Η ΠΕΙΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΝΕΥΡΑ
Τελικά δεν είναι ιδέα μας. Η πείνα συχνά... τσιτώνει λίγο τα νεύρα μας. Το επιβεβαιώνει και έρευνα.
«Πεινάω». Τη στιγμή που θα ξεστομίσω τη λέξη αυτή, φίλοι και συγγενείς ξέρουν τι θα ακολουθήσει. Αν μέσα στην επόμενη μισή ώρα δεν έχω φάει, θα τσακωθώ με όποιον βρεθεί μπροστά μου. Η πείνα, χωρίς να το θέλω, μου προκαλεί ανεξέλεγκτα νεύρα και μπορώ πραγματικά να γίνω... σπαστικιά.
Μόλις, όμως, βάλω τις πρώτες μπουκιές στο στόμα μου, γίνομαι άλλος άνθρωπος, φτιάχνει ο κόσμος, εμφανίζονται ροζ συννεφάκια και όλα καλά.
Έμαθα, λοιπόν, ότι αυτό που νιώθω έχει όνομα – τουλάχιστον στα αγγλικά. Λέγεται «being “hangry”» και προκύπτει από τον συνδυασμό των λέξεων «hungry» (πείνα) και «anger» (θυμός). Τώρα, η πρώτη μελέτη για τη μέτρηση του φαινομένου αυτού στον πραγματικό κόσμο, διαπίστωσε ότι υπάρχει όντως μια σύνδεση μεταξύ της πείνας και των συναισθημάτων.
«Όσο πιο πεινασμένοι είστε, τόσο πιο πιθανό είναι να αισθανθείτε ευερεθιστότητα και θυμό και να πέσουν τα επίπεδα ευχαρίστησής σας», λέει ο Viren Swami από το Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin στο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου.
Πείραμα με κέντρο την πείνα μας
Παλαιότερες μελέτες σχετικά με τη σύνδεση πείνας και θυμού στους ανθρώπους έχουν πραγματοποιηθεί σε εργαστήριο, αλλά ο Swami και η ομάδα του θέλησαν να τεστάρουν την ισχύ της σε συνθήκες καθημερινής ζωής.
Έτσι, ζήτησαν από 64 άτομα από διαφορετικές χώρες να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή για smartphones, στην οποία θα συμπλήρωναν ερωτηματολόγια σχετικά με τα συναισθήματά τους και την ένταση της πείνας τους, πέντε φορές την ημέρα για μια περίοδο τριών εβδομάδων.
«Όταν αισθάνεστε πεινασμένοι, είναι πιο πιθανό να εκλάβετε [εν δυνάμει] αρνητικές ενδείξεις ως πραγματικά αρνητικές. Τέτοιες ενδείξεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το να ζεσταίνεστε ή το να σκοντάφτει πάνω σας κόσμος σε ένα πολυσύχναστο μέρος», αναφέρει η ομάδα. Προσθέτει, δε, ότι το αίσθημα της πείνας για μια μέρα μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματά μας για εβδομάδες.
Σύνδεση πείνας και θυμού
«Η αντίδραση αυτή μπορεί να οφείλεται στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που πυροδοτούν την έκκριση ορμονών, όπως η αδρεναλίνη (διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα κατά τη λεγόμενη «αντίδραση μάχης ή φυγής») και η κορτιζόλη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα στρες», εξηγεί η Deanne Jade από το Εθνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών, μέλος της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.
«Αν και η μελέτη δεν παρουσιάζει τρόπους μετριασμού των αρνητικών συναισθημάτων που προκαλούνται από την πείνα, υποδηλώνει ότι η ικανότητα να κατονομάσουμε ένα συναίσθημα, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμισή του. Ως εκ τούτου, η επίγνωση του “being hangry” θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα να οδηγηθούμε σε αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές», συμπληρώνει.
Εν κατακλείδι, τα νεύρα λόγω πείνας φαίνεται να είναι μια πραγματική συναισθηματική κατάσταση. Θα παρακαλούσα τους φίλους μου να την αποδεχτούν και να μην απομακρύνονται από κοντά μου, όταν εκνευρισμένα ανακοινώνω πως είναι ώρα για φαγητό.