iStock

ΜΑΤΩΣΕ Η ΜΥΤΗ ΣΟΥ; ΜΗ ΓΕΡΝΕΙΣ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΙΣΩ

Ένας χειρουργός-ωτορρινολαρυγγολόγος μάς μαθαίνει πώς να αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία την αιμορραγία από τη μύτη και απαντά στο ερώτημά μας: «Σχετίζεται η ρινορραγία με την έκθεσή μας σε υψηλές θερμοκρασίες»;

Μην κάθεσαι στον ήλιο και ανοίξει η μύτη σου ήταν η φράση της μαμάς, που στεκόταν από πάνω μου φορώντας το καπέλο της και με έβγαζε βίαια από την ονειροπόλησή μου τα μεσημέρια στην παραλία. Είναι μύθος ή αλήθεια ή συσχέτιση της ζέστης με τη ρινορραγία; Ο χειρουργός-ωτορινολαρυγγολόγος, Παντελής Καρράς, εξηγεί: «Οι υψηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη υγρασίας στο εσωτερικό της μύτης ευνοούν τις ρινορραγίες σε άτομα που φαίνεται να έχουν προδιάθεση.

»Κι αυτό γιατί το ζεστό και ξηρό περιβάλλον στεγνώνει τον βλεννογόνο και τον κάνει πιο ευαίσθητο σε κάθε είδους μικροτραυματισμό. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπουμε σε ίδια περίπου συχνότητα ρινορραγίες και τον χειμώνα που τα σπίτια θερμαίνονται χωρίς, όμως, να υγραίνονται επαρκώς».

Σε κάθε περίπτωση η αιμορραγία από τη μύτη βαράει συναγερμό. Ίσως είναι τα αρχέγονα αντανακλαστικά, που σχετίζονται με την επιβίωση και διεγείρονται αυτόματα στη θέα του αίματος. Ο πανικός πάντως κάνει τα πράγματα χειρότερα, οπότε αν συμβεί σε εμάς ή αν βρεθούμε μπροστά σε ένα περιστατικό ρινορραγίας, ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την αιμορραγία με τις οδηγίες του ειδικού:

  • «Όσο κι αν ακούγεται παράλογο, όταν ματώνει η μύτη σας πρέπει να την φυσήξετε. Καθίστε με ίσια πλάτη, γείρετε το κεφάλι σας ελαφρά προς τα εμπρός και φυσήξτε τη μύτη σας», μας λέει ο κ. Καρράς.
  • Δεν γέρνουμε ποτέ το κεφάλι προς τα πίσω. Πολλοί νομίζουν ότι έτσι σταματάει η ρινορραγία, ενώ στην πραγματικότητα η μύτη αιμορραγεί και το αίμα πηγαίνει στο στομάχι. Το καταπίνουμε δηλαδή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τάση προς έμετο και να χειροτερέψει την κατάσταση.

ρινορραγία
freepik

  • Πιέζουμε τα ρουθούνια χαμηλά στο μαλακό τους σημείο κρατώντας σταθερό το κεφάλι εμπρός ή ελαφρώς γερμένο προς τα κάτω μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Συνήθως αρκεί ένα λεπτό. (Προσωπικά, για να ελέγξω και τον πανικό μου όταν ανοίγει η μύτη μου πιέζω τα ρουθούνια και μετράω από μέσα μου αργά μέχρι το εξήντα. Σταματάει και η ρινορραγία και ο φόβος).
  • Αν μπορούμε να βρούμε ένα κομμάτι βαμβάκι του δίνουμε τη μορφή ταμπόν και το τοποθετούμε στο ρουθούνι που αιμορραγεί. Ιδανικά προτιμούμε τη χρήση αποστειρωμένης γάζας. Για να μην κολλήσει το βαμβάκι ή η γάζα στο εσωτερικό της μύτης και προκληθεί ξανά αιμορραγία προσπαθώντας να την αφαιρέσουμε βρέχουμε το βαμβάκι ή τη γάζα με λίγο φυσιολογικό ορό ή οξυζενέ. Αφού τοποθετήσουμε το αυτοσχέδιο αυτό ταμπόν, πιέζουμε τα ρουθούνια χαμηλά στο μαλακό τους σημείο.
  • Αν παθαίνουμε συχνά ρινορραγίες εμείς ή τα παιδιά μας μπορούμε να έχουμε μαζί μας ειδικά αιμοστατικά ταμπόν ή νήματα που μπαίνουν στη μύτη και βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της αιμορραγίας.
  • Μπορούμε ακόμη να τοποθετήσουμε μία παγοκύστη στο μέτωπο, για να προκληθεί αντανακλαστικός αγγειόσπασμος και να ελεγχθεί ευκολότερα η ρινορραγία. Την ίδια δουλειά κάνει και το παγάκι στο στόμα αν αντέχουμε να το κρατήσουμε λίγα δευτερόλεπτα παραπάνω στον ουρανίσκο.

