ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα συμπτώματα του κρυολογήματος επιδεινώνονται όταν θέλουμε να κοιμηθούμε; Οι λόγοι είναι πολλοί και διαφορετικοί.
Ώρα να μοιραστώ μαζί σας την ταλαιπωρία που πέρασα τις τελευταίες μέρες: Όπως ήταν αναμενόμενο, το κοινό κρυολόγημα χτύπησε και τη δική μου πόρτα. Καταρροή και μπούκωμα ήταν τα συμπτώματα που μου κρατούσαν συντροφιά, τα οποία αν και ενοχλητικά, τις περισσότερες φορές είναι διαχειρίσιμα. Χαρτομάντιλα, γιατροσόφια για τον βήχα και βιταμίνη C είναι τα όπλα που με βοήθησαν να ανταπεξέλθω κατά τη διάρκεια της μέρας.
Το τι συνέβαινε όταν έδυε ο ήλιος είναι μια άλλη ιστορία. Πέντε νύχτες στριφογύρισμα στο κρεβάτι και η «απλώς μπουκωμένη» μύτη σταμάτησε να μου φαίνεται ασήμαντο σύμπτωμα, αφού δεν με άφηνε να κλείσω μάτι.
Η νύχτα δεν είναι «φίλος» μας όταν είμαστε κρυωμένοι. Γιατί, όμως, τις βραδινές ώρες επιδεινώνονται τα –σε γενικές γραμμές– ασήμαντα συμπτώματά μας; Ο κιρκάδιος ρυθμός του οργανισμού μας καθώς και ορισμένοι ακόμα παράγοντες ευθύνονται για την εκνευριστική αυτή κατάσταση.
Ο ρόλος των κιρκάδιων ρολογιών
Το κιρκάδιο ρολόι του οργανισμού ρυθμίζει όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες με ενδογενή ρυθμό, όπως το ανοσοποιητικό μας σύστημα, που ενεργοποιείται όταν είμαστε άρρωστοι. Τα κύτταρά του απελευθερώνουν ουσίες, μερικές από τις οποίες προκαλούν φλεγμονή, δραστηριότητα που βοηθά στην καταπολέμηση των μικροοργανισμών που μας ταλαιπωρούν. Αυτή η φλεγμονώδης αντίδραση προκαλεί πολλά από τα συμπτώματά μας ή συμβάλλει σε αυτά, π.χ. στον πυρετό, τη συμφόρηση, τον πονόλαιμο. Ωστόσο, η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού και η φλεγμονή δεν είναι συνεχείς, αλλά ακολουθούν μια κιρκάδια ρυθμικότητα. Ως αποτέλεσμα, τείνουμε να έχουμε πιο έντονα συμπτώματα όταν το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό, κάτι που συνήθως συμβαίνει τη νύχτα.
Αυτή η νυχτερινή αύξηση της δραστηριότητας μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις πρωινές ώρες. Έτσι, εάν παρά τα συμπτώματα του κρυολογήματος καταφέρουμε να κοιμηθούμε, είναι πιθανό να ξυπνήσουμε το πρωί και να αισθανόμαστε χειρότερα.
Το απόγευμα και νωρίς το βράδυ, η δραστηριότητα του ανοσοποιητικού τείνει να εξασθενεί, γι’ αυτό και αισθανόμαστε λίγο καλύτερα εκείνες τις ώρες.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν
Υπάρχουν μερικοί ακόμα παράγοντες που συμβάλλουν στη νυχτερινή μας δυστυχία. Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι όλη την ημέρα τρέχουμε εδώ κι εκεί, με αποτέλεσμα το μυαλό μας να είναι απασχολημένο. Οι υποχρεώσεις και οι δουλειές αποσπούν την προσοχή μας από τα συμπτώματα, γι' αυτό και δεν τα νιώθουμε τόσο έντονα.
Ένας ακόμα λόγος είναι η βαρύτητα. Ναι, αυτή που μάθαμε στο σχολείο μαζί με τον Νεύτωνα. Κατ’ αρχάς, όταν είμαστε ξύπνιοι, είμαστε συνήθως πιο πρόθυμοι να αναλάβουμε δράση για τη διαχείριση των συμπτωμάτων μας (κάτι που δεν συμβαίνει όταν είμαστε χωμένοι κάτω από το πάπλωμα). Επίσης, κατά τη διάρκεια της ημέρας είμαστε όρθιοι, με αποτέλεσμα η βλέννα να μην συσσωρεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού μας. Το αντίθετο συμβαίνει όταν είμαστε ξαπλωμένοι, γι’ αυτό επιδεινώνονται συμπτώματα που σχετίζονται με τη συμφόρηση.
Τέλος, ο διακοπτόμενος ύπνος που συνήθως πάει πακέτο με αρκετά από τα συμπτώματα του κρυολογήματος δεν βοηθάει στην βελτίωση της κατάστασης. Το αντίθετο. Η έλλειψη ύπνου όχι μόνο μας κάνει τα νεύρα κρόσσια, αλλά επιδεινώνει και την κατάστασή μας.
Διαχειρίσου τα συμπτώματα του κρυολογήματος
Δυστυχώς, δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τα συμπτώματα . Θα χρειαστεί να περιμένουμε η λοίμωξη να κάνει τον κύκλο της και να αναρρώσουμε. Υπάρχουν, ωστόσο, μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να νιώθουμε λιγότερο χάλια.
- Εάν η συμφόρηση είναι το βασικό μας πρόβλημα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα ψηλό ανατομικό μαξιλάρι για να σηκώσουμε λίγο το κεφάλι μας. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τη μεγάλη συσσώρευση βλέννας στο πίσω μέρος του λαιμού ή στα ιγμόρεια.
- Το βράδυ πίνουμε λιγότερο νερό, με αποτέλεσμα η βλέννα να γίνεται πιο παχύρρευστη και να δημιουργεί εντονότερο πρόβλημα. Καλό είναι, λοιπόν, να φροντίσουμε να ενυδατώνουμε επαρκώς τον οργανισμό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Τέλος, ο ύπνος είναι από τους καλύτερους τρόπους για να ξεπεράσουμε το κρυολόγημα, αφού βοηθά το ανοσοποιητικό μας και επιτρέπει στο σώμα μας να ξεκουράζεται και να διατηρεί τις ορμόνες σε ισορροπία.
Η Αναστασία Μοσχοβάκη είναι Ιατρός Ειδική Παθολόγος.