Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΙΤΑΜΙΝΗ, ΓΙΑΤΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ

Η υπερβολική κατανάλωση εμπλουτισμένων τροφίμων ενέχει τον κίνδυνο να συσσωρεύονται στον οργανισμό μας βιταμίνες που περισσότερο κακό μπορεί να μας κάνουν παρά καλό.

Ο εμπλουτισμός ή η ενίσχυση τροφίμων με θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες δεν είναι νεωτερισμός. Στο παρελθόν η διαδικασία αυτή αποτελούσε έναν τρόπο να αντιμετωπιστεί ο υποσιτισμός από τον οποίον υπέφεραν αρκετοί πληθυσμοί, ειδικά έπειτα από τους πολέμους του 20ού αιώνα. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, προστίθενται τέτοια συστατικά σε τρόφιμα που τα έχουν χάσει κατά την διάρκεια της επεξεργασίας τους ή επειδή υπάρχει αυτή η ανάγκη σε επίπεδο δημόσιας υγείας.

Για παράδειγμα, στη Μ. Βρετανία το δίκαιο υποχρεώνει τους παραγωγούς να προσθέτουν ασβέστιο, σίδηρο, θειαμίνη και νιασίνη σε λευκό αλεύρι, επειδή τα θρεπτικά συστατικά αυτά χάνονται κατά την άλεση του σίτου και την παρασκευή ψωμιού. Επιπλέον, οι βιομηχανίες τροφίμων εκεί προσθέτουν βιταμίνη D στα δημητριακά του πρωινού και το γάλα, καθώς ο πληθυσμός εμφανίζει ανεπάρκειά της.

Ωστόσο, όλο και περισσότερες μελέτες αρχίζουν να συνηγορούν στο ότι ίσως αυτή η ενίσχυση των τροφίμων να μην είναι απαραίτητη. Ακόμα χειρότερα, ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι και επιβλαβής. Πρόσφατα αναφερθήκαμε στην υπερβιταμίνωση D, ένα φαινόμενο σε έξαρση ειδικά στο Ην. Βασίλειο, που μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση ασβεστίου στο αίμα και μία σειρά κινδύνων για την υγεία. Στο στόχαστρο πλέον μπαίνει και η νιασίνη.

Μην το παρακάνεις με αυτή τη βιταμίνη γιατί κινδυνεύει η καρδιά σου
Εικονογράφηση: Χριστίνα Αβδίκου

Η υπερβολική βιταμίνη Β3 μπορεί να συνδέεται με καρδιαγγειακές παθήσεις

Η νιασίνη, γνωστή και ως βιταμίνη Β3, είναι απαραίτητη στην ανάπτυξη των κυττάρων και βοηθά στη μετατροπή της τροφής που καταναλώνουμε σε ενέργεια. Νέα έρευνα, όμως, δείχνει πως η υπερβολική κατανάλωση αυτού του σημαντικού θρεπτικού συστατικού, το οποίο υπάρχει στο κρέας, τα φιστίκια και τα ενισχυμένα ψωμιά και δημητριακά, μπορεί να είναι επιβλαβής για την καρδιά.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ομάδα ερευνητών σύγκρινε δείγματα αίματος από δύο ομάδες ασθενών που ελέγχθηκαν για καρδιοπάθεια. Αυτό που βρήκε είναι ένας ισχυρός δεσμός ανάμεσα στα υψηλά επίπεδα κυκλοφορίας μιας ουσίας που ονομάζεται 4PY, η οποία είναι υποπροϊόν της περίσσειας νιασίνης στο σώμα, και στην ανάπτυξη καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού ή άλλου καρδιακού επεισοδίου.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η 4PY προκάλεσε φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία τους, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση ή συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών, η υπερβολική νιασίνη δεν σχετίζεται μόνο με αύξηση ενός ήδη υπάρχοντος κινδύνου καρδιοπάθειας, αλλά ακόμα και με την πρόκληση αυτής.

Έτσι, λένε οι ειδικοί, είναι σημαντικό να ελέγχονται τα επίπεδα αυτής της βιταμίνης στον οργανισμό ανθρώπων που κινδυνεύουν από καρδιοπάθειες ή που καταναλώνουν σε μεγάλη ποσότητα εμπλουτισμένες τροφές. Στην Αμερική κυρίως, έχει βρεθεί πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού λαμβάνει πολύ παραπάνω νιασίνη από ό,τι συνιστάται ημερησίως (Η.Σ.Π. 16 mg για τους άνδρες και 14 mg για τις γυναίκες).

Ο επικεφαλής της έρευνας, Stanley Hazen, M.D., συνιστά να μην λαμβάνονται συμπληρώματα διατροφής χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος γιατρού και προτείνει: «Επικεντρωθείτε σε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τους υπερβολικούς υδατάνθρακες». Καταλήγοντας λέει: «Μπορεί οι λαοί να σώθηκαν κάποτε χάρη στις εμπλουτισμένες τροφές, όμως δεν ζούμε στις ίδιες εποχές πια».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.