iStock

ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΧΕΝΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Με τη βοήθεια ειδικού, απομυθοποιούμε 4 βασικές παρανοήσεις για το λεγόμενο αυχενικό σύνδρομο, που ταλαιπωρεί πάρα πολύ κόσμο.

Αν έπρεπε να περιγράψω με λίγα λόγια πώς ακούγεται στ’ αυτιά μου η φράση «αυχενικό σύνδρομο», θα έλεγα το εξής: δύο λέξεις, χιλιάδες αισθήματα πόνου και δυσφορίας. Κι αυτό γιατί τα επίμονα και επίπονα σχετικά συμπτώματα στον αυχένα μου με συντροφεύουν πάνω από μια πενταετία, μέσα στην οποία έχουν υπάρξει πολλές περίοδοι που ο πόνος ήταν εντονότερος, δυσχεραίνοντας σημαντικά την καθημερινότητά μου.

Δεν είμαι η μόνη. Το αυχενικό σύνδρομο συνιστά ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας παγκοσμίως. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, βέβαια, ότι ο συγκεκριμένος όρος δεν είναι επιστημονικός, αλλά μια εκλαΐκευση η οποία περιγράφει ένα σύνολο συμπτωμάτων που εντοπίζονται στην περιοχή του αυχένα και μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία, κεφαλαλγίες, ακόμη και μούδιασμα στα άκρα.

Όσο για τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση και την επιδείνωση του αυχενικού συνδρόμου, περιλαμβάνουν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, την έλλειψη σωματικής άσκησης και την κακή στάση του σώματος μέχρι ποικίλους ψυχολογικούς παράγοντες.

αυχενικό σύνδρομο
iStock

Φυσικά, επειδή κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, κρίνεται πάντοτε απαραίτητη η επιστημονική γνώμη ορθοπεδικού, που θα είναι σε θέση να εντοπίσει τα ακριβή αιτία των συμπτωμάτων, να κάνει έγκυρη διάγνωση και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Το κακό που προκαλούν οι παρανοήσεις για το αυχενικό σύνδρομο

Δεν ξέρω αν είναι παράδοξο ή απόλυτα λογικό το γεγονός ότι όσο εντείνεται η συχνότητα του αυχενικού συνδρόμου στους ανθρώπους με τα χρόνια, τόσο αυξάνονται οι διάφοροι μύθοι και οι παρανοήσεις που κυκλοφορούν, προκαλώντας συχνά λανθασμένες αντιλήψεις σχετικά με τη φύση και τη διαχείρισή του προβλήματος.

«Η αμφισβήτηση των διάφορων μύθων ή παρανοήσεων που κυκλοφορούν κατά καιρούς γύρω από το αυχενικό σύνδρομο είναι σημαντική όχι μόνο για τη σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και γιατί συχνά τέτοιες απόψεις προκαλούν σύγχυση ή και έντονη ανησυχία στους ασθενείς, πράγμα που μπορεί να εντείνει ακόμη περισσότερο τα πιθανά συμπτώματα», επισημαίνει η Στέλλα Σωτηριάδη-Βλάχου, ορθοπεδική χειρουργός και τραυματολόγος.

Στέλλα Σωτηριάδη-Βλάχου
H Στέλλα Σωτηριάδη-Βλάχου.
H Στέλλα Σωτηριάδη-Βλάχου.

Με τη βοήθειά της θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε μια πιο σαφή και κατανοητή εικόνα αυτής της κοινής αλλά σύνθετης κατάστασης που ονομάζεται «αυχενικό σύνδρομο», διαχωρίζοντας τους μύθους από την πραγματικότητα και παρέχοντας έγκυρα και τεκμηριωμένα δεδομένα.

Μύθος #1: Το αυχενικό σύνδρομο είναι πρόβλημα μόνο των ηλικιωμένων

Μια αρκετά συχνή παρανόηση είναι ότι το αυχενικό σύνδρομο πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους. Αν και είναι αλήθεια ότι ο κίνδυνος εμφάνισής του αυξάνεται με την ηλικία, το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να ταλαιπωρήσει οποιονδήποτε άνθρωπο, κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων και των αρκετά νέων ατόμων.

«Οι νεότεροι άνθρωποι, μάλιστα, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στα προβλήματα του αυχένα καθώς είναι εκείνοι που στις μέρες μας χρησιμοποιούν αρκετά την τεχνολογία. Έτσι, η συνεχής χρήση συσκευών όπως είναι οι υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα ή τα tablets συχνά οδηγεί σε κακή στάση σώματος (αφού το κεφάλι είναι συνεχώς σκυμμένο προς τα εμπρός), η οποία με τη σειρά της δημιουργεί ένταση στους μυς του αυχένα και της πλάτης, προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία».

Εκτός αυτού, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι παράγοντες που επίσης εντείνουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα του αυχένα είναι η καθιστική ζωή, αφού η έλλειψη κίνησης και άσκησης οδηγεί σε αδύναμους μύες που δεν μπορούν να υποστηρίξουν σωστά την σπονδυλική στήλη, το έντονο άγχος και το στρες, καθώς και οι τραυματισμοί από αθλήματα ή ατυχήματα, παράγοντες δηλαδή στους οποίους δεν υφίστανται ηλικιακές διακρίσεις.

