iStock

ΜΟΛΙΣ 5 ΚΙΛΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ «ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ» ΤΑ ΓΟΝΑΤΑ ΣΟΥ

Τα γόνατα είναι από τις αρθρώσεις του σώματος που δέχονται πίεση πολλαπλάσια του βάρους μας. Έστω και μόνο 5 παραπάνω κιλά μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη φθορά.

Όταν περπατάμε σε επίπεδο έδαφος, η δύναμη που ασκείται στα γόνατά μας είναι ίση με μιάμιση φορά το βάρος του σώματός μας. Αυτό σημαίνει το βάρος μας επί 1,5 – οπότε σε άτομο που ζυγίζει 90 κιλά τα γόνατα δέχονται πίεση 135 κιλών, σε κάθε βήμα. Αν υπάρχει κλίση στο έδαφος, η πίεση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Πόσο μεγαλύτερη; Όταν ανεβοκατεβαίνουμε σκάλες, είναι από δύο έως τρεις φορές το βάρος του σώματος μας. Όταν σηκώνουμε ένα αντικείμενο που έχει πέσει ή καθόμαστε οκλαδόν για να δέσουμε το κορδόνι μας, είναι τέσσερις με πέντε φορές μεγαλύτερη.

Τώρα που ολοκληρώσαμε με τα βασικά στοιχεία (τα οποία πήραμε από το Harvard), πάμε και στο θέμα μας: τους πόνους στις αρθρώσεις όταν περπατάμε ή ανεβαίνουμε σκάλες.

Εάν υπάρχει κληρονομικότητα για αρθρίτιδα, αν δηλαδή είχε ένας από τους γονείς μας, οφείλουμε να κάνουμε σχετικό έλεγχο.

Το πρόσθετο βάρος αυξάνει τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας, που είναι η πιο κοινή διαταραχή των αρθρώσεων και οφείλεται στη φθορά της άρθρωσης. Μπορεί να βλάψει οποιαδήποτε άρθρωση, ωστόσο τα γόνατα είναι αυτά που επηρεάζονται συχνότερα.

γόνατο
iStock

Στην περίπτωση που πάρουμε κιλά, ασκείται πρόσθετη πίεση στις αρθρώσεις (π.χ. το γόνατο), ενώ οι φλεγμονώδεις παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση βάρους ενδέχεται να συμβάλουν στην εμφάνιση προβλημάτων σε άλλες αρθρώσεις (για παράδειγμα, στα χέρια).

Παλαιότερη έρευνα έχει δείξει ότι η συνεχής απώλεια βάρους της τάξης των 10 έως 15 κιλών σε παχύσαρκους νέους μπορεί να μεταφραστεί σε πολύ χαμηλότερο κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας αργότερα στη ζωή.

Δεν θέλει και πολύ να γίνει το κακό στα γόνατα

Σε πρόσφατη σχετική μελέτη, που παρουσιάστηκε σε Διεθνές Συνέδριο για την Παχυσαρκία, επισημάνθηκε ότι έστω και μικρή αύξηση βάρους μπορεί όχι απλώς να βλάψει τα γόνατά μας (οδηγεί σε πόνο, δυσκαμψία και πρόβλημα κινητικότητας), αλλά και να αυξήσει τις πιθανότητες να χρειαστούμε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος.

Όπως φάνηκε στην ανασκόπηση δύο μελετών, στις οποίες συμμετείχαν περίπου 264.000 άτομα, η προσθήκη μόλις 5 κιλών κάνει την ολική αρθροπλαστική γόνατος κατά 34% πιο πιθανή για τις γυναίκες και 25% πιο πιθανή για τους άντρες.

γόνατα
iStock

Συνολικά, εξετάστηκαν δεδομένα 23 μελετών, με focus στη σχέση μεταξύ αύξησης βάρους και οστεοαρθρίτιδας του γόνατος. Διαπιστώθηκε ότι, καθώς αυξανόταν το βάρος, τα συμπτώματα των συμμετεχόντων και οι ακτινογραφίες στα γόνατα έδειξαν επιδείνωση της οστεοαρθρίτιδας.

Όπως αναφέρει η Washington Post, η οστεοαρθρίτιδα αναπτύσσεται όταν σπάει ή φθείρεται ο χόνδρος που λειτουργεί ως «μαξιλάρι» μεταξύ των οστών μιας άρθρωσης. Αυτό έχει ως συνέπεια να τρίβονται μεταξύ τους τα οστά της άρθρωσης. Έτσι, έχουμε πόνο, δυσκαμψία και προβλήματα κίνησης.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος. Υπάρχουν μόνο μέσα διαχείρισης (φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία και τροποποιήσεις δραστηριότητας). Εάν αυτό αποδειχθεί ανεπαρκές, η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος γίνεται επιλογή: αρθριτικά μέρη της άρθρωσης αφαιρούνται και αντικαθίστανται με μεταλλικά, πλαστικά ή κεραμικά τμήματα.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.