τις ώρες της ημέρας.
Οι δραματικές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη γίνονται χρόνο με τον χρόνο άμεσα εμφανείς και στην υγεία μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η δεκαετία 2011-2020 υπήρξε η θερμότερη όλων των εποχών, ξεπερνώντας την αμέσως προηγούμενη που είχε επίσης χαρακτηριστεί έτσι. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζεται –και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίζεται– τόσο πιο καλά προετοιμασμένοι πρέπει να είμαστε για όσα θα φέρει στην υγεία μας.
7% μεγαλύτερος κίνδυνος εγκεφαλικού τις πολύ ζεστές νύχτες
Οι ερευνητές διαπίστωσαν από τα στοιχεία ότι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου που καταγράφηκε στη μελέτη ήταν τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, με τα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια και τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια να ακολουθούν. Στα καλά νέα, τα περισσότερα τέτοια περιστατικά που εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο το εν λόγω διάστημα κρίθηκαν ως επεισόδια μικρής ή μέτριας σοβαρότητας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό συμβαίνει όταν φράσσεται ένα αιμοφόρο αγγείο. Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά συμβαίνουν όταν ένα αιμοφόρο αγγείο σχίζεται ή ανοίγει. Ενώ στα παροδικά ισχαιμικά επεισόδια, που μιμούνται τα ισχαιμικά, φράσσεται προσωρινά το αιμοφόρο αγγείο, αλλά δεν οδηγεί σε μόνιμα συμπτώματα.
Από τα συμπεράσματα προέκυψε επίσης ότι οι αριθμός των εγκεφαλικών αυξήθηκε από το 2013 έως το 2020, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια που οι θερμοκρασίες ήταν κάπως πιο χαμηλές.
Επιπλέον, φάνηκε ότι πιο επιρρεπείς σε αυτά ήταν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, περίπου 70 ετών, κυρίως γυναίκες, ενώ τα περιστατικά λάμβαναν χώρα συνήθως τα πολύ ζεστά βράδια.
Γιατί οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού;
Οι περισσότεροι σχολιαστές της έρευνας ανέφεραν πως τα συμπεράσματα αυτά δεν προκαλούν εντύπωση, ωστόσο θα πρέπει να μας απασχολήσουν. Η καρδιολόγος Jayne Morgan, για παράδειγμα, μιλώντας στο Medical News Today είπε ότι «δεδομένου ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των εξαιρετικά ζεστών καιρικών συνθηκών και των περισσότερων καρδιακών προσβολών, δεν αποτελεί έκπληξη να βρεθεί παρόμοια συσχέτιση με τα εγκεφαλικά».
Ωστόσο, επισήμανε ότι η έρευνα έγινε σε έναν πολύ συγκεκριμένο, ομοιογενή πληθυσμό. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι ισχύει το ίδιο για τους ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη.
Σε κάθε περίπτωση, εξηγεί ο καρδιολόγος του Saddleback Medical Center της Καλιφόρνια Cheng-Han Chen, υπάρχει εξήγηση στο πώς συνδέονται τα εγκεφαλικά με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες:
«Το καρδιαγγειακό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στη θερμική μας ρύθμιση, στον έλεγχο δηλαδή της θερμοκρασίας του σώματός μας. Η υπερβολική ζέστη παρεμβαίνει στο πόσο καλά το καρδιαγγειακό σύστημα μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός μας και αυτό βάζει ολόκληρο το σύστημα σε κατάσταση στρες. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη εξαιτίας της αφυδάτωσης, αλλά και τις υπερβολικής εφίδρωσης που προκαλεί ανισορροπία στους ηλεκτρολύτες. Τέλος, η ζέστη επηρεάζει και τη συστολή-διαστολή των αιμοφόρων αγγείων μας, έτσι όλα αυτά μαζί μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό.»
Πώς να προφυλαχθείς από το εγκεφαλικό στη ζέστη
Και οι δύο παραπάνω γιατροί τονίζουν τη σημασία της καλής ενυδάτωσης κατά τις πολύ ζεστές ημέρες και νύχτες. «Αυτό σημαίνει να πίνεις μπόλικο νερό πριν πας για ύπνο», λέει ο Chen.
Επιπλέον, συμβουλεύουν να υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα στην κρεβατοκάμαρα, με ανοιχτά παράθυρα ακόμα κι αν έχει ζέστη, γιατί έτσι ο ιδρώτας εξατμίζεται και το σώμα δροσίζεται.
Τα δροσερά ντους και οι κρύες κομπρέσες στον αυχένα, το κούτελο και το στήθος επίσης μπορούν να ρίξουν τη θερμοκρασία.