ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ LONG COVID
Το γυναικείο φύλο φαίνεται να είναι πιο ευάλωτο στο λεγόμενο σύνδρομο Long Covid, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη συλλογής χωριστών ερευνητικών δεδομένων ανά φύλο.
Ο όρος «σύνδρομο Long Covid» περιλαμβάνει τα συμπτώματα αλλά και τις επιπλοκές που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2, εξηγεί σε δημοσίευσή της η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία. Όμως, ακόμα και απέναντι στο σύνδρομο αυτό άντρες και γυναίκες φαίνεται να μην είμαστε ίσοι.
Μελέτη στο περιοδικό Current Medical Research and Opinion αποκαλύπτει ότι:
- οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από Long Covid σε σχέση με τους άνδρες, και
- θα εμφανίσουν διαφορετικά συμπτώματα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα περίπου 1,3 εκατ. ασθενών και παρατήρησαν ότι στα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι γυναίκες περιλαμβάνονται προβλήματα στο αυτί, τη μύτη και τον λαιμό, διαταραχές διάθεσης, νευρολογικές, δερματικές, γαστρεντερικές και ρευματολογικές, καθώς και κόπωση. Από την άλλη, οι άντρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ενδοκρινικές διαταραχές, όπως διαβήτη και νεφρικές διαταραχές.
Προηγούμενη μελέτη στο Journal of Women's Health είχε δείξει ότι οι γυναίκες με σύνδρομο μακροχρόνιας Covid είχαν περισσότερα συμπτώματα και στατιστικά σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκολία στην κατάποση, κόπωση, πόνο στο στήθος και ταχυπαλμία.
Σε αυτήν τη μελέτη, το 91% των ασθενών που αξιολογήθηκαν συνέχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα, με τις συμπτωματικές γυναίκες να ξεπερνούν τους συμπτωματικούς άντρες (97% έναντι 84%).
«Ενώ οι γυναίκες έχουν χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από τους άντρες κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης της λοίμωξης, η μελέτη δείχνει ότι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σύνδρομο Long Covid», λέει η επικεφαλής συντάκτρια Susan Kornstein, από το Πανεπιστημίου της Κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια.
Η σημασία των δεδομένων ανά φύλο
Στην πρώτη μελέτη, παρά τον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων, από τα 640.634 συνολικά άρθρα της βιβλιογραφίας σχετικά με τα συμπτώματα και τις συνέπειες της νόσου μόνο 35 παρείχαν δεδομένα ανά φύλο. «Το ιδανικό θα ήταν να διατίθενται δεδομένα ανά φύλο, ακόμη κι αν αυτός δεν είναι ο πρωταρχικός στόχος του ερευνητή, έτσι ώστε άλλοι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν», τονίζει η ομάδα.
«Η γνώση σχετικά με τις θεμελιώδεις διαφορές των φύλων στις κλινικές εκδηλώσεις, την εξέλιξη και τα αποτελέσματα της COVID-19 είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό και τον σχεδιασμό αποτελεσματικών θεραπειών και παρεμβάσεων δημόσιας υγείας», εξηγούν οι επιστήμονες.
Μία ερμηνεία για τις διαφορές αυτές μπορεί να βρίσκεται στον διαφορετικό τρόπο λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος μεταξύ γυναικών και αντρών. «Οι γυναίκες αναπτύσσουν πιο γρήγορες και ισχυρές ανοσολογικές αποκρίσεις, οι οποίες μπορούν να τις προστατεύσουν από την αρχική μόλυνση και τη σοβαρότητα της νόσου. Ωστόσο, αυτή η διαφορά μπορεί να τις καταστήσει πιο ευάλωτες σε παρατεταμένες αυτοάνοσες παθήσεις», αναφέρουν.
«Απαιτούνται διαχρονικές μελέτες για την κατανόηση της σχετιζόμενης με το φύλο παθοφυσιολογίας των συμπτωμάτων και των επιπτώσεων της φαρμακολογικής θεραπείας που σχετίζεται με το σύνδρομο Long Covid. Αυτές οι μελέτες θα είναι κρίσιμες για την κατανόηση της φυσικής τροχιάς της νόσου, προκειμένου να εφαρμοστούν στοχευμένες στρατηγικές θεραπείας και να αποτραπεί η προκατάληψη στη θεραπεία αντρών και γυναικών», καταλήγουν οι ερευνητές της δεύτερης μελέτης.