Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΓΕΡΝΑΝΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό ψηφιακό «ρολόι γήρανσης», επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μοναξιά και η κατάθλιψη επιβαρύνουν τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου.
Νιώθεις μοναξιά; Μια απροσδιόριστη θλίψη; Παίζει σε λούπα στο μυαλό σου το «Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν μονάχοι»; Κάνεις ό,τι μπορείς για να αποφύγεις τις κοινωνικές συναναστροφές;
Δεν είσαι μόνος/μόνη. Είμαστε πολλοί. Ίσως να αποχωρήσουν κάποιοι από την «ομάδα», όταν μάθουν πως η δυστυχία προσθέτει 20 μήνες στη βιολογική σου ηλικία. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη μοναξιά.
Ποιος το λέει; Επιστήμονες που καινοτόμησαν για να αποδείξουν τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ σώματος και ψυχής.
Επειδή υπάρχει μια σύγχυση, θα ήταν χρήσιμο να πούμε πως άλλο είναι η μοναξιά και άλλο η μοναχικότητα.
Η μοναξιά είναι συναισθηματική κατάσταση:
Νιώθουμε εγκαταλελειμμένοι, ένα αίσθημα λύπης και έλλειψης συντροφικότητας ή φίλων. Πολλές φορές, ακόμα και αν βρισκόμαστε μεταξύ λαοθάλασσας ανθρώπων. Η απομόνωση μας μπορεί να έχει αιτία εσωτερική (υποκειμενική μοναξιά) ή εξωτερική (αντικειμενική μοναξιά).
Η μοναχικότητα είναι τρόπος ζωής:
Είναι επιλογή μας να μένουμε μόνοι – ίσως για να «αδειάσουμε» από τοξικότητα, να αφοσιωθούμε σε ό,τι μας ενδιαφέρει ή/και να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας έπειτα από μια μεγάλη προδοσία.
Η μοναξιά έχει συνέπειες στην υγεία μας. Το να μη νιώθεις αγαπητός, αποδεκτός ή επαρκής, να αισθάνεσαι πως δεν σε αναζητά κανείς ή ότι δεν έχεις αυτόν τον κάποιον να μοιραστείς μαζί του όσα σε απασχολούν προκαλεί από απογοήτευση έως κατάθλιψη.
Η μοναχικότητα δεν έχει αρνητικές συνέπειες. Αυτό που έχει είναι μια εξαιρετική σχέση με τον εαυτό μας – εξ ου και τον αντέχουμε 24ωρες το 24ωρο, χωρίς να διαλείμματα για ενασχόληση με άλλες σχέσεις.
Η μοναξιά και η κατάθλιψη μας γερνούν πρόωρα
Επιστήμονες του εργαστηρίου Deep Longevity του Stanford University και του University of Hong Kong κατέληξαν μετά από μελέτη στο συμπέρασμα ότι το σώμα και η ψυχή συνδέονται άρρηκτα και ότι η δυστυχία, η κατάθλιψη και η μοναξιά επιταχύνουν τις διαδικασίες γήρανσής μας.
O τρόπος που έκαναν τη δουλειά τους δεν είχε προηγούμενο (σε όγκο συμμετεχόντων και data): δημιούργησαν ψηφιακό ρολόι γήρανσης.
Αυτό το ψηφιακό τολόι βασίστηκε σε πληροφορίες από γενικές εξετάσεις αίματος και βιομετρικές εξετάσεις 11.914 ενηλίκων, οι οποίοι μετείχαν στη μελέτη Υγείας και Συνταξιοδότησης Γεωγραφικού Μήκους της Κίνας (China Health and Retirement Longitudinal Study – CHARLS). Πρόκειται για έρευνα που γίνεται σε όλο το έθνος, σε άτομα από 45 χρόνων και πάνω.
Οι μελετητές είχαν πρόχειρες και πληροφορίες για το κοινωνικό και το οικονομικό status, όπως και το ιστορικό υγείας. Το πρόγραμμα που έφτιαξαν «έμαθε» να εντοπίζει ίχνη γήρανσης, επιθεωρώντας προφίλ βιοδεικτών που σχετίζονται με την ηλικία των ανθρώπων, βάσει του πότε γεννήθηκαν.
Μπόρεσε έτσι να υπολογίσει την ηλικία ενός ατόμου κοιτάζοντας μόνο τους βιοδείκτες του. Άπαξ και το μοντέλο χαρακτήριζε το άτομο ως «ηλικιωμένο», επιταχύνονταν οι διαδικασίες μοριακής γήρανσης.
Διαπιστώθηκε πως άτομα με ιστορικό εγκεφαλικού και ασθενειών στο ήπαρ και τα πνευμόνια –όπως και οι καπνιστές– είχαν επιταχυνόμενη γήρανση. Το μοντέλο βρήκε και ότι η «ευάλωτη ψυχική κατάσταση» μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση.
Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρεται πως «το αίσθημα απελπισίας, δυστυχίας και μοναξιάς αύξησε τη βιολογική τοςυ ηλικία περισσότερο από το κάπνισμα».
Επίσης, έγινε ξεκάθαρο ότι:
- Το «ρολόι γήρανσης» επηρεάζεται από τη γενετική, τις επιλογές ζωής και το περιβάλλον, με τη μοριακή βλάβη να συσσωρεύεται καθώς μεγαλώνουμε. Γεγονός που συμβάλλει και στην ανάπτυξη ασθενειών.
- Οι ψυχικές και ψυχοκοινωνικές καταστάσεις είναι μερικοί από τους πιο ισχυρούς παράγοντες πρόβλεψης των αποτελεσμάτων υγείας και της ποιότητας ζωής. Ωστόσο, έχουν παραλειφθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σύγχρονη υγειονομική περίθαλψη.
- Η ερμηνεία της βιολογικής ηλικίας χρησιμοποιήθηκε ως δείκτης για τη γενική κατάσταση της υγείας και έτσι οι επιστήμονες έδειξαν ότι τα θετικά συναισθήματα (ευτυχία, ελπίδα, ασφάλεια) έχουν σημαντικό αντίκτυπο.
- Τα ευρήματα της μελέτης υποστηρίζουν περαιτέρω την αναγκαιότητα της συντροφικότητας και ενός ψυχολογικά ευχάριστου περιβάλλοντος για υγιή μακροζωία.
Η μελέτη είχε διάφορους περιορισμούς (έγινε με δείγμα ηλικιωμένο πληθυσμό της Κίνας, ενώ η ψυχική τους κατάσταση αξιολογήθηκε βάσει της συχνότητας συγκεκριμένων συναισθημάτων ή θεμάτων την τελευταία εβδομάδα). Γι’ αυτό και καταλήγει στο «χρειάζεται περαιτέρω δουλειά» πριν μιλήσουμε για δεδομένα.