iStock

ΜΙΑ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΕ ΑΠΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ, ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ

Ποιους κινδύνους κρύβει ο συνδυασμός φαρμάκων και αλκοόλ; Πόσο επικίνδυνο είναι να πάρεις ένα φάρμακο που έχει λήξει; Είναι επικίνδυνη η αλλαντική τοξίνη, δηλαδή το botox; Μία φαρμακοποιός απαντάει σε απορίες που όλοι έχουμε.

Η ανθρώπινη ύπαρξη έχει βασιστεί στις απορίες και τις αμφισβητήσεις. Το κακό της υπόθεσης είναι πως δεν σταματάμε να αμφισβητούμε, ακόμα κι όταν έχουμε στα χέρια μας αδιάσειστα στοιχεία για κάτι. Για παράδειγμα, το τι μπορεί να μας συμβεί όταν πίνουμε αλκοόλ ενώ παίρνουμε φάρμακα.

Η Δρ Christina Madison είναι γνωστή στον ψηφιακό κόσμο ως The Public Health Pharmacist. H κλινική φαρμακοποιός, που ειδικεύεται στη δημόσια υγεία με έμφαση στις μεταδοτικές ασθένειες και είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια πρακτικής φαρμακευτικής στο Roseman University of Health Sciences, κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις χρηστών στα social media σχετικά με τα φάρμακα.

Τι συμβαίνει αν αναμείξουμε αλκοόλ και φάρμακα;

Μία από αυτές ήταν τι συμβαίνει αν αναμείξουμε αλκοόλ και φάρμακα. Συγκεκριμένα, κάποιος ρώτησε τη Δρ Madison: «Αν πιω αλκοόλ και πάρω αντιβίωση, θα πεθάνω;»

φάρμακα
iStock

«Η σύντομη απάντηση είναι όχι», απάντησε εκείνη. «Παρ’ όλα αυτά, εξαρτάται. Καταρχάς, από το πόσο αλκοόλ πίνεις, καθώς η τοξικότητά του μπορεί να έχει έντονες συνέπειες στον οργανισμό. Όταν κοιτάμε τον συνδυασμό αλκοόλ και αντιβίωσης, το κλειδί είναι πως υπάρχουν κάποιοι παράγοντες στο φάρμακο που μπορούν να σε αρρωστήσουν πραγματικά όταν πίνεις και αλκοόλ. Για παράδειγμα, η μετρονιδαζόλη, που είναι αντιλοιμώδης, θα προκαλέσει ακατάσχετους εμετούς αν την πάρεις και στη συνέχεια πιεις αλκοόλ. Αν πάρεις πενικιλίνη και πιεις αλκοόλ, θα μειωθεί η αποτελεσματικότητά του φαρμάκου, γιατί επηρεάζει το έντερό σου. Ο κανόνας είναι να μην πίνουμε μέχρι να αισθανθούμε καλύτερα».

Πόσο επικίνδυνο είναι το να πάρεις φάρμακο που έχει λήξει;

Μια άλλη απορία, που θα τη λέγαμε και κοινή, είναι το τι σημαίνουν τελικά οι ημερομηνίες λήξης των φαρμάκων; Μετά μειώνεται απλώς η αποτελεσματικότητά τους ή μπορεί να γίνουν και επικίνδυνα αν ληφθούν μετά τη λήξη;

φάρμακα
iStock

«Οι ημερομηνίες λήξης που υπάρχουν στα φάρμακα προσδιορίζουν το διάστημα που ξέρουμε πως ένα φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Πρόκειται για οδηγό. Υπάρχουν κάποια φάρμακα που όταν δεν τα χρησιμοποιούμε μέχρι την ημερομηνία λήξης τους (αλλά συνεχίζουμε την κατανάλωσή τους και μετά) μπορεί να γίνουν τοξικά.

»Ένα παράδειγμα είναι η δοξυκυκλίνη, που χρησιμοποιείται στη θεραπεία πιο σοβαρών λοιμώξεων. Αρχίζει να διασπάται και το χημικό που μένει μπορεί να γίνει πολύ τοξικό, αν το καταναλώσουμε.

»Τα περισσότερα φάρμακα, ωστόσο, δεν γίνονται τοξικά. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι μειώνεται η αποτελεσματικότητά τους». Για να αποφευχθεί βέβαια κάθε πιθανός κίνδυνος, συστήνεται να μην λαμβάνουμε φάρμακα, των οποίων η ημερομηνία λήξης έχει παρέλθει.

Είναι επικίνδυνη η αλλαντική τοξίνη, δηλαδή το botox;

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ερώτηση που τέθηκε στην ειδικό από το κοινό ήταν το πώς γίνεται η αλλαντική τοξίνη, το γνωστό botox δηλαδή, να είναι η πιο γνωστή θανατηφόρα τοξίνη, ωστόσο να τη βάζουμε ηθελημένα στο σώμα μας για αισθητικούς λόγους.

φάρμακα
iStock

Η ειδικός ξήγησε ότι «Ναι, στο περιβάλλον η αλλαντική τοξίνη είναι εξόχως τοξική. Αυτή όμως που χρησιμοποιούμε στην παρούσα φάση για θεραπευτική χρήση, π.χ. για αισθητικούς λόγους ή για προβλήματα υγείας όπως η ημικρανία, είναι σε πολύ μικρή δόση, που εφαρμόζεται τοπικά και έχει περιορισμένες συνέπειες: προκαλεί τοπική παράλυση, οπότε εξαφανίζονται οι ρυτίδες π.χ. Η τοξίνη όμως δεν μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος κι έτσι δεν αρρωσταίνουμε».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.