Μύθος #2: Η χρήση μαξιλαριού δεν επηρεάζει τον αυχένα

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο μαξιλάρι που χρησιμοποιούν, πιστεύοντας ότι δεν έχει κάποια σοβαρή επίδραση στον αυχένα ή τη στάση του σώματός τους. Η χρήση ενός ακατάλληλου μαξιλαριού, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε κακή στάση σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία την επόμενη μέρα. Το σωστό μαξιλάρι, αντιθέτως, μπορεί να συμβάλει σημαντικά όχι μόνο στην αποφυγή ή την ανακούφιση των συμπτωμάτων στον αυχένα και τους ώμους, αλλά και γενικότερα σε μια καλύτερη ποιότητα ύπνου, άρα και καλύτερη ποιότητα καθημερινότητας.

αυχενικό σύνδρομο
iStock

«Όταν κοιμόμαστε, η σπονδυλική μας στήλη πρέπει να παραμένει στις φυσιολογικές της κλίσεις ηρεμίας, ανεξαρτήτως της στάσης ύπνου που προτιμάμε. Έτσι, το κατάλληλο μαξιλάρι θα πρέπει να υποστηρίζει σωστά τη φυσική καμπυλότητα του αυχένα και να κρατά τη σπονδυλική στήλη σε ευθυγράμμιση κατά τη διάρκεια του ύπνου, μειώνοντας την πίεση στους μυς και τις αρθρώσεις».

Το θετικό είναι ότι στην αγορά μπορούμε πλέον να βρούμε πολλών ειδών ορθοπεδικά μαξιλάρια, ανάλογα βέβαια και με τις ανάγκες μας, τα οποία είναι σχεδιασμένα ειδικά για να υποστηρίζουν τον αυχένα, προλαμβάνοντας την ένταση ή τον πόνο στην περιοχή.

Μύθος #3: Τα συμπτώματα θα φύγουν μόνα τους

Η φράση «δεν είναι τίποτα, θα περάσει» ακούγεται από πλήθος κόσμου για πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Η αντίληψη, όμως, ότι τα συμπτώματα του αυχενικού συνδρόμου θα φύγουν από μόνα τους, χωρίς καμία παρέμβαση, συχνά είναι αρκετά επικίνδυνη.

Από προσωπική εμπειρία, μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι σε μερικές περιπτώσεις ο πόνος όντως μπορεί να υποχωρήσει προσωρινά με ξεκούραση, χωρίς την κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, συχνά τα συμπτώματα επανέρχονται, πολλές φορές με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, ενώ αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να γίνουν χρόνια, επηρεάζοντας την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί ακόμα και καθημερινές, ήπιες δραστηριότητες.

Στην πραγματικότητα, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία από έναν έμπειρο και εξειδικευμένο επαγγελματία είναι καθοριστική για την αποτροπή της επιδείνωσης των συμπτωμάτων, την πρόληψη σοβαρότερων προβλημάτων και συνεπώς τη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής.

«Μόνο η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση, με μεθόδους όπως φυσικοθεραπείες, ασκήσεις ενδυνάμωσης αλλά και ουσιαστική διαχείριση του έντονου άγχους, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων, επιταχύνοντας ουσιαστικά την ανάρρωση του ασθενούς».

φυσικοθεραπεία
iStock

Μύθος #4: Το αυχενικό σύνδρομο είναι πάντα σοβαρό

Ο μύθος ότι το αυχενικό σύνδρομο είναι πάντα σοβαρό δεν είναι απλώς ανακριβής, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε περιττό άγχος, με όλες τις συνέπειες που ακολουθούν για το άτομο που το βιώνει.

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, η σοβαρότητα των συμπτωμάτων του αυχενικού συνδρόμου ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο και μπορεί να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι η αιτία του συνδρόμου, η γενική φυσική κατάσταση του ατόμου ή η αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών μέτρων που εφαρμόζονται.

Για πολλούς ανθρώπους, τα συμπτώματα είναι ήπια και παροδικά. Σε αυτούς, οι συντηρητικές θεραπείες (όπως οι φυσικοθεραπείες, η άσκηση ή τα φάρμακα) είναι αρκετές για να μειώσουν τα συμπτώματα του προβλήματος, ανακουφίζοντας τον ασθενή.

«Η πλειοψηφία των ασθενών με αυχενικό σύνδρομο φαίνεται πράγματι να ανταποκρίνεται θετικά στη φυσικοθεραπεία και τις ασκήσεις, και μόνο ένα μικρό ποσοστό χρειάζεται επεμβατικές θεραπείες».

Σε άλλες περιπτώσεις, τα άτομα μπορεί να βιώνουν αρκετό πόνο και δυσκαμψία, αποτέλεσμα σοβαρών και συχνά χρόνιων συμπτωμάτων που τα ταλαιπωρούν, δυσχεραίνοντας σημαντικά τη ζωή τους.

«Το σημαντικότερο για μένα είναι η ουσιαστική κατανόηση των ασθενών ότι τα συμπτώματα μπορούν να είναι ήπια και διαχειρίσιμα, ώστε να αποφευχθεί το έντονο στρες. Μόνο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση το άτομο θα είναι σε θέση να απευθυνθεί στον σωστό ειδικό και να προχωρήσει στις κατάλληλες μεθόδους θεραπείας. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν συντηρητικά (χρήση σωστού μαξιλαριού, φαρμακευτική αγωγή, φυσικοθεραπεία, ασκήσεις ενδυνάμωσης, μείωση άγχους) ένας ορθοπεδικός χειρουργός και τραυματολόγος με εξειδίκευση στη σπονδυλική στήλη μπορεί, ανάλογα με την περίπτωση και την πάθηση (π.χ. προσπίπτουσες κήλες μεσοσπονδυλίου δίσκου που πιέζουν το νευρικό σωλήνα) να δώσει χειρουργική λύση και θεραπεία στα συμπτώματα του ασθενούς».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.