Unsplash Luis Cortes

Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΞΗΡΟΦΘΑΛΜΙΑ

Η ξηροφθαλμία μπορεί να σε ταλαιπωρήσει οποιαδήποτε εποχή, όμως οι συνθήκες που επικρατούν τον χειμώνα ενδέχεται να επιβαρύνουν επιπλέον τα μάτια σου. Δες πώς θα αντιμετωπίσεις το φαινόμενο winter dry eye.

Τον χειμώνα επιδιώκουμε να περνάμε περισσότερο χρόνο σε ζεστά περιβάλλοντα, που είναι συνήθως ξηρά. Αυτό προκαλεί κάποια θεματάκια στο δέρμα (δες ορισμένα λάθη που μπορεί να κάνεις σχετικά) και στα μαλλιά μας (ειδικά τα σγουρά), και γενικά μας κάνει να χρειαζόμαστε περισσότερη ενυδάτωση.

Αν τυχόν δακρύζεις με το που επιστρέφεις σε εξωτερικούς χώρους, όταν έχει κρύο ή αέρα, ή αν νιώθεις τα μάτια σου ξηρά και ερεθισμένα σε κλειστούς χώρους, τότε θα είναι χρήσιμο να ενημερωθείς για το φαινόμενο που λέγεται winter dry eye. Στα ελληνικά, το λέμε χειμερινή ξηροφθαλμία. Προφανώς έχει σχέση με την απλή, ταπεινή ξηροφθαλμία, αλλά εν προκειμένω υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες πίσω από το πρόβλημα.

Αέρας και ξηροφθαλμία

Τα μάτια μας βασίζουν την ενυδάτωσή τους στη φυσική υγρασία του αέρα. Όταν δεν υπάρχει αυτή στην ατμόσφαιρα, προκύπτουν συμπτώματα ξηροφθαλμίας, που είναι αποτέλεσμα χαμηλής παραγωγής δακρύων.

μάτι
Unsplash Perchek Industrie

Οι οφθαλμίατροι διευκρινίζουν ότι το φαινόμενο χειροτερεύει κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς το ποσοστό υγρασίας μειώνεται με τον ψυχρότερο καιρό, ενώ όλοι καταφεύγουμε στη θέρμανση για να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας. Αυτό κάνει την υγρασία στους εσωτερικούς χώρους πιο χαμηλή από εκείνη των εξωτερικών, με τις ξηρές συνθήκες να εξατμίζουν την υγρασία από τα μάτια πιο γρήγορα από ό,τι γίνεται συνήθως.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Όταν υπάρχει θέμα ξηροφθαλμίας, η ενόχληση προκύπτει και στα δυο μάτια, ενώ είναι πιο επώδυνο για τους ανθρώπους που φορούν φακούς επαφής. Γενικά, θα καταλάβεις πως κάτι δεν πάει καλά όταν έχεις:

  • αίσθηση τσιμπήματος, καψίματος ή ύπαρξης γρατζουνιάς στα μάτια,
  • υγρά ή/και κόκκινα μάτια,
  • βλέννα μέσα ή γύρω από τα μάτια,
  • ευαισθησία στο φως,
  • θολή όραση ή κόπωση.

Τι μπορείς να κάνεις

Για αρχή, είναι χρήσιμο να προστατεύεις τα μάτια σου από τον αέρα ή τον ήλιο, όταν είσαι σε ανοιχτούς χώρους. Σίγουρα θα σε ανακουφίσουν οι σταγόνες φυσικού ορού ή τα τεχνητά δάκρυα, όπως και το να διατηρείσαι πάντα επαρκώς ενυδατωμένος/ενυδατωμένη.

Κάτι άλλο που ενδεχομένως δεν έχεις σκεφτεί, αλλά μπορεί να σε επηρεάζει είναι να χτυπάει κατευθείαν στο πρόσωπό σου ο ζεστός αέρας από το κλιματιστικό του αυτοκινήτου. Για να το αποφύγεις, αναπροσάρμοσε κατάλληλα τις εξόδους του αέρα.

ξηροφθαλμία
Unsplash Zachary Kadolph

Και ένα γεγονός: οι γιατροί συνιστούν να κάνουμε τη μικρότερη δυνατή χρήση τεχνητής θέρμανσης.

Αν τα έχεις κάνει όλα αυτά, αλλά δεν έχεις δει προκοπή και τα μάτια σου δυσκολεύουν την καθημερινότητά σου, τότε θα ήταν χρήσιμο να επισκεφτείς ειδικό.

Αν θεωρείς ότι δεν είναι κάτι σοβαρό, να σου πω ότι η ξηροφθαλμία μπορεί να βλάψει τον κερατοειδή χιτώνα και άλλους ιστούς των ματιών. Βλέπεις, χρειάζονται την υγρασία για να παραμείνουν υγιείς.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.