iStock

ΚΑΝΕΙ Η ΠΑΤΡΟΤΗΤΑ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;

Τα ευρήματα για την καρδιαγγειακή υγεία των αντρών που έχουν παιδιά κρύβουν κάτι ανησυχητικό, όμως συνολικά υπάρχει και κάτι ενθαρρυντικό.

Μελέτη που είχε δημοσιευθεί το 2014 είχε ενημερώσει ότι αφού ένας άντρας γίνει γονιός προκύπτουν φυσικές αλλαγές στον εγκέφαλό του. Μεταξύ τους είναι η αύξηση της φαιάς και της λευκής ουσίας στις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για την ενσυναίσθηση, την προσκόλληση και τη φροντίδα.

Δέκα χρόνια αργότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern και το Νοσοκομείο Παίδων Ann & Robert H. Lurie έκαναν μια πολυεθνική μελέτη –πρώτη στο είδος της– για να διαπιστώσουν αν η πατρότητα μπορεί να συντομεύσει τη ζωή των αντρών. Φάνηκε ότι η επιλογή ενός άντρα να κάνει παιδί μπορεί να συντομεύσει τη ζωή του.

Τα ευρήματα της εργασίας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό AJPM Focus, αναφέρουν ότι όσοι έχουν παιδιά τείνουν μεγαλώνοντας να έχουν χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία σε σύγκριση με τους άτεκνους συνομηλίκους τους.

Κάνει η πατρότητα κακό στην υγεία του άντρα;
iStock

Αυτό καθορίστηκε μέσω της εξέτασης παραγόντων όπως η διατροφή, η άσκηση, το κάπνισμα, το βάρος, η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα λιπιδίων/γλυκόζης στο αίμα σε 2.814 άντρες ηλικίας από 45 έως 84 ετών, που συμμετείχαν στην Πολυεθνική Μελέτη της Αθηροσκλήρωσης (MESA).

Οι ερευνητές έγραψαν πως αυτό μπορεί να συμβαίνει καθώς οι πρόσθετες ευθύνες και το άγχος που συνοδεύει την πατρότητα καθιστούν πιο δύσκολο για τους άντρες να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής μέσω συνηθειών (π.χ. τακτική άσκηση, κατανάλωση θρεπτικών τροφών).

Ένα ενδιαφέρον παράδοξο που αποκάλυψε η ίδια δουλειά είναι ότι μολονότι οι πατέρες είχαν χειρότερη καρδιαγγειακή υγεία, στην πραγματικότητα είχαν χαμηλότερα ποσοστά θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τους άντρες χωρίς παιδιά.

υγεία άντρα
iStock

Οι επιστήμονες εικάζουν πως αυτό συμβαίνει γιατί οι πατέρες επωφελούνται από ισχυρότερα συστήματα κοινωνικής υποστήριξης, με τα παιδιά τους να γίνονται φροντιστές τους αργότερα στη ζωή τους.

Εντωμεταξύ, τα χειρότερα αποτελέσματα για την υγεία της καρδιάς και τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας τα είχαν οι νεαροί μπαμπάδες, συγκεκριμένα αυτοί που έγιναν για πρώτη φορά γονείς πριν «κλείσουν» τα 25. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι παίζουν ρόλο κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, όπως για παράδειγμα η οικονομική αστάθεια που κάνει εξαιρετικά δύσκολο για τους νεότερους πατέρες να δώσουν προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα.

«ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΣΤΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΝ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ, ΑΛΛΑ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥΣ».

Εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Δρ. John James Parker παθολόγος, παιδίατρος και επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής και γενικής ιατρικής στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, δήλωσε ότι «οι αλλαγές που βρήκαμε στην υγεία της καρδιάς υποδηλώνουν ότι η πρόσθετη ευθύνη της φροντίδας των παιδιών και το άγχος της μετάβασης στην πατρότητα μπορεί να δυσκολέψει τους άντρες να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής – όπως μια υγιεινή διατροφή και άσκηση.

»Πρέπει να μελετήσουμε τους πατέρες ως έναν μοναδικό πληθυσμό και να παρακολουθούμε τα αποτελέσματα της υγείας των αντρών καθώς γίνονται μπαμπάδες. Η καρδιαγγειακή υγεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού οι συμπεριφορές και οι παράγοντες υγείας είναι όλοι τροποποιήσιμοι.

»Αν είστε κάτω των 25 ετών, μπορεί να είστε λιγότερο σταθεροί οικονομικά και ο εγκέφαλός σας μπορεί να είναι λιγότερο ώριμος. Ειδικά οι φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες μπορεί να έχουν χαμηλότερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με λιγότερα οφέλη και περιορισμένες πολιτικές αδειών. Όλα αυτά μπορεί να κάνουν πιο δύσκολο το να εστιάσετε στην υγεία σας.

»Υπάρχουν πολλές παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία για τις νεαρές μητέρες, αλλά κανείς δεν έχει κοιτάξει ποτέ πραγματικά τους νέους μπαμπάδες με αυτόν τον τρόπο. Πολλές φορές εστιάζουμε στην υγεία των μητέρων και των παιδιών, και δεν σκεφτόμαστε καν τους πατέρες, αλλά η υγεία τους έχει μεγάλη επίδραση στην οικογένειά τους».

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.