ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΥΕΡΕΘΙΣΤΟΥ ΕΝΤΕΡΟΥ
Αν θέλεις να μειώσεις σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσεις σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορείς να το πετύχεις υιοθετώντας έναν συγκεκριμένο αριθμό καλών συνηθειών. Ποιος είναι αυτός;
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) δεν είναι μια περιστασιακή στομαχική διαταραχή. Πρόκειται για μια κατάσταση που επηρεάζει έως και το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως, επομένως μιλάμε για εκατομμύρια ανθρώπους. Παρά τα καθόλου ευκαταφρόνητα ποσοστά εμφάνισής του, τα ακριβή αίτια του συνδρόμου παραμένουν αδιευκρίνιστα.
Τι μπορείς να κάνεις για να περιορίσεις τις πιθανότητες να το εμφανίσεις; Την απάντηση δίνει σε έναν βαθμό ομάδα ερευνητών από την Κίνα. Σε δημοσίευσή στο επιστημονικό περιοδικό Gut (Φεβρουάριος 2024) υποστηρίζει ότι υιοθετώντας μερικές καλές συνήθειες θα μπορούσες να έχεις ένα αρκετά εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Σε ποιες συνήθειες εστίασαν οι ειδικοί
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από τη UK Biobank (αφορούσαν πάνω από 64 χιλιάδες ενήλικες), εστιάζοντας σε συμμετέχοντες μέσης ηλικίας, που ανέφεραν συνήθειες του τρόπου ζωής τους. Συγκεκριμένα, εξέτασαν πέντε βασικές συμπεριφορές:
- Την αποχή από το κάπνισμα.
- Τον επαρκή ύπνο (τουλάχιστον 7 ώρες κάθε βράδυ).
- Την έντονη σωματική δραστηριότητα.
- Την ισορροπημένη διατροφή υψηλής ποιότητας.
- Τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ.
Η μέση διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των συμμετεχόντων ήταν 12,5 χρόνια και το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι όσοι ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ΣΕΕ.
Πόσες καλές συνήθειες μειώνουν τον κίνδυνο συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι ειδικοί είναι όντως εντυπωσιακό, γιατί όπως φαίνεται δεν χρειάζεται να κάνεις στροφή 180° στη ζωή σου. Όσο περισσότερες υγιεινές συμπεριφορές ακολουθήσεις, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Ειδικότερα:
- η υιοθέτηση μόνο μιας υγιούς συμπεριφοράς συσχετίστηκε με μείωση κατά 21% του κινδύνου,
- η υιοθέτηση δύο συμπεριφορών με μείωση 36%,
- η υιοθέτηση τριών έως πέντε με μείωση 42%.
Μάλιστα, τρεις συγκεκριμένες συνήθειες ξεχώρισαν για την ανεξάρτητη συσχέτισή τους με χαμηλότερο κίνδυνο ΣΕΕ. Ποιες ήταν αυτές;
- Η αποχή από το κάπνισμα συνδέθηκε με 14% χαμηλότερο κίνδυνο.
- Το υψηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας οδήγησε σε μείωση 17%.
- Ο καλός ύπνος συνέβαλε σε μείωση κατά 27%.
Η αλλαγή τρόπου ζωής αποτελεί συχνή σύσταση των γιατρών, προκειμένου οι ασθενείς να διαχειριστούν τα συμπτώματα που έχει το σύνδρομο συερέθιστου εντέρου. Όμως, ο πιθανός ρόλος τέτοιων αλλαγών στην πρόληψη της πάθησης δεν έχει μελετηθεί αρκετά. Μπορεί επομένως η συγκεκριμένη έρευνα να έχει τις αδυναμίες της, προσφέρει όμως ένα αισιόδοξο μήνυμα. Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τα πάντα στη ζωή μας, για να προστατέψουμε την υγεία του πεπτικού μας συστήματος. Κάθε καλή συνήθεια που υιοθετούμε μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο.
«Η τήρηση ενός υψηλότερου αριθμού (πάνω από τις πέντε) θετικών συμπεριφορών σχετίζεται σημαντικά με χαμηλότερη επίπτωση ΣΕΕ σε έναν πληθυσμό μέσης ηλικίας. Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν τη δυνατότητα τροποποίησης του τρόπου ζωής ως πρωταρχική στρατηγική πρόληψης της πάθησης», λέει η ομάδα.