iStock

ΙΟΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΔΟΚΙΜΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Κλινική δοκιμή ιού για θεραπεία κατά του καρκίνου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά σε άνθρωπο! Παρόλο που η διαδικασία δοκιμών βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, αν εφαρμοστεί με επιτυχία, θα μιλάμε για ένα μεγάλο επίτευγμα στον τομέα της θεραπείας διαφόρων μορφών καρκίνου.

Θετικές είναι οι εξελίξεις σχετικά με τις θεραπείες κατά του καρκίνου που αναπτύσσουν οι επιστήμονες. Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε η χορήγηση σε ασθενή της πρώτης δόσης ενός νέου αντικαρκινικού ιού που ονομάζεται CF33-hNIS ή VAXINIA, στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής Φάσης 1 στην οποία αξιολογείται η ασφάλειά του σε άτομα με προχωρημένους συμπαγείς όγκους.

Τα πορίσματα αποτελούν αποτέλεσμα συνεργασίας της Ιmugene Limited, εταιρεία ανοσο-ογκολογίας η οποία αναπτύσσει σειρά νέων θεραπειών που αποσκοπούν στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών με καρκίνο για τον εντοπισμό και την εξάλειψη των όγκων, και της City of Hope, έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς έρευνας και θεραπείας του καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ογκολυτικός ιός, που αναπτύχθηκε από τη City of Hope, έχει αποδειχθεί ότι συρρικνώνει όγκους καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού, των ωοθηκών και του παγκρέατος σε προκλινικά εργαστηριακά και ζωικά μοντέλα.

Τι γνωρίζουμε για το υποψήφιο φάρμακο κατά του καρκίνου

Οι ερευνητές εξετάζουν τον ογκολυτικό ιό CF33-hNIS ως φάρμακο για μορφές καρκίνου. Όπως δήλωσε ο Daneng Li, κύριος ερευνητής και επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής Ογκολογίας και Θεραπευτικής Έρευνας του City of Hope, «προηγούμενη έρευνά μας έδειξε ότι οι ογκολυτικοί ιοί μπορούν να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα να ανταποκριθεί στον καρκίνο και να τον σκοτώσει, καθώς και να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα σε άλλες ανοσοθεραπείες». Τόνισε επίσης τη σημασία ενίσχυσης της ανοσοθεραπείας στην παρούσα φάση και την πίστη ότι ο ιός CF33-hNIS θα μπορέσει να βελτιώσει τα αποτελέσματα για τους ασθενείς που παλεύουν τον καρκίνο.

καρκίνος
Φωτορεαλιστική απεικόνιση καρκινικού κυττάρου. iStock
Φωτορεαλιστική απεικόνιση καρκινικού κυττάρου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση τύπου, η θεραπεία με ογκολυτικούς ιούς καθίσταται δυνατή όταν οι ιοί που υπάρχουν στη φύση τροποποιούνται γενετικά ώστε να μολύνουν, να πολλαπλασιάζονται και να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, ενώ παράλληλα προστατεύουν τα υγιή κύτταρα. Πρώτα θα πρέπει να αποδειχθεί ότι το CF33-hNIS είναι ασφαλές για τους ανθρώπους ενώ η Φάση 1 επικετρώνεται στην ασφάλεια και την ανεκτικότητα του φαρμάκου.

Όπως έχουν προγραμματίσει οι επιστήμονες, στη Φάση 1 θα χορηγηθεί χαμηλή δόση του CF33-hNIS σε καρκινοπαθείς με μεταστατικούς ή προχωρημένους συμπαγείς όγκους. Η δοκιμή θα συμπεριλάβει συνολικά 100 καρκινοπαθείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε τουλάχιστον άλλες δύο θεραπείες. Η ερευνητική θεραπεία θα χορηγηθεί είτε ως ένεση απευθείας στους όγκους είτε ενδοφλεβίως.

Ο Yuman Fong, βασικός υπεύθυνος ανάπτυξης του γενετικά τροποποιημένου ιού, δήλωσε ότι «είναι ενδιαφέρον ότι τα ίδια χαρακτηριστικά που τελικά καθιστούν τα καρκινικά κύτταρα ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία ενισχύουν στην πραγματικότητα την επιτυχία των ογκολυτικών ιών, όπως ο CF33-hNIS».

Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένουμε τα αποτελέσματα της μελέτης η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.