iStock

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΟΥ ΤΑ ΛΙΠΑΡΑ

Νέα μελέτη προσθέτει τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά στις προστατευτικές για τα καρδιαγγειακά νοσήματα κατηγορίες τροφίμων και αλλάζει για μια ακόμη φορά τη λίστα μας για τα ψώνια.

Τα οφέλη των Ω3 λιπαρών οξέων για την καρδιά τα αποστηθίσαμε. Φάγαμε σκουμπρί, σαρδέλες, ρέγκες, αντσούγιες και σολομό ακολουθώντας τις συστάσεις της Mayo Clinic.. Θυμηθήκαμε για το καλό της καρδιάς μας να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Τώρα ήρθε η ώρα να προσθέσουμε στη λίστα με τα ευεργετικά για την καρδιά τρόφιμα τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά.

Τα ευχάριστα νέα για όσους από εμάς αγαπάμε την πλούσια γεύση που χαρίζει, για παράδειγμα, η πέτσα στο πρόβειο γιαούρτι προκύπτουν από μια ανάλυση που βασίζεται στη διεθνή μελέτη PURE (Prospective Urban and Rural Epidemiological) και σε δεδομένα από πέντε άλλες διεθνείς δοκιμές σε δείγμα πληθυσμού που ξεπερνάει τα 240.000 άτομα.

Γιαούρτι με όλα του τα λιπαρά, παρακαλώ!

Τι λέει αυτή η μελέτη με λίγα λόγια; Ότι τα μοντέλα διατροφής που περιέχουν υψηλότερες ποσότητες γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά, τα οποία μέχρι πρότινος έβγαιναν από τις δίαιτες και ξέμεναν στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, φαίνεται να προστατεύουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις αλλά και από τον πρόωρο θάνατο. Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στο European Heart Journal στις 6 Ιουλίου 2023.

γιαούρτι
iStock

Στη μελέτη PURE παρατηρήθηκαν διατροφικά πρότυπα και κλινικά συμβάντα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα βαθμολόγησης υγιεινής διατροφής που εφαρμόστηκε στους πληθυσμούς και των υπόλοιπων δοκιμών. Συγκεκριμένα, για τη βαθμολογία υγιεινής διατροφής χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από 147.642 άτομα από τον γενικό πληθυσμό είκοσι ενός χωρών. Οι ερευνητές συνέκριναν τις αυτοαναφερόμενες διατροφικές προσλήψεις με μακροπρόθεσμα κλινικά αποτελέσματα.

Οι υψηλότερες βαθμολογίες αντιστοιχούν σε μεγαλύτερη κατανάλωση έξι κατηγοριών τροφίμων:

  1. φρούτα,
  2. λαχανικά,
  3. όσπρια,
  4. ξηροί καρποί,
  5. ψάρια,
  6. πλήρη γαλακτοκομικά.

Τα τρόφιμα αυτά σχετίστηκαν με σημαντικά μειωμένους κινδύνους για θάνατο, έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό.

Τα λιπαρά χωράνε στις συστάσεις για τη δημόσια υγεία;

Ενώ οι συστάσεις για υγιεινή διατροφή τονίζουν τη μειωμένη πρόσληψη λίπους, ειδικά κορεσμένων λιπαρών, η έκθεση σημειώνει ότι «σχεδόν δεν υπάρχουν εθνικές ή διεθνείς στρατηγικές και πολιτικές για την αύξηση κατανάλωσης μιας σειράς προστατευτικών τροφών». Οι συγγραφείς αναφέρονται στη χρυσή εξάδα που προαναφέρθηκε: στους ξηρούς καρπούς, τα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά. Αυθόρμητος συνειρμός μου η διατροφή που ακολουθούσαν παραδοσιακά οι Κρητικοί μέχρι τη δεκαετία του 1960. Ήταν αυτό που τις τελευταίες δεκαετίες ονομάζουμε Μεσογειακή Διατροφή με ενισχυμένη την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι γερές τους καρδιές ράγισαν στις επόμενες δεκαετίες, όταν το κρέας μπήκε στην καθημερινότητά τους και παράλληλα μειώθηκε η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων.

γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά
freepik

«Ενώ τα ευρήματα από το PURE είναι σε μεγάλο βαθμό συμβατά με τη διατροφική επιστήμη και τις σύγχρονες διατροφικές συστάσεις για εστίαση σε προστατευτικά τρόφιμα, η κατανόηση του κοινού για την υγιεινή διατροφή και οι σχετικές παγκόσμιες πολιτικές μένουν πίσω», αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Andrew Mente, κύριος ερευνητής για το πρόγραμμα Επιδημιολογίας στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μεθόδων Έρευνας για την Υγεία στο Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον της επαρχίας Οντάριο στον Καναδά. Ο Dr. Mente εργάζεται στη συνεχιζόμενη επιδημιολογική μελέτη PURE. Το επιστημονικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον ρόλο των βασικών μετάλλων (νάτριο, κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο) και των λιπαρών οξέων σε καρδιαγγειακές παθήσεις σε πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης αλλά και τις διεθνείς πολιτικές υγείας σε έγκριτο ιατρικό ηλεκτρονικό περιοδικό, ο Dr. Mente ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Οι κατευθυντήριες γραμμές πρέπει να ενημερωθούν με αυτά τα νεότερα στοιχεία. Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παραμένει επικεντρωμένος στη μείωση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, όπως το λίπος, τα κορεσμένα λιπαρά, η πρόσθετη ζάχαρη και το αλάτι. Αυτές οι συστάσεις επαναλαμβάνονται από τις κυβερνητικές πολιτικές και τη βιομηχανία, όπως φαίνεται από τη συνεχιζόμενη εστίαση στα συνήθη θρεπτικά συστατικά στις ετικέτες τροφίμων πολλών χωρών. Τα τρέχοντα ευρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διασφαλιστεί ότι η κατανόηση του κοινού σχετικά με την υγιεινή διατροφή και οι σχετικές παγκόσμιες πολιτικές έχουν επαφή με την επιστήμη».

Εν αναμονή των νέων κατευθυντηρίων γραμμών, μένουμε βέβαια πιστοί στα διατροφικά προγράμματα που μας προτείνει ο γιατρός μας. Αν υπάρχει λόγος για κατανάλωση γαλακτοκομικών με μειωμένα λιπαρά ή σύσταση για περιορισμό των γαλακτοκομικών γενικά, το τηρούμε. Αλλά να, δεν το κρύβω: καιρός ήταν να ξεφορτωθώ το τυρί cottage, που μόνο τυρί δε θυμίζει σε μένα η γεύση του, κι ας κάνει θαύματα στο αδυνάτισμα όταν το τρως το βράδυ.

SLOW MONDAY NEWSLETTER

Θέλεις να αλλάξεις τη ζωή σου; Μπες στη λογική του NOW. SLOW. FLOW.
Κάθε Δευτέρα θα βρίσκεις στο inbox σου ό,τι αξίζει να ανακαλύψεις.