ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΥΓΡΑΣΙΑ ΠΟΝΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Υπάρχουν ορισμένες εξηγήσεις που δικαιολογούν τη σχέση του πόνου με την υγρασία. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν είναι ιδέα σου. Αν ανήκεις σε αυτούς που πονάνε, δοκίμασε τις 2 συμβουλές στο τέλος του κειμένου.
Μέχρι πρόσφατα οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και όσοι υπέφεραν από αρθριτικά παραπονιούνταν για εντονότερους πόνους τις μέρες που βρέχει. Τώρα, όμως, όλο και πιο συχνά ακούω νεότερης ηλικίας άτομα να μιλάνε για πονοκεφάλους, ημικρανίες, πόνους στη μέση ή εκεί που έχουν χτυπήσει το χέρι τους, ακόμη και κακή διάθεση. Μάλιστα, τα παράπονά τους δεν αφορούν μόνο τις υγρές μέρες του χειμώνα, αλλά κι εκείνες του καλοκαιριού.
Αν και η παραδοσιακή θεωρία υποστήριζε ότι το κρύο επηρεάζει τον πόνο, τα ευρήματα των σύγχρονων μελετών δείχνουν σχέση του πόνου με τα επίπεδα υγρασίας που επιφέρουν αλλαγές στη βαρομετρική πίεση. Το φαινόμενο, που έχει παρατηρηθεί ήδη από την αρχαιότητα –πρώτος το ανέφερε ο Ιπποκράτης βασισμένος στις εμπειρίες των ασθενών του– δεν έχει μελετηθεί αρκετά μέχρι στιγμής και αν τύχει να ρωτήσεις κάποιον γιατρό γιατί συμβαίνει, μάλλον δεν θα ξέρει να σου απαντήσει.
Ο υγρός καιρός εντείνει τον πόνο, είναι γεγονός
Η πιο ολοκληρωμένη σχετική μελέτη που έχει γίνει είναι ένα project με την ονομασία Cloudy with a Chance of Pain από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Είναι η πρώτη έρευνα τόσο μεγάλου εύρους που εξέτασε τις επιδράσεις του καιρού στον πόνο. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από 2.500 άτομα στη Μεγάλη Βρετανία που υπέφεραν από αρθριτικά, ημικρανίες, ινομυαλγία και νευροπαθητικούς πόνους.
Κατέγραφαν καθημερινά τα συμπτώματά τους σε μια περίοδο 1-5 μηνών, παράλληλα με τα δεδομένα από τα smartphones τους που παρείχαν πληροφορίες για τον καιρό. Τελικά, βρήκαν ότι τις μέρες με υγρασία και αέρα οι πιθανότητες να βιώσουν πόνο πιο μεγάλης έντασης αυξάνονταν κατά 20%. Δεν βρέθηκε καμία συσχέτιση του πόνου αποκλειστικά με τη θερμοκρασία ή με τη βροχόπτωση.