ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ ΛΕΕΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΝ ΣΟΥ ΣΠΑΣΕΙ ΔΟΝΤΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ
Το να σου σπάσει ένα δόντι σε περίοδο που ενδέχεται να μη βρίσκεις οδοντίατρο είναι μια κατάσταση που δικαιολογημένα μπορεί να σου προκαλέσει πανικό. Ωστόσο, ένας ειδικός εξηγεί γιατί δεν χρειάζεται και τι πρέπει να κάνεις.
«Το τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε να κάνουμε πριν πάμε διακοπές είναι μία επίσκεψη στον οδοντίατρο», λέει μιλώντας στο OW ο χειρουργός οδοντίατρος Ανδρέας Τραχίλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσκεψη αυτή ιδανικά θα πρέπει να γίνεται περίπου έναν μήνα πριν φύγει κανείς για διακοπές, ώστε αν τυχόν ο οδοντίατρος παρατηρήσει μια κατάσταση που απαιτεί θεραπεία, π.χ. κάποιο δόντι που χρειάζεται σφράγισμα ή απονεύρωση, να υπάρχει διαθέσιμος χρόνος.
«Πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε μια επίσκεψη στον οδοντίατρο έγκαιρα γιατί πάντα παραμονεύει ο οξύς πόνος που ενδέχεται να χαλάσει τις διακοπές μας», συμπληρώνει. «Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, τα οποία θα πρέπει από τα 4 χρόνια τους να επισκέπτονται συστηματικά κάθε χρόνο τον οδοντίατρο».
Τι κάνουμε αν κάποιο δόντι μας ενοχλήσει στις διακοπές μας
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε αν κάποιο δόντι μας ενοχλήσει στις διακοπές είναι να επικοινωνήσουμε με τον οδοντίατρό μας και να περιγράψουμε τι πόνο έχουμε. Είναι οξύς πόνος; Έχει εμφανιστεί ξανά; Ο προσωπικός μας οδοντίατρος θα καταλάβει περίπου τι έχει συμβεί και με τη βοήθεια της άυλης συνταγογράφησης θα μας στείλει την αγωγή που ενδεχομένως χρειαστεί να πάρουμε.
Στη συνέχεια, αν βρισκόμαστε μακριά από την πόλη μας, θα πρέπει να επισκεφθούμε κάποιον τοπικό οδοντίατρο που θα κάνει αυτό που πρέπει για να μας λύσει το πρόβλημα. Η καλύτερα θεραπεία, βέβαια, πάντα είναι η πρόληψη», λέει ο κ. Τραχίλης.
Τι κάνουμε αν κάποιο δόντι σπάσει στις διακοπές
«Υπάρχει ο μύθος του γάλακτος, στην περίπτωση που σπάσει κάποιο δόντι, ότι συντηρώντας το σπασμένο δόντι σε λίγο φρέσκο γάλα και πηγαίνοντάς το στον οδοντίατρο, αυτός μπορεί να το ξανακολλήσει. Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό δεν μπορεί να συμβεί για πάρα πολλούς λόγους», λέει ο κ. Τραχίλης.
«Έχει σημασία το πώς θα σπάσει το δόντι μας, το τι κάταγμα θα κάνει. Αν είναι ένα μικρό σπασιματάκι, με ένα απλό σφράγισμα λύνεται, αν είναι κάτι πιο βαθύ θα χρειαστεί άλλη θεραπεία. Συνεπώς, μην αγχωθείτε αν σας έσπασε το δόντι και το χάσατε, θα ήταν πολύ δύσκολο να ξανακολλήσει ούτως ή αλλιώς», συμπληρώνει ο ίδιος.
Για να ισχύσει η θεωρία με το κάταγμα δοντιού και το γάλα, λέει ο κ. Τραχίλης, «θα πρέπει όχι μόνο όλα να γίνουν πολύ γρήγορα, αλλά και να μπορέσει ο οδοντίατρος να συγκολλήσει το κομμάτι που έφυγε στο υπάρχον δόντι. Και αυτό πρακτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο. Αν κανείς μπορέσει να κρατήσει το δόντι που έφυγε, ας το δείξει στον οδοντίατρο, αλλά είναι σχεδόν απίθανο να το επαναφέρει στη θέση του».
«Στην περίπτωση που σπάσει κάποιο δόντι στο παιδί μας, αν είναι νεογιλό τα πράγματα είναι πολύ απλά, το νέο δόντι θα βγει σταδιακά στη θέση του. Αν όμως σπάσει καινούργιο δοντάκι, θα πρέπει να δούμε τη ζωτικότητα του δοντιού, να δούμε, δηλαδή, αν έχει πειραχτεί το νεύρο. Αν δεν έχει πειραχτεί, προχωράμε σε ένα σφράγισμα ή μια αποκατάσταση του δοντιού, ενώ αν έχει πειραχτεί το νεύρο προχωράμε σε απονεύρωση. Θα καταλάβουμε ότι το νεύρο πειράχτηκε επειδή το δόντι έπειτα από κάποιες ώρες ή μέρες θα μαυρίσει, θα χάσει το χρώμα του. Συνήθως αυτό συνδυάζεται και με ένα απόστημα, σαν ένα μπιμπικάκι, στην άκρη της ρίζας, που αν το “πατήσουμε” βγάζει πύον ή βλέννα. Υπάρχει, τέλος, και η περίπτωση το κάταγμα στο δόντι να είναι τόσο σοβαρό, που να χρειαστεί ολική εξαγωγή του δοντιού. Τότε θα ακολουθήσουν άλλες πρακτικές».
Πρώτες βοήθειες στο σπασμένο δόντι
Αναφορικά με τις πρώτες βοήθειες στο κάταγμα δοντιού, «το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι ο πόνος. Χρειάζεται, λοιπόν, να λάβουμε άμεσα ένα αναλγητικό (παρακεταμόλη ή ιβουπροφένη) για την ανακούφιση», λέει ο γιατρός. Μερικές πλύσεις στο στόμα μας με χλιαρό αλατόνερο μπορεί να βοηθήσουν, ενώ πρέπει να ασκηθεί πίεση στην περιοχή με μια αποστειρωμένη γάζα για να σταματήσει η αιμορραγία. Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε μια παγωμένη κομπρέσα για να αποφύγετε το πρήξιμο στη γύρω περιοχή. «Παράλληλα, θα καλέστε τον γιατρό σας, ενώ αν η αιμορραγία δεν σταματά θα πρέπει να επισκεφθείτε τα επείγοντα», καταλήγει ο ίδιος.
Σε κάθε περίπτωση, ο οδοντίατρος τονίζει ότι το κάταγμα του δοντιού είναι μια κατάσταση που δεν χρειάζεται πανικό, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιλύεται άμεσα, συνήθως απαιτείται μια φαρμακευτική αγωγή πριν τη θεραπεία. Πάντως επιλύεται και μάλιστα οριστικά.