Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΣΟΥ
Μπορεί μερικές φορές το αλκοόλ να μας βοηθάει να κοιμόμαστε ευκολότερα, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζει τον ύπνο μας δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαίτερα θετικός.
Σου έχει τύχει να πιεις ένα βράδυ μερικά ποτηράκια παραπάνω και μόλις γυρίσεις στο σπίτι να πέσεις αμέσως για ύπνο; Ή να πάθεις αυτό που λέει μια φίλη μου, ότι με το που πίνει δυο γουλιές κρασί αρχίζει να νυστάζει; Ή μήπως πίνεις εσκεμμένα ένα ποτό το βράδυ για να κοιμηθείς ευκολότερα;
Η αλήθεια είναι ότι πίνοντας αλκοόλ μπορεί πράγματι να κοιμόμαστε πιο εύκολα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κοιμόμαστε και πιο ποιοτικά. Αν έχουμε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, ο ύπνος μας θα είναι σίγουρα χειρότερος από το συνηθισμένο και είναι πολύ πιθανό την επόμενη μέρα να νιώθουμε ότι δεν έχουμε ξεκουραστεί επαρκώς.
Με άλλα λόγια, το αλκοόλ, εκτός από το έντερο, επηρεάζει και τον ύπνο μας. Στο επίμαχο ερώτημα «γιατί συμβαίνει αυτό;» απαντούν ειδικοί σε άρθρο των New York Times.
Πώς το αλκοόλ διαταράσσει τον ύπνο μας
Όταν καταναλώνουμε πολύ αλκοόλ είναι αρκετά πιθανό να έχουμε ανήσυχο ύπνο. Όπως εξηγείται στο άρθρο, αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ διαταράσσει αυτό που είναι γνωστό ως «αρχιτεκτονική του ύπνου», δηλαδή τις φυσιολογικές φάσεις βαθύτερου και ελαφρύτερου ύπνου που περνάμε κάθε βράδυ. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, μια νύχτα με αλκοόλ μπορεί να «κατακερματίσει» ή να διακόψει αυτά τα μοτίβα, κάνοντάς μας να ξυπνήσουμε αρκετές φορές, καθώς περνάμε από το ένα στάδιο ύπνου στο άλλο.
Η Dr. Jennifer Martin, ψυχολόγος και καθηγήτρια ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, εξηγεί ότι το αλκοόλ «είναι αρχικά ηρεμιστικό, αλλά καθώς μεταβολίζεται, είναι πολύ ενεργοποιητικό». Κατά το πρώτο μισό της νύχτας, όταν αρκετά υψηλά επίπεδα αλκοόλ εξακολουθούν να διατρέχουν την κυκλοφορία του αίματός μας, μπορεί να κοιμηθούμε βαθιά και χωρίς να δούμε κάποιο όνειρο. Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ δρα στο γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ ή GABA, έναν νευροδιαβιβαστή που αναστέλλει τις ώσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων και έχει ηρεμιστική επίδραση. Επίσης, το αλκοόλ μπορεί να καταστείλει τον ύπνο REM, κατά τον οποίο βλέπουμε τα περισσότερα όνειρα.
Αργότερα μέσα στη νύχτα, καθώς τα επίπεδα του αλκοόλ πέφτουν, ο εγκέφαλός μας μπαίνει σε υπερδιέγερση. Μπορεί να στριφογυρνάμε καθώς το σώμα μας υφίσταται μια επαναλαμβανόμενη διέγερση. «Καθώς τα επίπεδα μειώνονται, θα έχουμε περισσότερα προβλήματα με τον κατακερματισμό [δηλαδή τις σύντομες αφυπνίσεις που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ύπνου]», δήλωσε η Dr. R. Nisha Aurora, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου. Επίσης, μπορεί να έχουμε πιο ζωντανά ή αγχωτικά όνειρα και, επειδή λόγω του άστατου ύπνου ξυπνάμε πιο συχνά, είναι πιθανότερο να τα θυμόμαστε.
Δύο ακόμα επιπτώσεις στον ύπνο
Επιπλέον, το αλκοόλ είναι διουρητικό, πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή ούρων αυξάνεται και μπορεί να ξυπνήσουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας για μία ή περισσότερες επισκέψεις στην τουαλέτα. «Οι μέτριες ποσότητες αλκοόλ, κυρίως το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά, έχουν πρώιμη διουρητική δράση, ιδίως στους ηλικιωμένους», εξήγησε ο Dr. Bhanu Prakash Kolla, καθηγητής ψυχιατρικής και σύμβουλος στο Κέντρο Ιατρικής του Ύπνου της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ στη Μινεσότα.
Τέλος, το ροχαλητό είναι επίσης μια πιθανή συνέπεια. Ειδικότερα, οι άνθρωποι μπορεί να ροχαλίζουν περισσότερο αφού πιουν καθώς το αλκοόλ χαλαρώνει τους μυς στους ανώτερους αεραγωγούς διαταράσσοντας τη φυσιολογική αναπνοή.