ΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΓΙΑΤΙ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ
Η ειδική ακτινοδιαγνώστρια Δρ Αγγελική Νικοπούλου μάς μιλά για τη μαγνητική μαστογραφία, ένα επιπλέον όπλο διάγνωσης καρκίνου του μαστού που πλέον συνταγογραφείται και προληπτικά.
Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να είναι ο συχνότερος τύπους καρκίνου στις γυναίκες άνω των 40, όμως «μπορεί να είναι ιάσιμος στο 90% των περιπτώσεων», όπως μας έχει πει σε συνέντευξή του ο χειρουργός μαστού κ. Γρηγόρης Ξεπαπαδάκης. Η πρόγνωση γίνεται ακόμα καλύτερη, χάρη στη δυνατότητα συνταγογράφησης της μαγνητικής μαστογραφίας που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται σε προληπτικό επίπεδο, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κάποιο ύποπτο εύρημα.
Όπως μας εξηγεί η Δρ Αγγελική Νικοπούλου, ειδική ακτινοδιαγνώστρια MD PhD στο τμήμα Μαστού του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, «μέχρι πρότινος η μαγνητική μαστογραφία συνταγογραφείτο μόνο στην περίπτωση που υπήρχε κάποιο ύποπτο εύρημα από τις προηγούμενες απεικονιστικές εξετάσεις της γυναίκας. Τότε οι ακτινολόγοι ή οι χειρουργοί κατηύθυναν την γυναίκα να κάνει και μαγνητική τομογραφία. Τα τελευταία χρόνια δίνεται η σύσταση να γράφεται και προληπτικά η μαγνητική μαστογραφία, ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιο εύρημα, εφόσον υπάρχει πυκνός μαστός».
Στόχος είναι να ενημερωθούν σχετικά οι γυναίκες και να κάνουν αυτή την ερώτηση στον γυναικολόγο τους.
Ποιες γυναίκες συνιστάται να κάνουν μαγνητική μαστογραφία
Σύμφωνα με την κ. Νικοπούλου, η συμπληρωματική αυτή εξέταση συνιστάται στις γυναίκες με πυκνούς μαστούς. Προσοχή: Αυτό δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε «μεγάλο στήθος». «Το 40% των γυναικών έχουν αυξημένη πυκνότητα αδενικού ιστού στους μαστούς τους. Αυτό σημαίνει ότι ο τυπικός έλεγχος της ψηφιακής μαστογραφίας συνδυαστικά με ένα υπερηχογράφημα δυστυχώς δεν αρκεί για να έχουμε υψηλά επίπεδα διάγνωσης. Οι επιστημονικές εταιρείες, λοιπόν, που ασχολούνται με την απεικόνιση μαστού ανά τον κόσμο, προτείνουν συμπληρωματικά να ελέγχονται οι γυναίκες αυτές με μαγνητική τομογραφία μαστών για να ανεβάσουμε τα επίπεδα διάγνωσης».
«Στην Ελλάδα οι γυναίκες έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον γυναικολόγο τους και να τους συνταγογραφήσει αυτή την εξέταση. Έτσι, μια γυναίκα μπορεί προληπτικά και εφόσον της έχει διαγνωστεί υψηλή πυκνότητα στους μαστούς της, να χρησιμοποιεί αυτό το εργαλείο, με την καθοδήγηση των γιατρών που την παρακολουθούν», συμπληρώνει η Δρ Νικοπούλου.
Η ιδιαιτερότητα αυτής της εξέτασης
Όπως επισημαίνει η γιατρός, «το αρνητικό που έχει η μαγνητική είναι ότι εύκολα “χτυπά καμπανάκι”. Δηλαδή, ενδέχεται να υπάρξουν και ψευδώς θετικά ευρήματα. Όμως στην ιατρική ζυγαριά προτιμώ να έχω ένα ψευδές αποτέλεσμα, παρά να χάσω έναν καρκίνο».
Τι γίνεται στην περίπτωση τους ψευδούς ευρήματος; «Σε κάθε ύποπτο εύρημα της μαγνητικής μαστογραφίας θα πρέπει να γίνεται βιοψία υπό μαγνητική καθοδήγηση. Έτσι, στην περίπτωση ψευδούς θετικού ευρήματος από την απεικόνιση διασφαλίζουμε ότι δεν οδηγείται η γυναίκα άδικα στο χειρουργείο».
Σε ποια ηλικία μπορεί να γίνει η μαγνητική μαστογραφία
«Στις γυναίκες που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό, τα 35 είναι μια πρώτη ηλικία για να προσεγγίσουμε με την τυπική ψηφιακή μαστογραφία. Αν η μαστογραφία δείξει ότι το στήθος της είναι υψηλής πυκνότητας, μπορεί να ξεκινήσει να κάνει και μαγνητική. Η συχνότητα αυτής ποικίλει, καθώς παίζει ρόλο το ιστορικό της γυναίκας, οι συνήθειές της, η ηλικία της, αν έχει γεννήσει κ.λπ. Τη συχνότητα, δηλαδή, θα την ορίσει ο γιατρός της», λέει η κ. Νικοπούλου.
Πάντως, η ψηφιακή μαστογραφία από τα 40 και μετά σε γυναίκες που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό συνιστάται κάθε χρόνο. Εξάλλου, αυτό είναι ένα κόστος που καλύπτεται κρατικά στην Ελλάδα.
Η κ. Νικοπούλου περιγράφει ότι η εξέταση γίνεται στο κλασικό μηχάνημα του μαγνητικού τομογράφου, με χρήση σκιαστικού μέσου (παραμαγνητική ουσία) η οποία χορηγείται ενδοφλέβια, και ανάλογα λαμβάνονται εικόνες.
Γίνεται σε κάποια δημόσια νοσοκομεία, αλλά για λόγους ταχύτητας οι γυναίκες επιλέγουν συνήθως τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα. Η κάλυψη, πάντως, από τον ΕΟΠΠΥ φτάνει το 75%, οπότε το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει τελικά η μέση Ελληνίδα στην ιδιωτική κλινική είναι «υποφερτό».