ΜΑΘΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΠΩΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ
Ακούς συχνά τη λέξη λίπωμα. Γνωρίζεις, όμως, τι είναι, αν πρέπει να ανησυχήσεις και τι μπορείς να κάνεις στην περίπτωση που εμφανίσεις ένα;
Μήπως είσαι στην ηλικία που οι συζητήσεις γύρω από θέματα υγείας βρίσκονται στην εβδομαδιαία, ή έστω στη μηνιαία ατζέντα σου; Αν ναι, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχεις ακούσει κάποιον να αναφέρει τη λέξη λιπώματα.
Τι είναι, όμως, το λίπωμα; Τι δείχνει για την υγεία σου και υπάρχει τρόπος να απαλλαγείς από αυτό, σε περίπτωση που εμφανίσεις ένα ή και περισσότερα λιπώματα; Ο γενικός χειρουργός Αλέξανδρος Κυρίτσης απαντά σε πέντε βασικές ερωτήσεις.
1. Τι είναι το λίπωμα;
Με απλά λόγια, τα λιπώματα είναι καλοήθεις όγκοι, που αποτελούνται από λιπώδη ιστό. Για να σε ηρεμήσουμε, σου λέμε ότι δεν πρόκειται για καρκίνο και δεν οδηγεί σε κακοήθεια. Το μέγεθός τους συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 1 και 10 εκ. Έχουν συνήθως στρογγυλό ή οβάλ σχήμα είναι μαλακά, μεγαλώνουν αργά (αν και τείνουν να παραμένουν στο ίδιο μέγεθος) και μπορεί να μετακινηθούν εύκολα αν τα πιέσεις με τα δάχτυλά σου. Στοιχεία αναφέρουν ότι περίπου 1 στα 1000 άτομα θα εμφανίσουν λίπωμα κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Τα περισσότερα λιπώματα είναι επιφανειακά, δηλαδή αναπτύσσονται στην επιφάνεια του δέρματος ή στον υποδόριο ιστό ακριβώς κάτω από το δέρμα. Μπορούν, ωστόσο, να αναπτυχθούν και βαθύτερα, σε μαλακούς ιστούς όπως ο μυϊκός. Τις περισσότερες φορές δεν γίνονται αντιληπτά, παρά μόνο όταν μεγαλώσουν αρκετά.
Σε γενικές γραμμές, δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, όταν αυξηθούν σε μέγεθος, μπορεί να αρχίσουν να πιέζουν γειτονικά νεύρα και τότε προκαλούν πόνο. Μια ιδιαίτερη κατηγορία αποτελούν και τα αγγειολιπώματα που, λόγω αυξημένης αγγείωσης, μπορεί να προκαλούν πόνο ακόμη και σε μικρό μέγεθος.
2. Πού εμφανίζονται τα λιπώματα;
Ένα λίπωμα μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα και στα περισσότερα όργανα. Ωστόσο, τα περισσότερα εμφανίζονται στα πόδια (ιδίως στους μηρούς), στα χέρια, στους ώμους, στο πάνω μέρος της πλάτης, στο κεφάλι, στον αυχένα και στους γλουτούς.
3. Τι τα προκαλεί;
Η ακριβής αιτία των λιπωμάτων δεν είναι γνωστή, με εξαίρεση ορισμένους τύπους που μπορεί να έχουν γενετικό υπόβαθρο. Οποιοσδήποτε μπορεί να αναπτύξει λίπωμα, ανεξάρτητα από το φύλο και την καταγωγή, αλλά συνήθως εμφανίζονται σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών. Μπορεί να αναπτυχθεί μετά από τραυματισμό σε μια περιοχή, ενώ στους πιθανούς παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται η διαταραχή χρήσης αλκοόλ, νόσοι του ήπατος, η δυσανεξία στη γλυκόζη και η παχυσαρκία. Τέλος, υπάρχουν ορισμένες σπάνιες παθήσεις που σχετίζονται με την εμφάνιση λιπωμάτων, όπως η νόσος του Dercum.
4. Πώς γίνεται η διάγνωση
Τα λιπώματα εντοπίζονται συνήθως από τον γιατρό κατά τη διάρκεια εξέτασης, αλλά μπορεί να το ψηλαφήσεις κι εσύ αν είναι επιφανειακό. Ένα απλό υπερηχογράφημα θα επιβεβαιώσει τη διάγνωση. Η βιοψία δεν θεωρείται απαραίτητη, εκτός αν υπάρχουν υποψίες για παρουσία λιποσαρκώματος. Στην περίπτωση αυτή, πραγματοποιείται αρχικά μαγνητική τομογραφία και στη συνέχεια αφαίρεση του όγκου και βιοψία.
5. Υπάρχει θεραπεία για τα λιπώματα;
Τα λιπώματα συχνά δεν απαιτούν θεραπεία. Στην περίπτωση αυτή, τα παρακολουθείς για τυχόν αλλαγές στο μέγεθος. Αν το λίπωμα αναπτύσσεται γρήγορα ή προκαλεί πόνο, επισκέψου δερματολόγο, γενικό χειρουργό ή πλαστικό χειρουργό για να σε καθοδηγήσει σχετικά με τις διαθέσιμες θεραπείες. Φυσικά, μπορείς να επιλέξεις μια από τις θεραπείες αυτές
και για αισθητικούς λόγους.
Η πιο συνηθισμένη προσέγγιση στην περίπτωση αυτή είναι η χειρουργική αφαίρεση του όγκου είτε με νυστέρι, είτε με χρήση λέιζερ. Η χειρουργική επέμβαση δίνει ίσως το
καλύτερο αποτέλεσμα και περιορίζει σημαντικά την πιθανότητα επανεμφάνισης του λιπώματος στο ίδιο σημείο. Μπορεί, επίσης, να γίνει λιποαναρρόφηση, η οποία όμως δεν αφαιρεί το σύνολό του και δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη θεραπεία. Η αφαίρεση των λιπωμάτων συνήθως πραγματοποιείται εύκολα με τοπική αναισθησία και η επάνοδος στην καθημερινότητά σου είναι άμεση.
Είναι, επομένως, σημαντικό, αν εντοπίσεις κάποιο εξόγκωμα να επισκεφτείς τον γιατρό σου.