MΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΟ CHECK UP: Η ΣΩΣΤΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΥΡΟ
Είσαι σίγουρος ότι κάθε φορά που κάνεις εξετάσεις αίματος και ούρων τις κάνεις σωστά, ώστε τα αποτελέσματα να είναι έγκυρα; Μία βιοπαθολόγος εξηγεί τα σωστά βήματα που χρειάζεται να κάνεις προτού φτάσεις στο μικροβιολογικό.
Εσείς νηστεύετε την προηγούμενη των αιματολογικών εξετάσεων ή απλώς δεν τρώτε το βράδυ; Πίνετε νερό το πρωί ή ούτε καν αυτό; Σε μία πρόσφατη συζήτηση που είχα με φίλες μου, διαπίστωσα ότι η καθεμία έκανε διαφορετική προετοιμασία προτού επισκεφθεί το μικροβιολογικό κέντρο για το καθιερωμένο –ή και έκτακτο– check up της.
Παίζει τελικά ρόλο τι έχουμε φάει το προηγούμενο βράδυ; Πρέπει να πλυθούμε πριν από τον ουρολογικό έλεγχο ή όχι; Πώς θα είμαστε σίγουροι ότι τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις αίματος και ούρων θα είναι έγκυρα; Ρωτήσαμε τη βιοπαθολόγο Βιργινία Αντωνοπούλου.
Αιματολογικές εξετάσεις
Γενικές εξετάσεις αίματος: Θα πρέπει να τις κάνετε νηστικοί το πρωί. Προτιμήστε να μην φάτε μετά τις 8 το βράδυ –πρέπει να είστε 10-12 ώρες νηστικοί– και να μην έχετε καταναλώσει αλκοόλ 24 ώρες πριν.
Αν πρόκειται να εξετάσετε τις τιμές των λιπιδίων (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια κ.λπ.), χρειάζεται να έχει προηγηθεί νηστεία 18 ωρών. Αυτό σημαίνει ότι από το προηγούμενο μεσημέρι πρέπει να φάτε ελαφριά, αποφεύγοντας τα ζωικά λιπαρά, ενώ νωρίς το βράδυ προτιμήστε ένα φλιτζάνι τσάι και ένα παξιμάδι.
Αν πρόκειται να εξετάσετε θυρεοειδή ενώ παίρνετε φάρμακο, ο γιατρός θα σας υποδείξει να μην λάβετε φάρμακο το πρωί πριν από την αιμοληψία. Ο απλός έλεγχος του θυρεοειδούς ωστόσο μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Αν υποβάλλεστε σε άλλη θεραπεία υπό φαρμακευτική αγωγή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη προετοιμασία.
Αν σας έχουν γράψει τιμές βιταμινών, μην πάρετε κανένα συμπλήρωμα τουλάχιστον ένα 24ωρο πριν και μην πιείτε καθόλου αλκοόλ. Αν παίρνετε σίδηρο, θα πρέπει να τον διακόψετε 3 ημέρες πριν από την εξέταση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το νερό πριν από την αιμοληψία μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία. Οι ενυδατωμένες φλέβες είναι συνήθως πιο ορατές και έτσι η διαδικασία της αιμοληψίας γίνεται πιο ομαλή και πιο γρήγορη. Επίσης, το νερό βοηθά στη διασφάλιση επαρκούς όγκου αίματος για δειγματοληψία, πράγμα που εξασφαλίζει και αυτό μια πιο εύκολη διαδικασία.
Εξετάσεις ούρων
Τόσο στη γενική όσο και στην καλλιέργεια ούρων απαιτείται η ίδια διαδικασία. Μόλις ξυπνήσετε και προτού ουρήσετε, πλυθείτε καλά με νερό και σαπούνι και αφού ξεβγαλθείτε –ιδανικά με φυσιολογικό ορό– αφήστε να πέσουν οι πρώτες σταγόνες ούρων στην τουαλέτα.
Στη συνέχεια συλλέξτε τα ούρα στον αποστειρωμένο ουροσυλλέκτη, τον οποίο θα έχετε αγοράσει εκ των προτέρων, και κλείστε τον, προσέχοντας να μην ακουμπήσετε τα εσωτερικά τοιχώματά του ή το εσωτερικό του καπακιού του.
Τα ούρα πρέπει να φτάσουν στο μικροβιολογικό εργαστήριο το συντομότερο δυνατόν. Αν πρόκειται να καθυστερήσετε, φροντίστε να τα φυλάξετε σε δροσερό μέρος, ακόμη και στο ψυγείο.
Όσον αφορά την καλλιέργεια των ούρων, σε περίπτωση που παίρνετε αντιβίωση φροντίστε να έχετε ολοκληρώσει τη θεραπεία τουλάχιστον 5 ημέρες πριν από τη λήψη δείγματος, εκτός αν σας ζητήσει κάτι διαφορετικό ο γιατρός σας.