ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΟΝΑ
Ερευνητές εφηύραν ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα σε ορίζοντα 6 ετών.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ένας από τους πιο συχνούς και πιο επικίνδυνους τύπους καρκίνου. Εκτιμάται ότι ευθύνεται για το 20% της συνολικής θνησιμότητας από όλους τους τύπους καρκίνου στην Ευρώπη, όπως έχει εξηγήσει στο OW ο Γιώργος Καπετανάκης, Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ). Επιπλέον, η διάγνωσή του γίνεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο, τότε που η ίαση είναι πλέον δύσκολη.
Ερευνητές ανέπτυξαν πρόσφατα μια τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που ονομάστηκε «Sybil», η οποία μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα εντός 6 ετών. «Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αν εντοπίσουμε τον καρκίνο του πνεύμονα νωρίς, η μακροπρόθεσμη έκβαση είναι σημαντικά καλύτερη», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Florian Fintelmann, συν-συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology.
Τι μπορεί να κάνει το «Sybil»
Μέχρι στιγμής, ο πιο συνηθισμένος τρόπος ελέγχου των ασθενών για τον καρκίνο του πνεύμονα είναι η Αξονική Τομογραφία Θώρακος χαμηλής δόσης (LDCT). Το νέο μοντέλο βαθιάς μάθησης που φέρει το όνομα «Sybil» εξελίσσει ακόμα περισσότερο τη διαδικασία αυτού του ελέγχου, αφού μπορεί να αναλύσει τα δεδομένα της LDCT χωρίς τη βοήθεια ακτινολόγου, για να προβλέψει τον κίνδυνο που έχει ένας ασθενής να αναπτύξει καρκίνο του πνεύμονα στο μέλλον, και συγκεκριμένα για τα επόμενα 6 χρόνια.
Το μοντέλο δανείστηκε το όνομά του από τη λέξη «Σίβυλλα», την οποία οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν για τις γυναίκες με μαντικές ικανότητες. Ουσιαστικά, αυτό το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης κατάφερε να ανιχνεύσει ανωμαλίες στις αξονικές τομογραφίες, τις οποίες το ανθρώπινο μάτι των γιατρών δεν μπόρεσε να δει. «Διαπιστώσαμε ότι ενώ εμείς [ως άνθρωποι] δεν μπορούσαμε να δούμε ακριβώς πού ήταν ο καρκίνος, το μοντέλο μπορούσε να έχει κάποια προβλεπτική δύναμη ως προς το ποιος πνεύμονας θα εμφάνιζε τελικά καρκίνο», ανέφερε ο Jameel Clinic, ένας εκ των συν-συγγραφέων της μελέτης.
Το Sybil προέβλεψε με ακρίβεια τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα για άτομα με ή χωρίς σημαντικό ιστορικό καπνίσματος ενώ οι ασθενείς ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν.
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον
Η συν-συγγραφέας Lecia V. Sequist, ιατρική ογκολόγος και ειδικός στον καρκίνο του πνεύμονα, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα που πέτυχε η ομάδα με το Sybil είναι σημαντικά «επειδή ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του πνεύμονα δεν αναπτύσσεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό στις ΗΠΑ ή παγκοσμίως, και το Sybil μπορεί να μας βοηθήσει να γεφυρώσουμε αυτό το κενό».
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται για μια αναδρομική μελέτη και ότι χρειάζονται περισσότερες προοπτικές μελέτες έτσι ώστε να επικυρωθεί η ισχύς του εργαλείου. Επιπλέον, οι Αμερικανοί συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία λευκοί (92%), γι' αυτό τονίζεται η ανάγκη διεξαγωγής μελλοντικών μελετών για να διαπιστωθεί εάν το Sybil μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον καρκίνο του πνεύμονα σε διαφορετικούς πληθυσμούς.