ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΕΣ ΝΑ ΨΙΘΥΡΙΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΓΛΥΚΟ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ, ΠΡΟΤΙΜΗΣΕ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΥΤΙ
Επιστήμονες που μελετούν το νευρικό μας σύστημα ανακάλυψαν μια περίεργη «προκατάληψη» που δείχνει να έχει ο εγκέφαλος μας στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις ευχάριστες φωνές. Γιατί υπάρχει διαφορά από το ένα αυτί στο άλλο;
Νευροεπιστήμονες από τρία ιδρύματα στη Λοζάνη της Ελβετίας, το Swiss Federal Institute of Technology Lausanne (EPFL), το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης και το University of Lausanne, συνεργάστηκαν για εξετάσουν πώς κάποιος μπορεί να περάσει καλύτερα τα συναισθήματα που εκφράζει στον άνθρωπό του. Στη δημοσίευση που έκαναν στο Frontiers in Neuroscience, ενημερώνουν πως αν θες να περάσεις το μήνυμα σου, είναι προτιμότερο να απευθυνθείς στο αριστερό αυτί του άλλου, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος δείχνει μια παράξενη προτίμηση για τους ήχους που ακούει από αυτό.
Σύμφωνα με τις σαρώσεις εγκεφάλου 13 ενηλίκων, θετικοί ανθρώπινοι ήχοι –όπως το γέλιο– έδειξαν να πυροδοτούν ισχυρότερη νευρική δραστηριότητα στο ακουστικό σύστημα του εγκεφάλου όταν ακούγονταν από την αριστερή πλευρά.
Όπως διευκρινίστηκε από τους καθ’ ύλην αρμοδίους, αυτό υποδηλώνει ότι ο ανθρώπινος ακουστικός φλοιός είναι ειδικά συντονισμένος στην κατεύθυνση των ήχων που μας κάνουν χαρούμενους. Ο λόγος αυτής της προτίμησης δεν είναι ξεκάθαρος, καθώς τα πειράματα επικεντρώθηκαν σε αλλαγές στη δραστηριότητα στον ακουστικό φλοιό. Το πώς μια τέτοια αλλαγή μεταφράζεται στην αντίληψη κάποιου για αυτούς τους ήχους είναι άγνωστο «και θα πρέπει να ελεγχθεί σε μελλοντική έρευνα».
Η μοναδικότητα των θετικών ήχων
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι το αριστερό αυτί μπορεί να αναγνωρίσει πιο εύκολα τον συναισθηματικό τόνο στη φωνή κάποιου. Επειδή το αριστερό αυτί τροφοδοτεί πρώτα πληροφορίες στο δεξί ημισφαίριο του ακουστικού φλοιού, οι επιστήμονες υπέθεταν ότι η δεξιά πλευρά του εγκεφάλου είναι καλύτερη στην επεξεργασία των συναισθημάτων από ό,τι είναι η αριστερή.
Τα πρόσφατα ευρήματα προτείνουν ότι αυτή μπορεί να μην είναι η σωστή απάντηση. Όταν οι συμμετέχοντες της μελέτης άκουσαν χαρούμενες ανθρώπινες φωνές από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις (από αριστερά, από δεξιά και από μπροστά) ενεργοποιήθηκαν και οι δύο πλευρές του ακουστικού φλοιού.
Ωστόσο, οι ηχογραφήσεις που ακούστηκαν μόνο στην αριστερή πλευρά προκάλεσαν μια πολύ ισχυρότερη νευρολογική απόκριση, που δεν συνέβη όταν προήλθαν από μπροστά ή δεξιά.
Η νευροεπιστήμονας Sandra da Costa από το EPFL επισήμανε: «Φάνηκε και ότι οι φωνές με ουδέτερο ή αρνητικό συναισθηματικό σθένος (για παράδειγμα, φωνήεντα χωρίς νόημα ή φοβισμένες κραυγές) και ήχοι εκτός από τις ανθρώπινες φωνές δεν έχουν αυτή τη σχέση με την αριστερή πλευρά».
Σημειώθηκε ότι η κατεύθυνση ενός θορύβου μπορεί προφανώς να επηρεάσει την ποιότητα αυτού του ήχου και την αντίληψη μας για αυτόν. Ως παράδειγμα έδωσαν τη σειρήνα ασθενοφόρου και το πώς την ακούμε όταν το όχημα κινείται προς το μέρος μας και όπως απομακρύνεται. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι οι διαφαινόμενοι ήχοι συχνά γίνονται αντιληπτοί ως πιο δυσοίωνοι και διεγερτικοί από τους ήχους που υποχωρούν.
Τα στοιχεία δηλαδή έδειχναν πως ένα άτομο διεγείρεται πιο εύκολα όταν ακούγεται ένας ήχος από πίσω. Σημειώνεται πως η αυξημένη ευαισθησία σε ορισμένους θορύβους που προέρχονται από συγκεκριμένες κατευθύνσεις έχει ευρύ εξελικτικό νόημα: η επιβίωση ενός ανθρώπου στις προηγούμενες χιλιετίες εξαρτήθηκε αναμφίβολα από το πόσο καχύποπτος γινόταν κάποιος για τους ήχους που ακούγονταν από πίσω του.
Γιατί «υπερτερεί» το αριστερό αυτί;
Η αριστερόστροφη προκατάληψη στο συναίσθημα στις ανθρώπινες φωνές δεν φαίνεται να εξηγείται τόσο εύκολα. Είναι γνωστό ότι ορισμένες εγκεφαλικές λειτουργίες βρίσκονται περισσότερο στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου από ό,τι στη δεξιά και αντίστροφα. Κάτι που επίσης δεν εξηγεί τα ευρήματα της πρόσφατης μελέτης.
«Ενώ το δεξί ημισφαίριο του ακουστικού φλοιού έδειξε μια ισχυρότερη απόκριση στις χαρούμενες ανθρώπινες φωνές σε μια περιοχή που ονομάζεται L3, και οι δύο πλευρές του εγκεφάλου ενεργοποιήθηκαν από τους ήχους στα πειράματα. Προς το παρόν, είναι άγνωστο πότε αναπτύχθηκε η προτίμηση του πρωτεύοντος ακουστικού φλοιού για τις θετικές φωνητικές εκφράσεις των ανθρώπων από τα αριστερά και αν πρόκειται για μοναδικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό», πρόσθεσε η Dr. da Costa, πριν καταλήξει στο «όταν τα καταλάβουμε αυτά, θα μπορούμε να υποθέσουμε εάν συνδέεται με την προτίμηση των χεριών ή την ασύμμετρη διάταξη των εσωτερικών οργάνων».