ΥΠΟΦΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ; ΕΛΕΓΞΕ ΤΟ ΣΑΚΧΑΡΟ ΣΟΥ
Νέα μελέτη αποκάλυψε κοινή γενετική βάση ανάμεσα στην ημικρανία και την ανισορροπία του σακχάρου στον οργανισμό.
Η κεφαλαλγία είναι μία κατάσταση που επηρεάζει κάθε άνθρωπο κάποια στιγμή στη ζωή του. Μπορεί να οφείλεται σε αμέτρητους παράγοντες και τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζεται με ένα απλό παυσίπονο. Η ημικρανία, όμως, είναι μια άλλη περίπτωση. Πρόκειται, όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, για διαταραχή του εγκεφάλου που πέρα από αφόρητη κεφαλαλγία εκδηλώνεται και με συνοδά συμπτώματα (ναυτία, έμετο, ενόχληση στο φως, στις οσμές και στους ήχους κα επιδείνωση με τις κινήσεις). Στην Ελλάδα επηρεάζει περίπου 1,2 εκατομμύρια ενήλικες, κυρίως γυναίκες.
Το ποσοστό δεν είναι μικρό, οπότε είναι πολύ πιθανό να βρίσκεστε ανάμεσα σε αυτούς που υποφέρουν κάθε τόσο, αναζητώντας μια λύση που θα τους προσφέρει κάποτε οριστική ανακούφιση. Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται εκτενής μελέτη που πραγματοποίησε το Australia’s Queensland University of Technology, η οποία αποκάλυψε πως υπάρχει γενετική σύνδεση ανάμεσα στην ημικρανία και κάποιους γλυκαιμικούς δείκτες.
Η ημικρανία επηρεάζεται από τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Οι ερευνητές βάσισαν τη μελέτη τους στην υπόθεση ότι πολλοί άνθρωποι που βιώνουν πονοκεφάλους και ημικρανία εμφανίζουν επίσης διαταραχές σχετιζόμενες με τη γλυκόζη, όπως η ινσουλίνη νηστείας και ο διαβήτης τύπου 2.
Όπως είπε ο καθηγητής Dale Nyholt, από το Κέντρο Γονιδιωματικής και Εξατομικευμένης Υγείας του Πανεπιστημίου, «από το 1935 η ημικρανία περιγράφεται ως γλυκαιμικός πονοκέφαλος. Τα γλυκαιμικά χαρακτηριστικά όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη, η υπερινσουλιναιμία (υπερβολική ινσουλίνη), η υπογλυκαιμία (χαμηλά επίπεδα σακχάρου) και ο διαβήτης τύπου 2 σχετίζονται με την ημικρανία και τον πονοκέφαλο. Αναγνωρίζοντας γενετικές διασυνδέσεις και γονίδια στις αναλύσεις μας, έχουμε συμπεράνει μια αιτιώδη συσχέτιση και έτσι έχουμε επιβεβαιώσει και βελτιώσει την κατανόηση της σχέσης ανάμεσα στην ημικρανία, τον πονοκέφαλο και τους γλυκαιμικούς δείκτες».
Η σημασία της ισορροπημένης διατροφής
Για τις ανάγκες της μελέτης, τα γονιδιώματα χιλιάδων ατόμων που υποφέρουν από ημικρανία μελετήθηκαν προκειμένου να βρεθούν τυχόν γενετικές διασυνδέσεις. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Rafiqul Islam είπε ότι «από τους 9 γλυκαιμικούς δείκτες που κοιτάξαμε, βρήκαμε αξιοσημείωτη γενετική σχέση της ινσουλίνης νηστείας και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης τόσο με την ημικρανία όσο και με τον πονοκέφαλο, ενώ η δίωρη γλυκόζη συνδέθηκε γενετικά μόνο με την ημικρανία. Βρήκαμε επίσης περιοχές που εγκυμονούν γενετικούς παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την ημικρανία και την ινσουλίνη νηστείας, τη γλυκόζης νηστείας και τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνης. Για τον πονοκέφαλο βρήκαμε κοινές περιοχές με τη γλυκόζη, την ινσουλίνη νηστείας, τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και την προϊνσουλίνη νηστείας».
Ο ίδιος, μιλώντας στο livescience.com, εξήγησε ότι τα υψηλότερα επίπεδα προϊνσουλίνης νηστείας φαίνεται να προστατεύουν από ημικρανίες και άλλους πονοκεφάλους. Στοιχεία τα οποία συμπίπτουν με παλαιότερη μελέτη, που έδειξε ότι άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν μειωμένο κίνδυνο για ημικρανίες.
Τα ευρήματα αυτά, λένε οι επιστήμονες, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση της σχέσης ημικρανίας και γλυκαιμικών δεικτών και ανοίγουν νέους δρόμους για φαρμακευτικές παρεμβάσεις. «Θα μπορέσουν έτσι να αναπτυχθούν καινοτόμες στρατηγικές για τη διαχείριση των γλυκαιμικών δεικτών των ασθενών που υποφέρουν, κυρίως αυξάνοντας την προϊνσουλίνη νηστείας», σημειώνει ο Nyholt.
Μέχρι τότε, αν ανήκετε σε αυτούς που υποφέρουν συχνά από ημικρανίες, ελέγξτε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και προσπαθήστε να τα εξισορροπήσετε. Τουλάχιστον, φροντίστε να μην χάνετε γεύματα μέσα στην ημέρα.