Η ΗΘΟΠΟΙΟΣ DAISY RIDLEY ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΟΤΙ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΑΝΟΣΟ
Η Βρετανίδα ηθοποιός Daisy Ridley αποκάλυψε σε συνέντευξή της πως πάσχει από μια αυτοάνοση διαταραχή που σε κάνει να νιώθεις κόπωση και μπορεί να προκαλέσει άλλα ζητήματα υγείας αν δεν αντιμετωπιστεί.
Η «Rey» της τελευταίας τριλογίας «Star Wars», κατά κόσμον Daisy Ridley, αποκάλυψε σε συνέντευξη της στο Women’s Health πως πάσχει από τη νόσο του Graves. Η Βρετανίδα ηθοποιός διηγήθηκε τον τρόπο που οδηγήθηκε στις εξετάσεις και έμαθε για τη νόσο, την οποία περιγράφει ως «αυτοάνοση διαταραχή που περιλαμβάνει υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς».
Ξαφνικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, η 32χρονη Daisy Ridley άρχισε να έχει εξάψεις, κόπωση, ταχυπαλμία, τρέμουλο στα χέρια, ενώ έχανε και κιλά. Είχαν αρχίσει τα γυρίσματα του «Magpie», ενός ψυχολογικού θρίλερ στο οποίο υποδύεται μια σύζυγο και μητέρα που διαχειρίζεται μια δύσκολη σχέση, οπότε πίστεψε πως ένιωθε άσχημα εξαιτίας του εξαντλητικού –σωματικά και ψυχολογικά– ρόλου.
Πώς έγινε η διάγνωση της Daisy Ridley
Οι ημέρες περνούσαν, αλλά δεν αισθανόταν καλύτερα. Έτσι, πήγε σε έναν γενικό γιατρό που της πρότεινε να δει ενδοκρινολόγο. Όταν του περιέγραψε πώς νιώθει και παρουσίασε τις εξετάσεις αίματος που είχε κάνει, ο επαγγελματίας υγείας την ενημέρωσε πως πρόκειται για συμπτώματα της νόσου του Graves, ένα αυτοάνοσο που σε κάνει να νιώθεις κούραση, ενώ την ίδια ώρα να σε ενοχλούν τα πάντα, οπότε δεν μπορείς να χαλαρώσεις ποτέ.
Η Ridley ομολόγησε πως όταν έγινε η διάγνωση ένιωσε θλίψη μαζί με εκνευρισμό. Ο ειδικός της εξήγησε ότι θα βοηθούσε ένα καθημερινό πλάνο φαρμακευτικής αγωγής και μια πιο προσεκτική διατροφή, χωρίς γλουτένη. Όταν μπήκε σε μια σειρά, συνειδητοποίησε πόσο άσχημα αισθανόταν πριν. Πλέον, έβλεπε πιο «ζωντανά» τα χρώματα, πιο ενδιαφέροντα τα πάντα στην καθημερινότητά της. Έμαθε να ακούει το σώμα της και να μην δοκιμάζει τα όριά της. Όταν νιώθει κουρασμένη, ξεκουράζεται.
Η Daisy Ridley έχει ενσωματώσει επίσης στο πρόγραμμά της «πολλά πιο ολιστικά πράγματα», όπως κρυοθεραπεία, μασάζ και βελονισμό.
Τι είναι η νόσος του Graves
Η συχνότερη μορφή υπερθυρεοειδισμού, που αντιστοιχεί στο 60% των περιπτώσεων και απασχολεί το 1,2% του πληθυσμού, πήρε το όνομα της από τον πρώτο γιατρό που την περιέγραψε, τον Ιρλανδό Robert Graves. Η αναφορά έγινε στις αρχές του 19ου αιώνα.
Στα αυτοάνοσα, το ανοσοποιητικό σύστημα που καταπολεμά παθογόνα και ασθένειες μπερδεύεται και παράγει αντισώματα εναντίον διαφόρων οργάνων. Στη νόσο του Graves τα αντισώματα βάζουν στο στόχαστρο τον θυρεοειδή αδένα και τον ενεργοποιούν υπερβολικά. Έτσι, παράγει μεγάλες ποσότητες της TSH (βλ. θυρεοειδοτρόπος ορμόνη).
Τα συμπτώματα τα είπε η Ridley. Εάν δεν έδινε σημασία σε αυτά και δεν πήγαινε σε γιατρό, η κατάσταση της θα μπορούσε να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια ή οστεοπόρωση.
Σε ό,τι αφορά τις επιλογές ως προς τον έλεγχο της νόσου, είναι τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα, οι β αναστολείς, το ραδιενεργό ιώδιο και η χειρουργική επέμβαση, που επιλέγεται όταν όλα τα παραπάνω αποτύχουν.