ΓΙΑΤΙ ΤΟ BINGE-WATCHING ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΟ
Αν βλέπετε πάνω από τέσσερις συνεχόμενες ώρες τηλεόραση κάθε μέρα, το λεγόμενο binge-watching, περιορίστε τις για το καλό της υγείας σας.
Υπάρχουν μέρες που πραγματικά χάνω το μέτρημα στο πόσες ώρες έχω κάτσει ακίνητη μπροστά στην τηλεόραση, βλέποντας το ένα επεισόδιο της αγαπημένης μου σειράς μετά το άλλο. Κάνοντας δηλαδή αυτό που στα αγγλικά ονομάζεται binge-watching.
Έχω περάσει ατέλειωτες ώρες στον καναπέ, το κρεβάτι, την καρέκλα, ακόμα και το πάτωμα σχεδόν ασάλευτη με το βλέμμα καρφωμένο στην οθόνη, προσπαθώντας να μην χάσω τη ροή του «Dark» ή γιατί ήθελα επειγόντως να μάθω τι συμβαίνει στο επόμενο επεισόδιο του «Ted Lasso».
Πώς το binge-watching βλάπτει την υγεία μας
Καλό θα ήταν, ωστόσο, να περιορίσω τέτοιου είδους μαραθώνιους, γιατί ειδικοί προειδοποιούν ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης για τέσσερις ή περισσότερες ώρες την ημέρα σχετίζεται με 35% υψηλότερο κίνδυνο θρομβώσεων σε σύγκριση με την παρακολούθηση τηλεόρασης για λιγότερο από 2,5 ώρες.
Η μετα-ανάλυση, που δημοσιεύεται στο European Journal of Preventive Cardiology, εξέτασε τη σχέση μεταξύ τηλεθέασης και φλεβικής θρομβοεμβολής (VTE) και περιελάμβανε στοιχεία από περισσότερους από 130 χιλιάδες συμμετέχοντες ηλικίας, άνω των 40 ετών, χωρίς προϋπάρχουσα VTE.
Η φλεβική θρομβοεμβολή είναι μια επικίνδυνη ιατρική κατάσταση, που περιλαμβάνει τον σχηματισμό θρόμβου σε βαθιά κεντρική φλέβα (συνήθως του ποδιού). Δηλαδή, μιλάμε για εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή, όταν ένα κομμάτι θρόμβου αποσπάται και, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, φτάνει στους πνεύμονες.
«Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ανεξάρτητα από τη σωματική δραστηριότητα, τον Δείκτη Μάζας Σώματος, την ηλικία και το φύλο, η παρακολούθηση τηλεόρασης για πολλές ώρες είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα όσον αφορά την ανάπτυξη θρόμβων», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Setor Kunutsor, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Με άλλα λόγια, η μία ώρα που περνάμε στο γυμναστήριο κάθε μέρα δεν εκμηδενίζει τον αυξημένο κίνδυνο.
Με τι προβλήματα συνδέεται το binge-watching
Οι επιδράσεις που έχει η πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης στην υγεία μας δεν είναι λίγες.
Κατ’ αρχάς, το binge-watching έχει ως αποτέλεσμα να παραμένουμε ακίνητοι για πολλές ώρες. Η ακινησία, όμως, αποτελεί έναν από τους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης φλεβικής θρόμβωσης. Αυτός είναι και ο λόγος που μετά από ένα χειρουργείο, αλλά και κατά τη διάρκεια πολύωρων πτήσεων οι γιατροί συστήνουν να σηκωνόμαστε και να περπατάμε.
Επιπλέον, όταν μένουμε κολλημένοι στην πολυθρόνα μας για μεγάλο χρονικό διάστημα, όγκος αίματος «λιμνάζει» στα κάτω άκρα, αντί να κυκλοφορεί, κάτι που μπορεί να προκαλέσει θρόμβους.
Τέλος, οι μαραθώνιοι παρακολούθησης ταινιών και σειρών (όπως όταν ολοκληρώθηκε η τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών») συνδυάζονται πολλές φορές με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ανθυγιεινών σνακ, με σουβλάκια, πίτσες, αναψυκτικά. Οι συνέπειες μιας τέτοιας διατροφής είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, που με τη σειρά τους αυξάνουν την πιθανότητα θρόμβων.
Τι μπορούμε να κάνουμε
Αν και τα ευρήματα της μετα-ανάλυσης βασίζονται σε μελέτες παρατήρησης, ο Dr. Kunutsor συμβουλεύει:
- Να περιορίσουμε τον χρόνο που περνάμε μπροστά στην τηλεόραση.
- Να «σπάμε» την πολύωρη ακινησία με διαλείμματα φυσικής δραστηριότητας, όπως οι διατάσεις και ο επιτόπιος βηματισμός, ώστε να κυκλοφορήσει το αίμα.