Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Αν κάθε φορά που μπαίνεις στο αεροπλάνο εκδηλώνεις διάφορα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως φούσκωμα, σου έχουμε τη λύση.
Την επόμενη φορά που θα μπεις σε αεροπλάνο θυμήσου αυτό που σου γράφω: Κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσεις μερικές γαστρεντερικές… αναταράξεις, όπως έντονο φούσκωμα. Το καθησυχαστικό είναι ότι η περιπέτεια αυτή στα 36 χιλιάδες πόδια δεν σε βρίσκει μόνο.
Θα αναρωτιέσαι γιατί συμβαίνει. Η βασική αιτία της γαστρεντερικής δυσφορίας σου είναι η μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης, καθώς το αεροπλάνο ξεκινάει την άνοδό του σε μεγαλύτερα υψόμετρα. «Καθώς ανεβαίνεις, η ατμοσφαιρική πίεση μειώνεται και το οξυγόνο λιγοστεύει. Η χαμηλή πίεση και οι χαμηλές θερμοκρασίες σε αυτά τα υψόμετρα αναγκάζουν τον αέρα να διογκώνεται», εξηγεί ο γαστρεντερολόγος Χάρβεϊ Χάμιλτον Άλεν στο Scientific American.
Το ίδιο συμβαίνει και στα αέρια που έχεις στο έντερό σου! «Επιπλέον, τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο σώμα επιβραδύνουν τη δραστηριότητα των πεπτικών ενζύμων, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει σε προβλήματα με την πέψη», προσθέτει ο ειδικός.
Αν και στα αεροπλάνα υπάρχει συστήματα ελέγχου πίεσης καμπίνας, οι όποιες αλλαγές σε αυτήν και στον κορεσμό οξυγόνου σε συνδυασμό με τη δόνηση και την κίνηση του σκάφους μπορεί να αναστείλουν τη γαστρική κένωση, συμβάλλοντας στην επιδείνωση του φουσκώματος, των αερίων και της ναυτίας.
Ποιοι άλλοι παράγοντες σε επηρεάζουν
Η διάρκεια της πτήσης έχει σημασία, όπως φαντάζεσαι. Μια πτήση μέχρι τη Θεσσαλονίκη δεν θα σε επηρεάσει τόσο, όσο ένα υπερατλαντικό ταξίδι μέχρι το μακρινό Τόκιο. Αν παραμένεις στριμωγμένος για πάρα πολλές ώρες σε ένα στενό κάθισμα, συμπιέζεις την κοιλιά, με αποτέλεσμα τα αέρια να δυσκολεύονται να περάσουν από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Επίσης, η πολύωρη ακινησία επιβραδύνει την κινητικότητα του εντέρου, επιδεινώνοντας προβλήματα όπως το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα.
Το άγχος είναι ο λόγος που πολλοί επιβάτες αντιμετωπίζουν γαστρεντερολογικά θέματα. Αν ανήκεις στους ανθρώπους που φοβούνται τα αεροπλάνα, καλό είναι να γνωρίζεις ότι το στρες που βιώνεις οδηγεί στην έκκριση κορτιζόλης. Η αύξηση των επιπέδων της ορμόνης αυτής οδηγεί σε μείωση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στο πεπτικό σύστημα, και κατ’ επέκταση το επηρεάζει αρνητικά.
Φυσικά, αν ήδη πάσχεις από κάποια πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, το αεροπλάνο είναι πιθανό να επιδεινώσει τα συμπτώματά σου.
Πώς να προλάβεις το φούσκωμα στο αεροπλάνο
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Αν έχεις σκοπό να φας πριν από την πτήση, φρόντισε το γεύμα σου να είναι ελαφρύ και απόφυγε τα επεξεργασμένα ή αλμυρά τρόφιμα. Καλό είναι, επίσης, να μην προτιμήσεις τροφές ιδιαιτέρως πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως τα όσπρια, γιατί ίσως δυσκολευτείς να τα χωνέψεις. Προσπάθησε, τέλος, να καταναλώσεις το γεύμα αυτό τουλάχιστον 30 λεπτά πριν την επιβίβασή σου.
Το επόμενο κεφάλαιο στην πρόληψη των γαστρεντερικών θεμάτων είναι αφιερωμένο στην ενυδάτωση. Ο ξηρός αέρας και η χαμηλή πίεση αφυδατώνουν τον οργανισμό, και η αφυδάτωση μπορεί με τη σειρά της να επιβραδύνει την πέψη και να επιδεινώσει προϋπάρχουσες γαστρεντερολογικές παθήσεις. Προτίμησε να πιεις νερό και όχι καφέ ή κάποιο αλκοολούχο ποτό. Ξέχνα, επίσης, τα ανθρακούχα ποτά, γιατί μπορούν να προκαλέσουν φουσκώματα.
Τι άλλο μπορείς να κάνεις; Προσπάθησε να κινείσαι όσο γίνεται περισσότερο, είτε περπατώντας στην καμπίνα (όταν είναι ασφαλές) είτε κάνοντας διατάσεις. Αν, τώρα, πάσχεις από κάποια πάθηση του γαστρεντερικού συστήματος, επικοινώνησε με τον γιατρό σου για να σε ενημερώσει για τυχόν επιπλέον προληπτικά μέτρα που μπορείς να λάβεις.
Είναι πιθανό να συνεχίσεις να αισθάνεσαι κάποιες ενοχλήσεις και μετά την προσγείωση, αλλά είναι προσωρινές και συνήθως περνούν σε μία με δύο μέρες.