iStock

ΚΟΛΛΗΣΕΣ ΓΡΙΠΗ; ΠΩΣ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, επισημαίνει στο ΟW τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις ώστε αν κόλλησες γρίπη, να μη σου «γυρίσει» σε πνευμονία.

Καταρχάς, ψυχραιμία: Τα περιστατικά γρίπης που καταγράφονται στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζουν μεν προοδευτική αύξηση, χωρίς όμως οι γιατροί να δείχνουν μεγάλη ανησυχία. Η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής στο ΕΚΠΑ, είπε σε πρόσφατες δηλώσεις της ότι αναφορικά με τις φετινές εποχικές ιώσεις «τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε στη χώρα μας είναι ό,τι θα περιμέναμε βάσει των εποχικών διακυμάνσεων, για τον χειμώνα».

Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Ι. Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), συνέστησε μιλώντας στο OW ψυχραιμία, αλλά και επαγρύπνηση. Γιατί, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα έγκαιρα, είναι πιθανό η γρίπη να εξελιχθεί σε πνευμονία, οδηγώντας μας ενδεχομένως ακόμα και στο νοσοκομείο.

Τα σωστά μέτρα για να μην «γυρίσει» η γρίπη σε πνευμονία

Η γρίπη είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος, η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μπορεί να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό τόσο, ώστε ο ιός που την προκαλεί ή τα βακτήρια που καραδοκούν να βρουν εύκολα τον δρόμο τους στους πνεύμονες. Ακόμα και ένα μέρος του πνεύμονα να μολυνθεί, η ομαλή λειτουργία του παρεμποδίζεται, έτσι ο ασθενής εμφανίζει συμπτώματα όπως δύσπνοια, βήχας, πυρετός με ρίγη, πόνος στο στήθος, ενώ οι ηλικιωμένοι μπορεί να παρουσιάσουν και νοητική σύγχυση.

Κόλλησες γρίπη; Πώς θα γλιτώσεις την πνευμονία
iStock

Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεσο ιατρικό έλεγχο, καθώς ένα ποσοστό της τάξης του 20% των ατόμων που θα εμφανίσουν πνευμονία μπορεί να χάσει τη μάχη με τη ζωή, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα ο Δημοσθένης Μπούρος, καθηγητής Πνευμονολογίας στην Α’ Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία».

Ας μη φτάσουμε, όμως, εκεί. Υπάρχει τρόπος να μην εξελιχθεί η γρίπη σε πνευμονία, αρκεί να ακολουθήσει κανείς τα σωστά βήματα, τα οποία επισημαίνει στο OW ο κ. Βασιλακόπουλος:

1. Αντιικό φάρμακο: Το βασικότερο βήμα

Αν κάποιος μόλις διαγνώστηκε με γρίπη ή ήρθε σε στενή επαφή με άτομο που ήδη νοσεί, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό του, για να λάβει την κατάλληλη αντιική αγωγή, η οποία μειώνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό τον κίνδυνο η γρίπη να εξελιχθεί σοβαρά σε πνευμονία.

Το σχετικό φάρμακο έχει νόημα να το λάβει ο ασθενής το ταχύτερο δυνατόν, με τα πρώτα κιόλας συμπτώματα, στην πλήρη δόση του ή στη μισή δόση αν έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δόση είναι διαφορετική για τα παιδιά και τους ενήλικες.

2. Ξεκούραση

Ο κ. Βασιλακόπουλος συμβουλεύει όταν έχει κανείς γρίπη να προσπαθεί να μην κουράζεται, για να δώσει την ευκαιρία στον οργανισμό να αναρρώσει ταχύτερα.

3. Ενυδάτωση

Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη, ειδικά κατά τις ημέρες του πυρετού.

4. Ελαφρά και σωστή διατροφή

Δες αναλυτικά ποιες τροφές να προτιμάς όταν έχεις γρίπη εδώ.

5. Όχι κάπνισμα

Προφανώς, το κάπνισμα δυσχεραίνει την αναπνευστική λειτουργία.

Οι ανοσοκατεσταλμένοι, τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα που έχουν ανοσοκαταστολή λόγω γήρανσης και τα πολύ μικρά παιδιά έχουν αυξημένο κίνδυνο αν νοσήσουν και η γρίπη εξελιχθεί σε πνευμονία.

Κόλλησες γρίπη; Πώς θα γλιτώσεις την πνευμονία
iStock

Εμβολιασμός έστω και εν μέσω έξαρσης

Ο εμβολιασμός αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο να προστατευτεί κανείς από τη γρίπη, αλλά και τον πνευμονιόκοκκο, ακόμα και την εποχή της έξαρσης, λέει ο κ. Βασιλακόπουλος:

«Δεδομένου ότι η δραστικότητα του εμβολίου της γρίπης κορυφώνεται τη δεύτερη εβδομάδα μετά τη χορήγηση και ότι έξαρση θα υπάρχει μέχρι και τον Απρίλιο, σαφώς έχει νόημα να εμβολιαστεί κανείς ακόμα και τώρα. Για την ακρίβεια, θα συμβούλευα τον καθένα να το κάνει, ακόμα κι αν δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Τα άτομα μεγαλύτερων ηλικιών πρέπει να κάνουν την ενισχυμένη εκδοχή του, η οποία θα πρέπει να συνταγογραφηθεί».

Πώς θα καταλάβεις ότι απειλείσαι με πνευμονία

Τα πρώτα συμπτώματα που ενδεχομένως μαρτυρούν ότι η γρίπη εξελίσσεται σε πνευμονία είναι σύμφωνα με τον κ. Βασιλακόπουλο τα εξής: «Αισθάνεσαι μεγαλύτερη κακουχία και καταβολή, έχεις εντονότερο βήχα, περισσότερα, σκουρόχρωμα φλέματα, ενώ το οξύμετρο δείχνει μείωση οξυγόνου. Συγκεκριμένα, αν φυσιολογικά δείχνει 97, θα πρέπει να μας ανησυχήσει αν πέσει στο 93, ακόμα περισσότερο στο 90 και κάτω».

Με συμπτώματα όπως τα παραπάνω, ο ασθενής θα πρέπει να εξετάζεται από τον γιατρό, ο οποίος θα κρίνει αν απαιτείται νοσηλεία.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.