ρινορραγία
iStock

Τι κάνω αν το αίμα δεν σταματάει;

Η πλειοψηφία των ρινορραγιών προέρχονται από την εμπρόσθια πλευρά της μύτης και αφορούν αγγείο και όχι αρτηρία, γι’ αυτό και ελέγχονται εύκολα. Σε σπάνιες περιπτώσεις η αιμορραγία προέρχεται από αρτηρία στον πίσω μέρος της μύτης και τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Η αιμορραγία είναι πολύ έντονη και ο ασθενής επιβάλλεται να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο.

Σε κάθε περίπτωση τα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να δείτε άμεσα ΩΡΛ ή και να μεταφερθείτε σε νοσοκομείο είναι τα εξής:

  • Η ρινορραγία είναι πολύ έντονη και κρατάει παραπάνω από 3 λεπτά.
  • Η ρινορραγία σταματάει για λίγο και σύντομα επανέρχεται, το ίδιο ή και περισσότερο έντονη.
  • Η αιμορραγία από τη μύτη συνοδεύεται από συμπτώματα όπως βήχας ή και έμετος με αίμα, ζάλη ή τάση λιποθυμίας, δυσκολία στην αναπνοή, ταχυκαρδία, εξάνθημα ή υψηλός πυρετός.

Παθαίνω συχνά ρινορραγίες. Τι μου συμβαίνει;

Στα παιδιά οι ρινορραγίες οφείλονται συνήθως σε μικροεκδορές και τραυματισμούς από την κακιά συνήθεια να βάζουν το δάκτυλο στη μύτη. Υπάρχουν όμως προδιαθεσικοί παράγοντες όπως οι αλλεργικές ρινίτιδες που ταλαιπωρούν τον βλεννογόνο της μύτης.

Αν πάντως ανοίγει συχνά η μύτη σας αποταθείτε στον γιατρό σας ο οποίος, γνωρίζοντας το ιστορικό σας θα αξιολογήσει και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας σας. Για παράδειγμα τα άτομα με διαβήτη φαίνεται να παθαίνουν συχνότερα ρινορραγίες. Πιο σπάνια οι αιμορραγίες από τη μύτη μπορεί να είναι σύμπτωμα διαταραχών της πηκτικότητας του αίματος ή συνέπεια της αντιπηκτικής δράσης που έχουν ορισμένα φάρμακα.

«Και η αυξημένη πίεση; Σχετίζεται με τις συχνές ρινορραγίες;», ρωτάω τον κ. Καρρά. «Τα επιστημονικά δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Τα τελευταία πάντως χρόνια και βάσει μελετών ο επιστημονικός κόσμος έχει πάψει να συσχετίζει την υπέρταση με τη ρινορραγία. Από την άλλη μεριά όμως, αν ένας ασθενής με υπέρταση αιμορραγώντας από τη μύτη πανικοβληθεί, η πίεσή του θα αυξηθεί και η ρινορραγία θα γίνει πιο έντονη», καταλήγει ο γιατρός.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Να είμαστε ψύχραιμοι και ενυδατωμένοι ειδικά το καλοκαίρι. Και ας έχουμε και κανένα χαρτομάντηλο παραπάνω μαζί μας.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.