ΠΟΙΕΣ ΦΥΤΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
Υπάρχουν περιπτώσεις που η προσθήκη περισσότερων φυτικών ινών στη διατροφή μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες; Υπάρχουν!
Μία από τις βασικές οδηγίες των ειδικών σε όποιον θέλει να βελτιώσει τη διατροφή και να φροντίσει την υγεία του είναι η προσθήκη φυτικών ινών στο καθημερινό διαιτολόγιο. Και ναι, οι φυτικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας, μπορεί όμως σε κάποιες περιπτώσεις να χρειάζεται να μπαίνει όριο; Πρόσφατα, ερευνητές ανακάλυψαν τον ρόλο των διαιτητικών ινών και του εντερικού μικροβιώματος σε άτομα με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα αποτελούν τις κύριες παθήσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας).
Τα καλά νέα είναι ότι τα άτομα που πάσχουν από αυτές τις νόσους μπορεί σύντομα να έχουν πρόσβαση σε εξατομικευμένες διατροφικές οδηγίες, που θα τα βοηθήσουν στη διαχείρισή τους.
Φυτικές ίνες vs ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου
Οι φυτικές ίνες έχουν ευεργετική αντιφλεγμονώδη δράση στους περισσότερους υγιείς ανθρώπους και βοηθούν στην πέψη. Ωστόσο, Καναδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι φυτικές ίνες μιας ορισμένης κατηγορίας, που δεν υφίστανται ζύμωση, αυξάνουν τη φλεγμονή και επιδεινώνουν τα συμπτώματα σε κάποιους ασθενείς.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση διαιτητικών ινών σε υγιή άτομα, αλλά οι ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου (IBD) συχνά παραπονιούνται όταν τις καταναλώνουν. Θέλαμε να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς πίσω από αυτό», λέει η Heather Armstrong, επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι β-φρουκτάνες, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως η αγκινάρα, οι ρίζες κιχωρίου (ένα είδος ραδικιού), το σκόρδο, τα σπαράγγια και οι μπανάνες είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υποστούν ζύμωση, εάν συγκεκριμένα εντερικά μικρόβια λείπουν ή δυσλειτουργούν, όπως συμβαίνει συχνά με αυτούς τους ασθενείς.
«Μαθαίνουμε ότι δεν είναι όλες οι φυτικές ίνες ίσες. Ορισμένες έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν βλάβη, επομένως πρέπει να είμαστε πολύ πιο επιλεκτικοί όταν εκθέτουμε τους ασθενείς μας σε αυτές», λέει ο παιδογαστρεντερολόγος και κλινικός επιστήμονας Eytan Wine.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η ομάδα, πρόκειται για μια δυναμική κατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό ένα συγκεκριμένο φαγητό που τώρα πρέπει οι ασθενείς να αποφεύγουν στο μέλλον να μην τους δημιουργεί πρόβλημα.
Απώτερος σκοπός
Αυτό που θέλουν τώρα οι ειδικοί είναι να αναπτύξουν ένα τεστ κοπράνων, που θα τους βοηθήσει να εξετάζουν το εντερικό μικροβίωμα κάθε ασθενούς. Αν τα καταφέρουν, τότε θα μπορούν να προβλέψουν ποιος ασθενής θα έχει την αρνητική αντίδραση κι έτσι θα προχωρούν στις ανάλογες διατροφικές συστάσεις και τη θεραπεία.