iStock

ΚΡΑΤΑ ΤΗΝ ΩΤΙΤΙΔΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΟΥ

Η «εξωτερική ωτίτιδα» απειλεί να σαμποτάρει τις διακοπές μικρών και μεγάλων. Πώς μπορούμε να την προλάβουμε και πώς να την αντιμετωπίσουμε;

Η «εξωτερική ωτίτιδα» είναι η ωτίτιδα του καλού καιρού που ελλοχεύει στις δροσιστικές βουτιές των απανταχού λουομένων και σαμποτάρει τις διακοπές μικρών και μεγάλων. Για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της επώδυνης αυτής φλεγμονής, συμβουλευτήκαμε την Καλλιόπη Κοντογεώργη, Χειρουργό Ωτορινολαρυγγολόγο.

Αποκαλείται και «ωτίτιδα των κολυμβητών» («Swimmer’s ear»), καθώς παρουσιάζεται συχνά σε αθλητές, που περνούν ώρες προπόνησης στο νερό. Η επώδυνη αυτή φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου, είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους επίσκεψης στα Κέντρα Υγείας και τα φαρμακεία των προσφιλών καλοκαιρινών προορισμών, καθώς η ζέστη και η υγρασία του καλοκαιριού είναι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση της.

Άλλοι παράγοντες, που φαίνεται να συσχετίζονται με το συγκεκριμένο είδος ωτίτιδας, είναι οι ατοπικές δερματίτιδες (το ευαίσθητο δέρμα που περιβάλλει το εσωτερικό των αυτιών μας τραυματίζεται πιο εύκολα οδηγώντας σε λοιμώξεις, νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης) και ο προσφιλής σε όλους μας καθαρισμός του αυτιού με μπατονέτα.

Οι μικροοργανισμοί που κάνουν όλη αυτή τη «φασαρία» είναι ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, η ψευδομονάδα, ο πρωτέας και διάφορα είδη στρεπτόκοκκου. Αν ο γιατρός σας αναφέρει τον όρο «ωτομύκωση», αυτό σημαίνει ότι η ωτίτιδα, που σας ταλαιπωρεί, έχει προκληθεί από μύκητες, που επίσης συγκαταλέγονται στους συνήθεις ενόχους για την εμφάνιση της εξωτερικής ωτίτιδας.

Σας «τρώει» το αυτί σας;

Ο κνησμός και το αίσθημα βάρους στην περιοχή του αυτιού είναι πρώιμα συμπτώματα της εξωτερικής ωτίτιδας. Συνήθως οι μικροί, αλλά και οι ενήλικες ασθενείς, υποκύπτουν στη φαγούρα και ξύνουν το αυτί τους, επιμολύνοντας περισσότερο την περιοχή.

ωτίτιδα
iStock

Η φλεγμονή είναι αυτή που θα δώσει και τον έντονο πόνο, ο οποίος επιδεινώνεται κατά τη μάσηση και είναι εντονότερος κατά την πίεση στην περιοχή του «τράγου» ή το τράβηγμα του πτερυγίου του αυτιού. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση, μπορεί να ακολουθήσουν πυώδεις εκκρίσεις από το αυτί, με συνέπεια τη βαθμιαία φραγή του εξωτερικού πόρου και τη μείωση της ακοής. Συνήθως σε αυτή τη φάση, οι οπισθοωτιαίοι και τραχηλικών λεμφαδένες πρήζονται, ενώ σπανιότερα μπορεί να εμφανιστεί και πυρετός.

Στα πολύ μικρά παιδιά τα σημάδια της εξωτερικής ωτίτιδας είναι λιγότερο εμφανή: ένα μικρό παιδί, που δυσκολεύεται να επικοινωνήσει λεκτικά, πιάνει τα αυτιά του, είναι εξαιρετικά ανήσυχο, ενώ υπάρχουν στιγμές που κλαίει απαρηγόρητο. Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη στον παιδίατρο είναι επιβεβλημένη.

ωτίτιδα
iStock

Ποια είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση

Όταν τα συμπτώματα δεν είναι πολύ έντονα, ο γιατρός συνήθως χορηγεί τοπικά αντιβίωση και κορτιζόνη σε μορφή σταγόνων για ένα διάστημα 7-10 ημερών και συστήνει την αποχή από το νερό της θάλασσας ή της πισίνας για 10-14 μέρες. Σε πολύ μικρά παιδιά, πριν την έναρξη της τοπικής αγωγής, μπορεί να γίνει καλός καθαρισμός από τον ειδικό γιατρό. Μέχρι να δράσει η τοπική θεραπευτική αγωγή, ο πόνος αντιμετωπίζεται με τη λήψη παυσίπονων.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις συστήνεται η συστηματική –από στόματος– αντιβιοτική θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση, η εξωτερική ωτίτιδα σπάνια ακολουθείται από επιπλοκές, οι οποίες συνήθως αφορούν στην επέκταση της φλεγμονής σε γειτονικούς ιστούς και συμβαίνουν πιο συχνά σε άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας.

Μέτρα προφύλαξης

  • Δεν κολυμπάμε σε θάλασσες ή πισίνες με αμφιβόλου ποιότητας νερό.
  • Δεν χρησιμοποιούμε μπατονέτες για τον καθαρισμό ή το στέγνωμα των αυτιών.
  • Επιλέγουμε απαλά σαμπουάν ειδικά για βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς κάποια συστατικά που βρίσκονται σε μη δερματολογικά ελεγμένα σαμπουάν ερεθίζουν την ευαίσθητη περιοχή των αυτιών και την κάνουν πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις.
  • Στεγνώνουμε καλά τα αυτιά μετά το κολύμπι ή το λούσιμο. Αν το σεσουάρ μας έχει τη δυνατότητα χρήσης χαμηλής σκάλας πίεσης του αέρα, το χρησιμοποιούμε για την απομάκρυνση της υγρασίας, τηρώντας την απόσταση εκείνη που δεν κάνει δυσάρεστη τη ροή του αέρα προς το αυτί μας.
  • Μειώνουμε ή σταματάμε τη χρήση ακουστικών.
  • Εάν παρουσιάζουμε συχνά επεισόδια εξωτερικής ωτίτιδας, προκειμένου να μην χάσουμε την απόλαυση της βουτιάς, φράζουμε τον ακουστικό πόρο με ειδικές ωτοασπίδες. Στα μικρά παιδιά, εάν δεν βρούμε τις ειδικές για την ηλικία τους ωτοασπίδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι βαμβάκι, εμποτισμένο με λίγο λάδι ή βαζελίνη.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.